StoryEditor

Suchý vzduch je agresívny

06.01.2004, 23:00
Trápi vás alebo vaše deti počas zimy vysušené hrdlo, pálenie v hrtane? Ste náchylní na ochorenia horných dýchacích ciest? Pociťujete často únavu? Máte suchú pokožku? Vykoľajili vás nové vrásky? Na vine môže byť suchý a znečistený vzduch v prekúrenej miestnosti. Kde hľadať pomoc?

Vykurovaním sa vzduch v miestnosti stáva suchý a agresívny. Saje vlhkosť z okolia, či už z rastlín alebo nábytku, no najmä z pokožky a slizníc. Je potrebné zvlhčiť ho - dodať mu dostatočné množstvo vody, aby dosiahol požadovanú hladinu relatívnej vlhkosti 45 až 60 percent. Vetranie tento problém v zime nerieši. Do miestnosti, ktorú vetráme pri vonkajšej teplote -10 °C sa dostane len jedna desatina potrebného množstva vodnej pary, zvyšok musíme doplniť. Veď len pri spomínanej vonkajšej teplote je potrebné do menšieho bytu, vykúreného na teplotu 23 °C, dodať denne okolo 9 litrov vody! To nezabezpečí mokrý uterák na radiátore! Pri vyššej izbovej teplote, ktorá je príznačná najmä pre panelákové byty, si vzduch pýta oveľa viac!
Riešenie: zvlhčovače vzduchu
Prirodzenú klímu v miestnosti pomôžu zabezpečiť vhodné čističe a zvlhčovače vzduchu. Vybrať si môžete z bohatej ponuky - ultrazvukové, parové, diskové (práčky vzduchu) alebo mechanické jedno- a dvojkomorové (s odparovacou kazetou). Pre alergikov sú vhodné kombinácie s čističkami vzduchu vybavenými HEPA filtrami - pôvodne vyvinutými na odstraňovanie rádioaktívneho prachu, ktoré sú schopné odstrániť z prostredia až 99,7 % škodlivých častíc, aj menších ako 0,3 mikrometra. Pohlcujú látky, vyvolávajúce respiračné problémy, vrátane prachu rôzneho pôvodu, peľu, roztočov, spór, baktérií, ba dokonca i vírusov.

Ako si správne vybrať?
- Zvlhčovače vzduchu si vyberajte podľa objemu miestností, náročnosti na údržbu i umiestnenia v byte, detskej izbe alebo kancelárii.
- Zaujímajte sa o spotrebu energie - moderné typy zvlhčovačov a čističov majú nízku spotrebu energie (parové 300 až 400 W, moderné ultrazvukové či diskové 20 až 40 W).
- Neprehliadnite hlučnosť, najmä v izbe, v ktorej spíte (monotónny pravidelný hluk prekáža menej ako nepravidelný, ktorý vzniká napríklad pri varení vody).
- Ak prístroj nemá zabudovaný vlhkomer, kúpte si ho samostatne, najlepšie spolu s teplomerom.
- Informujte sa na dostupnosť spoľahlivého záručného a pozáručného servisu.

Lekári radia: neprekurovať
Väčšina populácie trávi asi tri štvrtiny času v uzatvorených priestoroch. Preto lekári odporúčajú - neprekurovať byty a kancelárie na teplotu vyššiu ako 23 °C a kontrolovať vlhkosť vzduchu v byte, hlavne počas zimy. Pacienti s chorobami dýchacích ciest - astmou, alergiou sú už lekármi informovaní a dobre vedia, že vhodné zvlhčovanie vzduchu im pomáhajú výrazne zmierňovať príznaky týchto ochorení.

Investícia do zdravia
Zdravšie dýchanie. Jedným zo sprievodných javov ochorení z pobytu v mimoriadne suchých priestoroch, je suchý dráždivý kašeľ. Aj keď je v podstate prirodzeným reflexom - chráni dýchacie cesty pred škodlivinami, je veľmi vyčerpávajúci, najmä v noci, keď prerušuje spánok. Zvlhčovaním potlačíte nadbytočné dráždenie na kašeľ a poskytnete úľavu podráždeným prieduškám. Predídete tak i často sa opakujúcim zápalom horných dýchacích ciest.

Spánok bez chrápania. Dostatočná vlhkosť vzduchu má upokojujúci účinok na sliznice a tým v mnohých prípadoch priaznivo ovplyvňuje i nepríjemné chrápanie.

Pleť bez vrások. Stratou vody vplyvom suchého prekúreného vzduchu v byte či kancelárii môže trpieť akákoľvek, aj zdanlivo bezproblémová pokožka. Absenciu vlhkosti pleti sprevádza obvykle nepríjemné pnutie, šupinky, zvýšená citlivosť. Pokožka stráca pružnosť, je unavená na pohľad, drsnejšia na dotyk, má sklon k vráskam. Aj tu je východiskom zvlhčovanie vzduchu - vaša pleť získa naspäť potrebnú vlhkosť, zabránite dlhodobým defektom suchej kože, ktoré neraz prechádzajú do ekzémov a zápalov kože a nevykoľaja vás nové vrásky!

Nainštalovaný zvlhčovač vám teda určite prinesie vyšší životný komfort - posilní imunitu organizmu a postará sa o plnohodnotný spánok. Lepší zdravotný stav, fyzická a psychická pohoda i svieža mladistvá pleť vás presvedčia, že ide o správne vynaloženú investíciu do svojho zdravia.

Kedy a koľko vody bytu dodať? 
Základné údaje sme pre vás usporiadali do nasledujúcej tabuľky:Vonkajšia teplota Relatívna vonkajšia vlhkosť* Relatívna vlhkosť v miestnosti s teplotou 23 oC Objem vody potrebný na 24 h pre miestnosť  Objem vody potrebný na 24 h pre miestnosť  Objem vody potrebný na 24 h pre miestnosť 
      50 m2 30 m2 20 m2

-10 oC

60 % (slnko)

7%

8,6 l

5,4 l

3,5 l

-10 oC

80 % (dážď)

8,50%

8,3 l

5,0 l

3,2 l

-5 oC

60%

9%

7,9 l

4,7 l

3,0 l

0 oC

60%

13%

7,0 l

4,2 l

2,8 l

+5 oC

60%

19%

5,9 l

3,6 l

2,4 l

+10 oC

60%

27%

4,5 l

2,7 l

1,8 l

+15 oC

60%

36%

2,6 l

1,6 l

1,0 l

+20 oC

60%

50%

0,0 l

0,0 l

0,0 l

*relatívna vonkajšia vlhkosť v závislosti od počasia: slnko 55 – 65 %, zamračené, dážď 70 – 80 %, hmla 90 – 100 %
+
Graf: Veľkosť škodlivých častíc vo vzduchu, ktoré sú schopné HEPA filtre zachytiť. 
(graf vo forme snimky posle p. Laurencik)
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 11:40