StoryEditor

Meškajúce eurozákony: Telenovela s hrozbou súdu

20.01.2005, 23:00
Slovensku reálne hrozí, že kvôli meškajúcej eurolegislatíve skončí pred súdom. Vicepremiér pre legislatívu a minister spravodlivosti Daniel Lipšic má preto do konca januára predložiť na rokovanie vlády analýzu o tom, ako sa Slovensku darí zapracovať smernice EÚ a harmonogram odstránenia nedostatkov.

"Musíme zistiť reálny sklz, koľko zákonov alebo nariadení nebolo schválených a koľko sa napriek schváleniu nedostalo predpísaným spôsobom do Bruselu," informovala HN Anna Andrejuvová z Ministerstva spravodlivosti SR. Presný počet chýbajúcich smerníc však zostáva veľkou neznámou.

Čo nám hrozí
"EK môže voči SR vyvodiť z dôvodu neplnenia týchto kritérií sankcie," priznáva vicepremiér pre európske záležitosti Pál Csáky. "Ak nám chýba 104 smerníc, neznamená to, že treba prijať 104 zákonov," upozorňuje však šéf kabinetu eurokomisára Jána Figeľa Miroslav Adamiš. EK najprv upozorní na nedodržanie záväzkov a požiada o vysvetlenie. "V tejto fáze ešte sankcie nehrozia, štát dostane určitý čas dostať právny stav do súladu s požiadavkami únie," zdôraznil člen Katedry európskeho práva a aproximácie práva UMB v Banskej Bystrici Radoslav Svitana. Ak ani potom nedokáže problém odstrániť, hrozí krajine finančný postih - 20-tisíc eur za každý deň omeškania.

Kto je vinný
Europoslankyňa Monika Beňová (Smer) tvrdí, že Slovensko neprevzalo takmer tretinu požadovaných smerníc - čo je najvyššie číslo spomedzi krajín únie. Najväčšiu zodpovednosť za pomalé tempo prijímaných noriem nesie podľa nej Csáky. Ten zase vidí problém v prístupe konkrétnych rezortov. "Nie všetci si uvedomujú vážnosť našich záväzkov voči únii." Vláda ešte v minulom roku zaviazala ministrov, aby jej najneskôr do konca novembra 2004 predložili štyri meškajúce zákony. Výsledok? Doteraz sa tak nestalo.

Zahraniční Slováci
Jednou z chronicky meškajúcich euronoriem je zákon o zahraničných Slovákoch. Ten pôvodne chystal vládny splnomocnenec pre zahraničných Slovákov Claude Baláž v gescii vicepremiéra Csákyho, neskôr prešla príprava pod rezort spravodlivosti. Dodnes nie je ani v pripomienkovom konaní. Problémom zostalo niekoľko bodov. Krajanské organizácie spolu s Balážom požadovali zo zákona zriadenie Úradu pre zahraničných Slovákov. "Túto kompetenciu mal mať úrad vlády alebo niektoré z ministerstiev," reagoval pre HN poradca ministra spravodlivosti Marek Kaľavský. Ministerstvo spravodlivosti tiež navrhuje, aby štatút zahraničného Slováka mohol mať aj občan SR, ktorý nemá trvalý pobyt na Slovensku a dlhodobo žije v zahraničí.

(Ne)verejné zdravotníctvo
Na ministerstve zdravotníctva (MZ) SR ešte v júni 2004 tvrdili, že návrh zákona o verejnom zdravotníctve je po vnútrorezortnom pripomienkovom konaní. V januári 2005 ešte stále nebol daný ani na medzirezortné pripomienkové konanie. Teraz to presunuli na február, pričom na MZ SR nás informovali, že tvorcom zákona je Úrad verejného zdravotníctva. Tomu však nestačili ani dva dni, aby HN vôbec vysvetlil tieto prieťahy.

Kontrola mešká
Pripomienkové konanie k novele zákona o kontrole v štátnej správe sa skončilo ešte vo februári 2004. Zákon má zabezpečiť, aby Centrálny kontaktný útvar OLAF pre SR mohol plniť úlohy súvisiace s ochranou finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Na tlačovom odbore Úradu vlády SR nás informovali, že k zákonu prebiehajú rokovania medzi príslušnými odbormi úradu vlády a ministerstva financií. Zatiaľ nie je stanovený konkrétny termín, kedy bude materiál predložený na rokovanie vlády. Problémy s prípravou boli aj v prípade zákona o prístupe na železničnú infraštruktúru. Ako HN informovala riaditeľka odboru štátnej správy na dráhach zo sekcie dráh a železničnej dopravy Mária Hrčková, novela by mala byť schválená na februárovej schôdzi parlamentu.

Niektoré zákony, ktoré budeme musieť zladiť s právom EÚ:
Zákon o cenných papieroch a investičných službách
Zákon o štátnom dlhu a štátnych zárukách
Zákon o poskytovaní právnej pomoci
Zákon o verejnom obstarávaní
Zákon o pobyte cudzincov
Zákon o energetickej hospodárnosti budov
Zákon o stavebných výrobkoch
Zákon o sociálnom poistení
Zákon o inšpekcii práce
Zákon o elektronických komunikáciách
Zdroj: Plán legislatívnych úloh vlády na rok 2005

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 20:03