StoryEditor

Minister Lipšic žiada nepodmienečný trest väzenia pre humoristu Skrúcaného

28.01.2005, 14:29

Minister spravodlivosti SR Daniel Lipšic chce dosiahnuť nepodmienečný trest odňatia slobody pre humoristu Štefana Skrúcaného, ktorý v júni minulého roku zavinil smrteľnú dopravnú nehodu.
Lipšic na základe podnetu od občana v uplynulých dňoch podal na Najvyšší súd SR sťažnosť pre porušenie zákona. TASR to potvrdil hovorca ministra spravodlivosti Richard Fides. Podľa jeho slov minister spravodlivosti v sťažnosti namieta uloženie mierneho iba podmienečného trestu pre Skrúcaného vzhľadom na smrteľné následky nehody.
Skrúcanému uložila sudkyňa na pojednávaní 12. augusta minulého roku dvojročný podmienečný trest odňatia slobody s odkladom na tri roky. Zároveň mu na obdobie troch rokov zakázala viesť motorové vozidlo. Považskobystrický okresný prokurátor Tibor Abaffy pôvodne žiadal osemmesačné nepodmienečné väzenie. "Trest, ktorý bol uložený, je primeraný," povedal Abaffy. Podľa prokurátora Abaffyho je rozsudok kvalitne a kvalifikovane odôvodnený, preto sa s ním prokuratúra uspokojí.
Sudkyňa podmienečný trest zdôvodnila viacerými poľahčujúcimi okolnosťami. Obžalovaný si vinu priznal, prejavil ľútosť a snahu napraviť následky, spolupracoval pri objasňovaní nehody a dosiaľ nebol trestaný.
K nehode došlo 11. júna na priechode pre chodcov v Považskej Bystrici asi o 21.40 h. Skrúcaný svojím mercedesom zrazil a usmrtil 73-ročnú ženu. Podľa znalca šiel cez mesto rýchlosťou najmenej 93 kilometrov za hodinu, hoci je tam povolená 60 kilometrová rýchlosť. Keby išiel iba o 10 kilometrov za hodinu pomalšie, žena by stihla prejsť cez priechod a mohla žiť. Prokurátor upozornil, že nehoda sa stala až na treťom priechode pre chodcov v poradí. Cez dva priechody prešiel herec bez zníženia rýchlosti. Trojročný trest zákazu viesť motorové vozidlo sa môže Skrúcanému skrátiť na polovicu. Zákon umožňuje súdu, aby mu po výkone polovice trestu zvyšok podmienečne odpustil.
NS SR musí o ministrovej sťažnosti rozhodnúť do troch mesiacov. Podľa zákona može ministrovu sťažnosť zamietnuť. Vtedy by bol verdikt pre Skrúcaného definitívny. Zároveň však môže pôvodný rozsudok zrušiť a prípad otvoriť, prípadne uložiť navrhovaný trest.

mm rt per

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:56