StoryEditor

Firmy, musíte pritvrdiť v ochrane dát, prikázal štát

21.07.2013, 20:43
Viete, kde všade "visí" vaše meno či tvár? Ochranu dát budú musieť firmy pritvrdiť.

Ľudia, ktorí sú vo firmách v styku s osobnými dátami, budú skladať skúšky. Za registrácie IT systémov sa bude platiť. Inak budú sankcie.

Kamera na parkovisku, pred vstupom do banky či na chodbe vo vašej firme. Alebo údaje o zákazníkoch z vernostných kariet. Alebo vyvesovanie neplatiteľov za byt na verejných miestach... Viete vôbec, kde všade sú na očiach vaše osobné údaje či neželané snímky vašej tváre a postavy?

Od 1. júla sa všetko mení. Získavať, zverejňovať či uchovávať osobné dáta o ľuďoch už bude pre firmy oveľa náročnejšie. Vďaka novému zákonu na ochranu osobných údajov. „Vtlačila“ nás do neho únia. Zákon síce platí už niekoľko týždňov, podnikatelia však dostali prechodný čas pol roka a na určité kroky až rok. No čo je isté už teraz, podmienky budú tvrdšie, pribudne byrokracia i náklady.

„Firmy budú musieť povinne posielať svojich ľudí zodpovedných za dohľad nad údajmi na skúšky a navyše sa za registrácie informačných údajov začne platiť. To doteraz nebolo,“ hovorí Miroslav Lisý, konateľ analytickej spoločnosti EuroTrading. Ale najmä – za akékoľvek nesplnenie úloh zinkasuje podnikateľ pokutu. Od 300 do 300-tisíc eur.
Túto situáciu si uvedomujú i slovenské firmy, a preto začali konať aj samy. Napríklad na zvýšenú ochranu údajov o zamestnancoch sa pripravuje už v predstihu strojárska firma Spinea. Svojich ľudí poslala na školenia, hoci to nový zákon nedáva ako povinnosť, už pred niekoľkými mesiacmi. Aj bezpečnostnú smernicu už prerobila podľa novej legislatívy.

Špecifikum Spiney je však v tom, že si rovnako chráni aj obchodné tajomstvo pred vynesením mimo podniku. A preto upravila napríklad monitoring emailovej komunikácie. „Dôvod je, aby – či už náhodou, alebo zámerne – nejaká výkresová dokumentácia neopustila pracovisko,“ vysvetľuje personálny riaditeľ podniku Martin Bőttcher. Firma si teda vytvorila systém, že ak zamestnanci pridajú k mailu prílohu, najprv ju zmonitoruje ich šéf, až potom sa môže mail odkliknúť a odoslať.

 

Ochrana osobných údajov

Viac informácií o tejto téme
nájdete v pondelňajších Hospodárskych novinách.
 
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:09