StoryEditor

Polícia: brutálny útok na študentku sa nestal

13.09.2006, 00:00
Brutálny a extrémisticky orientovaný útok na mladú študentku v Nitre sa nestal. S takýmto záverom v pondelok skončilo vyšetrovanie polície v kauze, ktorá spôsobila Slovensku problémy aj v zahraničí a vystupňovala napätie v slovensko-maďarských vzťahoch. V snahe nájsť páchateľov pritom na prípade pracovalo vyše dvestopäťdesiat policajtov od kriminalistov až po kukláčov, ktorí preverili 620 osôb a vyše sto reštaurácií. "Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie pretože je nepochybné, že sa skutok nestal. Svedčí o tom množstvo dôkazov," vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák.

Brutálny a extrémisticky orientovaný útok na mladú študentku v Nitre sa nestal. S takýmto záverom sa v pondelok skončilo vyšetrovanie polície v kauze, ktorá spôsobila Slovensku problémy aj v zahraničí a vystupňovala napätie v slovensko-maďarských vzťahoch. V snahe nájsť páchateľov pritom na prípade pracovalo vyše dvestopäťdesiat policajtov od kriminalistov až po kukláčov, ktorí preverili 620 osôb a vyše sto reštaurácií. "Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie, pretože je nepochybné, že sa skutok nestal. Svedčí o tom množstvo dôkazov," vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák.
Podľa pôvodných informácií Hedvigu N. mali napadnúť 25. augusta ráno pred ôsmou hodinou, keď 23-ročná študentka išla na štátnice na fakultu Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Potom, čo sa do telefónu ozvala po maďarsky, ju muži mali zbiť a na blúzku jej napísať Maďari za Dunaj.

Rukopis a DNA
Počas vyšetrovania však polícia zistila, že Hedviga v deň údajného útoku s nikým netelefonovala a písmo na blúzke je pravdepodobne totožné s jej vlastným rukopisom. Ďalším dôkazom je podľa polície výsledok testu DNA. Hedvige totiž prišli poštou všetky doklady a bankomatové karty, o ktoré pri útoku mala prísť -- DNA zo slín na známke a obálke bolo totožné s Hedviginým. "Práve tento prípad bol jedným z dôvodov, prečo bola vláda v uplynulých dňoch atakovaná pri mnohých príležitostiach. Tento dôvod nikdy neexistoval," zdôraznil premiér Robert Fico. Ako dodal, vláda nebude tolerovať extrémizmus a neznášanlivosť, ale ani to, ak niekto bude likvidovať dobré meno Slovenska na základe výmyslov. "Skupina europoslancov, v ktorej veľmi aktívne pracujú poslanci so Slovenska, za SMK pripravili návrh pre európsky parlament, kde sa jednoznačne hovorí o nenávistnom útoku v Nitre, dúfam, že takýto návrh, ktorý má byť predmetom rokovania europarlamentu, prestáva existovať."

Hon na čarodejnice
Záver vyšetrovania tohto prípadu členov europarlamentu prekvapil. Podľa šéfa národniarov Jána Slotu je teraz situácia jasná a predstavitelia SMK, ale aj Maďarskej republiky, ktorí na základe údajného útoku na študentku Hedvigu M. usporiadali na Slovensku "hon na čarodejnice", by sa mali ospravedlniť. "Od začiatku som si myslel, že ide o kamufláž," povedal pre TASR.

Dôkazy polície v prípade Hedviga:
-- Podľa jej pôvodnej výpovede bolo príčinou útoku, že telefonovala po maďarsky. V ten deň však z jej mobilu ani naň nebol urobený ani jeden telefonát.
-- Podľa záverov súdneho znalca neutrpela žiadne pomliaždenie tváre, nosa ani uší, nebola kopnutá do podbruška a nemala ani otras mozgu.
-- Nevedela si spomenúť na miesto činu (po ktorej strane rieky išla).
-- V deň útoku pršalo a blúzka sa mala váľať v tráve, expertíza našla okrem nápisu na chrbte iba stopy po pracom prášku.
-- Podľa záverov grafológov je nápis na blúzke pravdepodobne totožný s Hedviginým rukopisom.
-- Vzorky DNA zo slín na známke a obálke, v ktorej Hedvige prišli stratené doklady, sa zhodujú s jej DNA.
Zdroj: MV SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. apríl 2024 23:40