StoryEditor

Ľudmila Lukáčová: Stáva sa mi, že celebrity zavolajú samy

26.02.2004, 23:00
V týždenníku Plus 7 dní máte na starosti spoločenskú rubriku. Je ťažké dostať sa k informáciám o súkromí mediálne známych ľudí?
- Žeby to bolo jednoduché, sa nedá povedať. Ale dá sa dostať k týmto informáciám.

Majú na základe vašich skúseností médiá vplyv na to, že aj z "nie osobností" sa stávajú hviezdy a ich cena sa zvyšuje?

- Jednoznačne to takto funguje. Len čo sa niekto začne často objavovať na titulných stránkach, dostáva sa do povedomia verejnosti, stáva sa populárnym a, pochopiteľne, že aj žiadaným na rôznych firemných akciách.

Časť hereckej obce podpísala vyhlásenie o neprimeranom zasahovaní bulvárnych médií do ich súkromia. Na druhej strane niektorí z nich sa chcú vidieť v médiách. Stáva sa vám niekedy, že iniciatíva vychádza z ich strany?

- Predovšetkým nechápem toto ich vyhlásenie. Myslím si, že v porovnaní s Českou republikou je slovenský bulvár ešte veľmi jemný. Na druhej strane si myslím, že pokiaľ niekto vstupuje dobrovoľne do šoubiznisu, stáva sa známou tvárou a musí rátať s tým, že sa o jeho osobu budú zaujímať novinári a nebudú informovať len o tom, čo dobré urobil, ale trebárs budú informovať aj o tom, čo sa mu dvakrát nebude páčiť. Na jednej strane sú radi, keď sa v médiách propagujú ich CD albumy, filmy, predstavenia a podobne, pretože aj od toho závisí úspech ich práce. No na druhej strane sa rozčuľujú, keď sa v médiách objaví niečo z ich súkromia. Ale aby som odpovedala na vašu otázku, áno, stáva sa, že volajú sami. Ako som hovorila, väčšinou je to kvôli tomu, že potrebujú spropagovať trebárs CD album, film, predstavenie a podobne.

S akými reakciami sa stretávate najčastejšie? Dostali ste niekedy napríklad aj výhražné telefonáty? Ako sa k vám celebrity správajú, keď o nich šírite klebety?
- Ja o nich klebety nešírim, ja len píšem, a teda informujem o ich práci, súkromí. Ľuďom sprostredkúvam informácie, ktoré, samozrejme, sa musia predtým overiť, aby náhodou neboli len klebetami. Reakcie sú rôzne, čo znamená - občas dobré, občas zlé. Reakcie tohto druhu však patria k tejto práci.

Kto dnes patrí k najvychytenejším, prípadne najlepšie predáva titulku?

- Ťažko povedať. Oku čitateľa vždy ulahodí pekná sexi blondínka. Myslím si, že medzi osobnosťami, ktoré sa momentálne zrejme najčastejšie objavujú v médiách, sú Zuzana Belohorcová, Andrea Ušiaková, Andrea Vadkerti. Musím však povedať, že sú to ženy, s ktorými sa veľmi dobre spolupracuje. Profesionálky, ktoré nemajú problém otvorene hovoriť o svojom súkromí.

Čím sa najviac riadite pri výbere tém?
- Ide hlavne o informáciu, ktorá sa ku mne dostane. O to, či je alebo nie je pre čitateľa lukratívna a zaujímavá. Pravdou však je, že práve tieto druhy informácií sú najviac čítané a žiadané. Je rozdiel, ak sa k vám dostane informácia o tom, že nejaká známa osoba zasadila v záhradke tri muškáty a že tá
istá osoba má utajovaného milenca. Prvý typ informácie je pre čitateľa nezaujímavý, druhý typ informácie je ten typ, ktorý si čitateľ veľmi rád prečíta.

Zaváži pri výbere aj to, z ktorých kruhov "hviezda" pochádza?
Napríklad televízia, politika, film, obchod?
- Závisí to predovšetkým od toho, aký je daný človek známy pre verejnosť. A závisí to aj od toho, aká lukratívna je spomínaná informácia. Podľa mojich skúseností ľudí najviac zaujímajú informácie o ľuďoch z televízie a politiky.

Neprekáža vám, že niektoré osobnosti trvalo neprodukujú ani nevytvárajú žiadne umelecké, kultúrne alebo iné spoločenské hodnoty?
- Je na každom, či niečo vytvára a produkuje. Ak práve nič produktívne nerobí, je to jeho problém, nie môj. Ja ho neživím. Ale viem, na čo narážate. Ide o ľudí, o ktorých síce denno-denne čítate, ale v podstate ani neviete, čo presne robia, aká je v skutočnosti náplň ich práce. A tak sa dostávame k tomu, aká je sila bulváru. Sú to ľudia, ktorí si uvedomujú, že zaujímavými sa stanú vtedy, ak sa postarajú o nejaký škandál a o to, aby stále zapĺňali spoločenské rubriky. Ak im to prináša šťastie, je to ich vec. Ale myslím si, že takýchto "osobností" je viac v Česku než na
Slovensku. I keď aj tu sa ich zopár nájde.

... a neprekáža vám to, že pracujete s bulvárnymi informáciami?
- Ja predovšetkým pracujem s informáciami, ktoré ľudí zaujímajú. Je to moja práca, ktorú som si zvolila. Som novinárka ako hociktorá iná, mojou úlohou je prinášať čitateľom informácie a to robím, teda plním zmysel svojej profesie. Nevidím na tom nič zlé.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:36