StoryEditor

Ak chcete budúci rok zarobiť, peniaze si rozdeľte

30.12.2014, 23:00
Autor:
mramra
Udržať svoje financie „na uzde“ si vyžaduje dodržiavanie pravidiel. HN prinášajú rady odborníkov, ako neprerobiť.

1. Na čom môžete v budúcom roku zarobiť

Podľa analytikov Tatra banky vzhľadom na nízke úrokové sadzby bude aj naďalej v budúcom roku pretrvávať záujem o podielové fondy. „Vzhľadom na nízky výnosový potenciál peňažno-dlhopisových aktív je možné očakávať, že investori zaujímajúci sa o zachovanie reálnej hodnoty peňazí budú z týchto riešení presúvať prostriedky napríklad do zmiešaných podielových fondov investujúcich do viacerých tried aktív (dlhopisy, akcie, komodity, reality) s vyšším výnosovým potenciálom,“ hovorí pre HN hovorkyňa banky Marína Masárová.

Na druhej strane, podľa odborníkov je vždy dobré, ak si klient rozkladá vkladané peniaze tak, aby pokrývali jeho životné situácie. „Z našich ponúk je možné vybrať si sporiace účty, životné poistenie, pravidelné investovanie do podielových fondov alebo stavebné sporenie,“ vyratúva hovorca ČSOB Juraj Štefanovič, pričom dodáva, že každý z produktov je určený na iný účel, a preto je optimálne, ak klient vlastní viacero z nich. Napríklad životné poistenie zabezpečí rodinu klienta i jeho samotného, sporiace účty zas slúžia na vytvorenie finančnej rezervy. Odborníci všeobecne odporúčajú začať so sporením čo najskôr a vytvoriť si tak finančnú rezervu aspoň na tri až šesť mesiacov. „Stavebné sporenie prináša klientom výhodné zhodnotenie ich vkladov vďaka fixnému úročeniu a štátnej prémii (tá je pre rok 2015 vo výške 5,5 percenta z ročného vkladu, a to najviac 66,39 eura),“ hovorí Štefanovič. Pravidelným investovaním do podielových fondov sa klienti môžu vyhnúť veľkým stratám.

2. Ako si investície chrániť

„Kto chce dosiahnuť zaujímavý výnos, musí byť ochotný podstúpiť istú mieru rizika,“ hovorí Masárová, pričom dodáva, že ide o jedno zo základných finančných pravidiel. Investovanie do podielových fondov je podľa nej zaujímavou alternatívou pre každého, kto má záujem zväčšovať svoje reálne bohatstvo, a to bez ohľadu na to, aký má konkrétny klient príjem. S investovaním vo všeobecnosti je však spojené riziko vždy, a preto odborníci odporúčajú zameriavať sa na produkty rozkladajúce riziko investovaním do rozmanitých tried aktív, využívajúce prvky aktívnej správy. „Takým spôsobom môže investor dosiahnuť zaujímavý výnos, pri nižšej miere rizika,“ uzatvára Masárová z Tatra banky.

3. Investovať môžete aj s nízkym príjmom

Ponuky bánk sa líšia, no vo všeobecnosti platí, že nie je potrebné mať veľký obnos peňazí, ak sa rozhodnete investovať. Napríklad v Tatra banke je možné investovať do podielových fondov jednorazovo už od 150 eur a pravidelne od 15 eur. „Investovať je možné aj menšie sumy, a to napr. formou pravidelnej investície využívajúc tzv. programy sporenia do podielových fondov. Ide o jednoduchý a dostupný spôsob investovania od 15 eur, ktorý navyše prináša aj ďalšie výhody, ako napríklad nákladové priemerovanie, ktoré predstavuje nákup podielov pri rôznych cenových úrovniach,“ vysvetľuje Masárová.

A tak, ak cena podielu klesá, za pravidelnú sumu nakúpi investor viac podielov, a ak hodnota podielu dosiahne svoju pôvodnú úroveň, môže investor profitovať. Ak je však cena privysoká, investor nakúpi menej podielov, a tak si zvýši celkovú efektivitu a výsledok svojho sporenia, teda pravidelnej investície. V ČSOB napríklad platí, že investičný program je dostupný tiež od 15 eur, a preto môžu investovať aj ľudia s nízkymi príjmami. Vždy je však dobré, ak investujete len tú časť peňazí, ktoré si viete odložiť na dlhšie obdobie.

4. Je dobré odkladať si aspoň 10 percent z príjmu

Ideálne je odkladať si aspoň 10 percent z mesačného príjmu, zhodujú sa finanční experti a odborníci. „Ak to nie je možné, je lepšie sporiť si menej, no na pravidelnej báze,“ hovorí Štefanovič z ČSOB. Treba však myslieť aj na to, že je dobré mať vytvorenú rezervu na nečakané výdavky aspoň vo výške troch mesačných platov. Masárová dodáva, že ak by sme si sporili aspoň spomínaných 10 percent z mesačného príjmu, tak nasporená suma sa o desať rokov môže vyšplhať až na ročný príjem. „Týchto pravidelných 10 percent môže investor brať aj ako istú formu odmeny seba samého za to, že celý mesiac tvrdo pracoval,“ dodáva hovorkyňa.

Mať však veľmi veľkú rezervu tiež nie je dobré, peniaze je lepšie zhodnotiť, teda investovať. Ak však máte dostatočnú finančnú rezervu, je to jeden z dôležitých predpokladov pre úspešné investovanie, pretože vďaka rezerve dokážete pokryť všetky bežné výdavky bez toho, aby ste predčasne ukončili investície. „Klientom vždy odporúčame rozdeliť si svoje peniaze z hľadiska časového, ale aj produktového, teda rozložiť si svoje úspory do viacerých produktov. Napríklad pri sporiacom účte má klient peniaze k dispozícii okamžite, ak si však plánuje financie zhodnotiť dlhodobo, výhodnejšie sú potom skôr termínované vklady či fondy,“ uzatvára Štefanovič.

01 - Modified: 2007-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európu opäť straší vtáčia chrípka
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 05 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:48