StoryEditor

Vrah Masár chce byť prepustený na slobodu

16.09.2005, 16:20
Autor:
TASRTASR

O prepustenie z väzby požiadal dnes obžalovaný z trojnásobnej vraždy a držania rukojemníka Henrich Masár. Ešte pred začatím hlavného pojednávania sa senát Krajského súdu v Trnave zaoberal aj jeho požiadavkou o výmenu obhajcu, ktorý mu bol pridelený ex offo, žiadosťou o kópiu jeho viac ako tisícstranového vyšetrovacieho spisu a tiež o súdnu konfrontáciu s vyšetrovateľmi.
"Vraždy nemám vo svojom vedomí," uviedol obžalovaný na otázku predsedu senátu Ivana Ilavského, prečo uvádza, že nie všetky jeho zaprotokolované výpovede v spise sú jeho slová. "Bol som v zlom zdravotnom stave, vyšetrovateľ niečo napísal, spýtal sa, či to tak môže byť a ja som prikývol," povedal. Masár sa k vykonaniu skutkov už predtým priznal. Zlý zdravotný stav uviedol aj ako dôvod, prečo by mal byť prepustený z väzby. "V mojom štádiu je choroba neliečiteľná," vyhlásil. O tejto požiadavke obžalovaného rozhodne senát na osobitnom pojednávaní. Do 12. októbra, kedy je stanovený nový termín pojednávania, má Masár možnosť nájsť si sám nového obhajcu, inak mu bude pridelený znovu ex offo. Voči terajšiemu údajne stratil dôveru.
Henrich Masár je obvinený z toho, že v júli 2003 najskôr dvadsiatimi bodnými ranami zavraždil v Trnave dôchodkyňu M.D a ukradol z jej domu televízor, ktorý ešte v ten deň predal. O tri dni neskôr ukradol televízor a 8000 korún z bytu dôchodkyne M.Š. v Hlohovci, ktorú predtým tiež zavraždil. Treťou obeťou bol náhodný šofér služobného peugeota. Masár do jeho auta násilím nastúpil, v obci Váhovce zo zavraždil a vyhodil telo z auta. S týmto automobilom potom na úteku pred políciou o niekoľko hodín havaroval v obci Kaplna. Následne vzal ako rukojemníkov obyvateľov jedného z blízkych domov. Za ich výmenu žiadal prepustenie, neskôr štyroch prepustil, keď mu polícia na požiadanie priviedla jeho družku Andreu. Tá pred súdom v predchádzajúcich pojednávaniach vypovedala, že chcel, aby spolu v dome spáchali samovraždu. Rukojemnícka dráma v Kaplne trvala päť hodín, potom sa polícii podarilo Masára postreliť a zadržať.
Podľa skúmania odborníkov má obvinený hlbokú poruchu osobnosti. "Henrich Masár je chladnokrvný, nemá cit voči iným ľuďom, je mu jedno, čo komu urobí," konštatovala znalkyňa v oblasti psychológie. Má podľa jej posudku prejavy infantilného egocentrizmu a nejaví snahu zmeniť svoju osobnosť. Psychiatrička uviedla, že je u neho znížená možnosť resocializácie.
Znalec v oblasti psychiatrie vo svojom posudku prišiel k záveru, že Henrich Masár je trestom nepoučiteľný, a že "možnosť zmeny osobnosti obvineného trestom nejestvuje".
Obžalovaný Masár sa chce podľa svoje dnešnej žiadosti o prepustenie z väzby dostať na slobodu aj napriek tomu, že v rozpore s predchádzajúcim výrokom o "nepamätaní si", nepopiera, že skutky vykonal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:03