StoryEditor

Nežná revolúcia v roku 1989 bola podľa Slotu riadená príslušníkmi ŠtB

19.05.2007, 14:23
Autor:
TASRTASR

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota je presvedčený o tom, že Slováci by sa nemali zameriavať v histórii len na obdobie, keď fungovala Štátna bezpečnosť (ŠtB).
Reagoval tak v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu na iniciatívu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), ktoré do parlamentu predložilo návrh novely zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN). Jej prijatím by sa zaviedla povinnosť zverejňovať mená príslušníkov ŠtB.
Zdôraznil, že materiály tých, ktorí všetko riadili z úzadia, sú už minimálne desať rokov skartované. Ako povedal, väčšina z nich je dnes možno vo vysokej politike alebo biznise a sú z nich multimilionári. "Veď čo si budeme navrávať, nežná revolúcia bola nimi riadená. Len my naivní hlupáčikovia si myslíme, že to urobili nejakí disidenti." Zároveň poukázal na to, že by sa spustila poľovačka len na pešiakov, keďže veľkí žraloci sú podľa jeho slov už dávno "za vodou" a zaopatrení.
Predseda KDH Pavol Hrušovský oponoval, že zámerom novely nie je hon na čarodejnice a represia, ale poučenie do budúcnosti. "Ide tu o spravodlivú ponuku verejnosti a snahu sprístupniť všetko," prízvukoval.
Ako pokračoval, ÚPN dnes zverejňuje iba mená spolupracovníkov, ale nie hlavných organizátorov, ktorí verbovali za štátne peniaze ľudí na boj proti triednym nepriateľom. Pripomenul, že sú oveľa ľahšie identifikovateľní ako tí, o ktorých sa momentálne vedú polemiky, či spolupracovali s ŠtB, alebo nie.
SNS chce podľa Slotu rozšíriť kompetencie ÚPN tým, že by sa mal zamerať aj na maďarizačné zákony od roku 1876.
Parlament 15. mája zamietol v prvom čítaní novelu KDH.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:56