StoryEditor

Odpočúvanie pre Vojenské spravodajstvo zabezpečí polícia

29.06.2005, 15:20
Autor:
TASRTASR

Od 1. augusta by mal používanie informačno-technických prostriedkov (ITP) pre Vojenské spravodajstvo na základe písomnej žiadosti a po predložení písomného súhlasu zákonného sudcu technicky zabezpečovať Policajný zbor.
Vyplýva to z novely zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov, ktorú dnes schválil parlament.
Členovia parlamentného výboru na kontrolu použitia ITP budú mať podľa novely právo v sprievode príslušného orgánu štátu vstupovať do chránených priestorov orgánu štátu, ktorý má právo používať informačno-technické prostriedky.
Vojenské spravodajstvo totiž nemá k dispozícii všetky potrebné technické zariadenia používané ako informačno-technické prostriedky, ktorých zaobstaranie a následná prevádzka si vyžaduje značné nároky na rozpočtové prostriedky. Tieto činnosti preto budú zabezpečovať policajné zložky. Účelom novelizácie je zabezpečiť nekomplikovanú možnosť používať informačno-technické prostriedky ako nevyhnutnú súčasť práv Vojenského spravodajstva pri uplatnení zákonom určených povinností. "Keď sa prijímal zákon o používaní ITP, predpokladalo sa, že Vojenské spravodajstvo už bude mať vlastnú techniku. To žiaľbohu nie je a tak skoro ani nebude. Preto to riešime takýmto spôsobom," uviedol jeden z predkladateľov Milan Cagala z ĽS-HZDS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:01