StoryEditor

Satelit vynesie do vesmíru odkazy pre budúce generácie

27.09.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Chcete poslať odkaz vašim budúcim potomkom, ktoré sa budú čítať o 500 storočí neskôr?
Skupina pod vedením francúzskeho vedca, ktorá dáva dokopy časovú kapsulu na báze satelitu, je v Indii, kde hľadá odkazy, ktoré budú obiehať na obežnej dráhe Zeme 50-tisíc rokov a potom sa vrátia späť na našu planétu.
Neziskový program nazvaný KEO s rozpočtom najmenej 50 miliónov dolárov, financuje viac ako dve desiatky prevažne európskych firiem, niektoré z nich sa zaoberajú vesmírnymi programami. UNESCO práve tento program vybralo za Projekt pre 21. storočie.
"Je to dar od ľudí dneška ľudom zajtrajška," povedal vedec Jean-Marc Philippe, tvorca programu KEO. "Máme na satelite dostatok pamäte, aby sa uchovalo šesť miliárd odkazov. Malí, mocní, slabí, silní a bohatí majú každý po štyri strany, na ktoré môžu napísať svoje myšlienky."
Guľovitý 100-kilogramový satelit má niekoľko ochranných štítov, ktoré ho majú chrániť pred kozmickým odpadom a meteoritmi, bude vypustený do vesmíru francúzskou raketou Arianne do konca roku 2003.
Projekt už dostal tisíce odkazov prostredníctvom pošty a internetovej stránky www.keo.org od ľudí vo veku od štyroch do 84 rokov a vo viac ako 60 jazykoch zo 181 krajín. Na webovej stránke môže svoj odkaz zanechať aj každý Slovák.
J. M. Philippe pripomenul, že si je celkom istý, že inteligentná ľudská rasa, ktorá bude mať prospech z KEO's rozsiahlych dát, bude stále existovať, keď sa satelit na Zem vráti. "Ak neurobíme niečo hlúpe, budeme existovať aj po 50-tisíc rokoch, čo je iba jedno percento času ľudskej existencie, ktorá sa objavila na Zemi pre približne päť miliónmi rokov."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:43