StoryEditor

"Upracme" si telo po antibiotikách

02.02.2004, 23:00

Prechodená chrípka, rôzne bakteriálne či zápalové ochorenia... Zúri to okolo nás a často nám nezostáva iné, ako zabojovať pomocou antibiotík. Tie však popri ničení choroboplodných baktérií zabíjajú aj našu črevnú flóru.

Mikroflóra nachádzajúca sa v našich črevách má za úlohu vytvárať obrannú líniu proti cudzorodým látkam a škodlivým baktériám, s ktorými sa náš organizmus denne stretáva, a tak posilňuje jeho imunitu. Narušenie črevnej mikroflóry antibiotickou liečbou môže viesť k celkovému oslabeniu organizmu a nezriedka k ďalšiemu ochoreniu. Ak ho znova preliečujeme pomocou antibiotík, môžeme sa dostať do bludného kruhu.
Dôsledkom oslabenia imunity pri zvýšenom užívaní antibiotík môže byť, napríklad, výskyt plesňových ochorení. Spôsobuje ich najmä huba Candida albicans, od čoho je odvodený názov kandidózy. Ochorenie sa môže niekedy prejavovať lokálnymi zápalmi, u žien zápalom pošvy (prejavuje sa bielym výtokom a svrbením), alebo v ústnej dutine sa prejavuje bielym povlakom.
Keď sú postihnuté viaceré orgánové systémy, sťažuje to diagnostiku, lebo príznaky bývajú často veľmi všeobecné -- pocity malátnosti, bolesti hlavy, kĺbov, potenie, svrbenie. Môže sa striedať hnačka so zápchou, nepríjemný pocit v ústach, zápach z úst, svrbenie v oblasti konečníka, neurčité bolesti uší, v krku, na hrudníku, nočné potenie, zvýšené teploty, zhoršenie stavu po konzumácii sladkých a kysnutých jedál. Môžu tŕpnuť končatiny, tvár, objaví sa alebo sa zhorší akné.
Tieto kvasinky sa môžu vyskytovať v organizme i za normálnych okolností, no dobre fungujúci imunitný systém bráni ich rozšíreniu. Pri súčinnosti viacerých rizikových faktorov, ako napr. stres, vyčerpanosť, menštruácia, nedostatočná a nevhodná strava či bežný infekt, ktorý ihneď nezaberie na antibiotiká, sa ochranná bariéra organizmu môže prelomiť a vzniká systémová kandidóza. Príčinou premnoženia kvasiniek môže byť aj tehotenstvo alebo dlhodobé užívanie kortikoidov. Kvasinky sa môžu dostať do všetkých orgánov, dokonca môže vzniknúť i kandidová sepsa (otrava krvi).
Ak je však v dostatočnom množstve zastúpená už spomínaná črevná mikroflóra, hlavne Acidophillus Lactobacillus -- mikrób, ktorý sa podieľa na zdravom prostredí v črevách -- môže to pomôcť zabrániť kvasinkám v premnožovaní a prispieť tak k úspešnosti liečby (popri užívaní antimykotík, zvýšenej hygiene a konzumácii nedráždivej stravy s dostatkom ovocia a zeleniny). Treba tiež zvýšiť prívod potravín s vyšším obsahom vitamínu C, A, B-komplexu a zinku.
Spomínané živé kultúry Acidophillus Lactobacillus môžeme prijímať vo viacerých formách -- v kyslomliečnych výrobkoch (ak ich môžeme konzumovať) alebo vo forme tabletiek. Na našom trhu ich obsahuje napr. vitamínový a minerálny výživový doplnok s probiotickými kultúrami BION3. Okrem Acidophillus Lactobacillus obsahuje aj ďalšie dva druhy probiotických kultúr (Bifidobacterium bifidum a Bifidobacterium longum), ktoré takisto prispievajú na zvýšenie obranyschopnosti organizmu a lokálne pôsobia blahodarne aj na činnosť čriev. V škále 13 vitamínov a 13 minerálnych látok je zastúpený aj zinok a spomínané vitamíny, ktoré v období rekonvalescencie po liečbe antibiotikami potrebujeme vo zvýšenom množstve. Prípravok možno nasadiť už počas antibiotickej liečby -- no užívať ho treba v polčase medzi užívaním antibiotík. Špeciálna ochranná vrstva tabletiek chráni probiotické baktérie pred vlhkosťou, oxidáciou a pred "útokom" žalúdočnej kyseliny. Na to, aby nám probiotické kultúry mohli pomáhať, musia byť totiž dostatočne odolné a doputovať v strave alebo vo farmaceutickom prípravku živé a aktívne až do čriev.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 15:49