StoryEditor

Investícia roku 2013? Akcie a reality

17.12.2012, 23:00
Finanční analytici radia, kam sa oplatí vložiť svoje financie budúci rok.
Z komodít skúste striebro. Vyhnite sa americkým štátnym dlhopisom.
Róbert Kopál, riaditeľ, Asociácie obchodníkov s cennými papiermi  Konkrétne investičné príležitosti sa skrývajú v rôznych oblastiach, no pravdou je, že dnes je ťažšie než v minulosti predpovedať budúci vývoj. Ten je výrazne ovplyvňovaný, respektíve deformovaný politickými rozhodnutiami. Treba hľadať to, čo sa hitom ešte len stane, a nie plávať v hlavnom prúde a kupovať, čo kupujú všetci. Osobne za investičný hit považujem v dnes to, čo mi podľa možnosti umožní zachovať reálnu hodnotu mojich investícií. Investície smerujem do reálnych aktív typu akcií konkrétnych spoločností a do komodít. Z dlhodobého hľadiska považujem za atraktívnu komoditu napríklad striebro vzhľadom na jeho širokú využiteľnosť a úžitkové vlastnosti. Istý potenciál budúceho rastu za predpokladu rastu inflácie vidím vo vybraných komoditách a akciách. Naopak, dnes by som určite neinvestoval do vládnych dlhopisov USA, respektíve do dlhopisov viacerých krajín EÚ. Myslím si, že práve v tomto segmente trhu sa momentálne vytvorila jedna z najväčších bublín posledných rokov.
Za TOP investície stále považujem nehnuteľnosti
Pavol Struhár, generálny riaditeľ
Capital & Financial Protection

Za TOP investície stále považujem nehnuteľnosti a realitné fondy. Samozrejme pri dodržiavaní investičných zásad. Ďalšími príležitosťami sú akcie atraktívnych spoločností, ktoré sú dočasne v poklese, ale je veľký predpoklad, že sa vrátia na pôvodné hodnoty. Príkladom je napríklad spoločnosť Apple, ktorej akcie poklesli o cca 25 % oproti cenám zo septembra 2012. Podľa môjho názoru by sa mali investori zamerať hlavne na dlhodobý rast a neuprednostňovať špekulácie na akciových trhoch. Predpokladám však, že bude pretrvávať záujem o konzervatívne formy zhodnocovania finančných prostriedkov, a to o peňažné a dlhopisové nástroje. Stále platí, že tie najlepšie investičné príležitosti treba starostlivo a opatrne hľadať. V opačnom prípade by išlo skôr o špekuláciu, ktorá sa viac podobá na stávkovanie ako investovanie.

Prepad Applu môže byť skvelou príležitosťou
Peter Garnry, akciový stratég, Saxo Bank  Akcie Applu dosiahli vrchol 21. septembra (705,07 dolára), ale odvtedy výrazne strácajú a obchodujú sa pod 540 dolárov za akciu. Hlavnými vinníkmi sú hedžové fondy, ktoré uzatvárajú zisky pri nižšej dani z kapitálových ziskov (15 percent). Od januára totiž daň vzrastie na 20 percent. Počítame preto, že by bolo najlepšie držať akcie Applu približne mesiac a potom pozíciu zavrieť. Stratégiou je postupné prikupovanie počas decembra, kedykoľvek cena akcií klesne kvôli výpredajom zo strany fondov. Týmto by sme sa mali začiatkom januára dostať na peknú otváraciu cenu. Apple 24. januára zverejní svoje prvé výsledky za posledný kvartál roku 2012, kde by sa mali dosahovať zvyčajne vysoké predvianočné tržby. Za posledné štyri roky prekonali zisky posledného kvartálu roka výrazne očakávania a v priemere nasledoval rast o niekoľko percentuálnych bodov. Táto obchodná stratégia predpokladá, že sa Apple vráti do priazne hedžových a aktívnych investičných fondov, ktoré začnú v januári obchodovať s čistým stolom. Ide o to, že váha Applu v indexe S&P 500 stále predstavuje 4 percentá a mnohí manažéri aktívnych fondov si jednoducho nemôžu dovoliť sa pri Appli zmýliť, pretože by ľahko mohli zaostávať za indexom. Najväčšie riziká obchodu sú v nebezpečenstve, že sa nepodarí dosiahnuť dohodu na odvrátenie americkej fiškálnej krízy, čo by poslalo americké akcie do priestoru neistoty alebo kolapsu niektorého z juhoeurópskych záškolákov. Neustávajúci prúd negatívnych správ by mohol na dlhší čas poslať hodnoty akcií smerom dolu. Riziko vidíme aj v prípade ďalšieho držania pozície po oznámení výsledkov 24. januára.
Vyplatiť sa môže stávka na pokles jenu
Stanislav Pánis, analytik, J&T Banka  Na devízových trhoch by sa mohla vyplatiť stávka na pokles jenu oproti košu mien na čele s rubľom. K moci sa v krajine vychádzajúceho slnka dostala opozičná Liberálnodemokratická strana preferujúca radikálne uvoľňovanie menovej politiky a ochotu intervenovať na devízových trhoch s cieľom porazenia deflácie v krajine. Z jenu by sa mohla stať refinancujúca mena. Rubeľ by mal benefitovať z väčšej chuti podstupovať riziko po odstránení mnohých rizík súvisiacich s globálnou ekonomikou a špeciálne s rozpadom eurozóny. Navyše ruská ekonomika má dobrý potenciál rastu a zlepšujúce sa investičné prostredie vďaka vstupu do WTO, novým fiškálnym pravidlám či privatizácii. Rubeľ by mal dosiahnuť podporu aj vďaka zaradeniu ruských dlhopisov do systému Euroclear. Myslíme si tiež, že centrálna banka by mohla byť tolerantnejšia k rastúcej sile ruskej meny. Výhodou rubľa je aj vysoké carry. Na komoditných trhoch by striebro mohlo opäť poraziť zlato. Strieborný kov by mal profitovať z ponukovo-dopytovej nerovnováhy,  nízkych zásob,  obnovy globálnej ekonomiky (vo veľkom sa používa v priemysle) a zo záporných reálnych úrokových sadzieb hlavných svetových centrálnych bánk. Striebro sa javí ako lacná proxy zlata.
Dôverujem realitám. Sú dobrou ochranou pred infláciou
Vladimir Bolek, portfóliový manažér, IAD Investments  Nielen ako manažér realitného fondu, ale aj ako investor všeobecne verím v investovanie do nehnuteľností, ktoré bude v budúcom roku na vzostupe, a to dokonca aj v tomto ekonomicky náročnom období. Preto som toho názoru, že investori by mali zvýšiť podiel realitných investícií vo svojich portfóliách aj napriek hodnoteniu rôznych makroekonomických scenárov – či už pokračujúcej kríze, keď property generuje aj naďalej vyšší príjem než dlhopisy a nedostatok novej výstavby pomôže udržať mieru obsadenosti, alebo ekonomickému zotaveniu, keď sa zvyšuje dopyt po priestoroch a miera obsadenosti rastie. Dôvodom, prečo veriť realitám, je, že poskytujú schopnosť pravidelného príjmu, ktorý navyše nesie potenciál možného rastu v budúcnosti (to isté platí aj pri kapitálovej hodnote nehnuteľností).  To je vlastnosť, ktorá je v súčasnom ekonomickom prostredí určite zaujímavá pre široký okruh investorov. Témou pre investorov je aj ochrana pred infláciou, keďže prenajatá nehnuteľnosť nesie v sebe väčšiu pravdepodobnosť byť lepšou ochranou proti inflácii, ako čisto dlhopisová investícia (napr. dlhopis s pevne stanoveným kupónom). Investovanie do real estate navyše dáva investorovi možnosť výberu si takej nehnuteľnosti, ktorá má také kreditné ohodnotenie rizika, aké mu vyhovuje,  resp. je v súlade s jeho investičným cieľom. Pre nehnuteľnosti hovorí i fakt, že penzijné fondy z vyspelých krajín prestávajú byť čistými prijímateľmi hotovosti a menia sa na čistých „vyplácateľov“ to znamená, že investujú do aktív, ktoré poskytujú schopnosť pravidelnej výplaty hotovosti, a to sú presne nehnuteľnosti. Čím táto investičná trieda získava na atraktivite.
Z akcií stavte na Intel, Merck, A&T, Verizon a El du pont. Zlato zrejme dosiahlo svoj strop.
Vladimír Gešperík, CAPITAL MARKETS  Už klasicky dlhodobo funguje stratégia, keď päť akcií s najväčším dividendovým výnosom v januári dosahuje väčší výnos za rok, ako Dow Jonesov index za rok, ktorý sa skladá z 30 najobchodovanejších amerických spoločností a predstavuje jeden z najznámejších ukazovateľov vývoja na americkom akciovom trhu. Aktuálne je situácia taká, že päťkou akcií na rok 2013 budú: Intel, Merck, A&T, Verizon a El du pont. Naďalej sa veľmi zaujímavo javia akcie vybraných bankových titulov, ktoré ťažia z aktuálnej menovej politiky Fedu a ECB. Inflácia, ktorá zvyšuje ceny, zlepšuje situáciu na bankovom trhu, pričom financovanie majú banky za extrémne nízke úroky. Veľmi zaujímavo sa vyvíja cena akcií spoločnosti RIMM, ktorá je naďalej preferovaná vďaka bezpečnosti medzi mnohými používateľmi a v januári 2013 by vydaný nový operačný systém mohol naštartovať dopyt po jej telefónoch. Dôverujem aj SHORT menovému páru EUR/USD nad 1,35, pretože menová politika Európskej centrálnej banky sa bude meniť a sadzby budú musieť klesnúť z 0,75 percenta na 0,25 percenta. Zaujímavý je aj LONG index, keďže akýkoľvek pokles indexu SP500 o viac ako 10 percent vnímam ako príležitosť na nákup, a to vďaka aktivitám Fedu. Nedôverujem ďalšiemu rastu cien zlata. Pred časom boli naše prognózy optimistické, keď zlato stálo 500, 600, 800 či 1 200 dolárov za uncu. Úroveň okolo 1 800 dolárov za uncu považujeme za veľmi špekulatívne pásmo, najmä keď sa cena určuje iba podľa ponuky a dopytu.
Akcie spoločnosti Apple, ČEZ, Gazprom, Petrobras. Vyhnite sa investovaniu do finančného sektora.
Michal Zachar, maklér obchodovania s cennými papiermi, Patria Direct  S vidinou zlepšovania sa globálnej situácie by som sa zameral na spoločnosti, ktorých tržby závisia od spotrebiteľského sektora a celkovej ekonomickej aktivity. Takou je určite Apple. Jeho akcie boli v posledných týždňoch pod tlakom kvôli obavám zo znižujúceho sa podielu na trhu smartfónov a tabletov a obchodných marží. Titul sa obchoduje s cenou približne 530 dolárov, historické maximum bolo 705 dolárov a 10-mesačná priemerná fundamentálna cena analytikov je momentálne 748 dolárov. Zameral by som sa aj na komoditný sektor, ktorý by mohol byť podporený ďalšou vlnou kvantitatívneho uvoľňovania v USA, a hlavne oživením v Číne. Na aktuálnej cene okolo 650 českých korún sa mi pozdáva najobchodovanejšia domáca akcia, ČEZ. Tam bude mať však výraznejšie oživenie zrejme až po obrate negatívneho trendu vo vývoji cien európskej elektriny. Na zaujímavej technickej úrovni okolo 9 USD sa nachádzajú akcie ruského plynárenského koncernu Gazprom. Spoločnosť navyše ponúka 6,2 % dividendový výnos. Brazílsky ropný Petrobras, ktorého ADR sa obchodujú v New Yorku, formuje tento rok dvojité dno pri cene približne 18,50 USD. Spoločnosť ma potenciál rásť aj z hľadiska fundamentu. Vyhol by som sa finančnému sektoru, a to z dvoch dôvodov. Po prvé, stále ostáva veľmi volatílny a ťažko predikovateľný. Po druhé, jednotlivé akcie majú za sebou solídnu výkonnosť a mnoho z nich sa už dostalo na svoje férové fundamentálne hodnoty.
Perspektívu majú kvalitné európske akcie, prípadne aj akcie na ruskom trhu.
Miroslav Ovčarik, Country Manager, Pioneer Investments SR  Veľmi zaujímavá nákupná príležitosť pre dlhodobejšieho investora sa podľa môjho názoru po 12 rokoch vytvorila na akciových trhoch – a to tak na vyspelých, ako aj na rozvíjajúcich sa. Ide najmä o veľmi lacné a kvalitné tituly na západoeurópskych trhoch, nakúpené najlepšie cez diverzifikovaný podielový fond, alebo mimoriadne lacný ruský trh. Nebezpečenstvu útlmu je podľa môjho názoru vystavený predovšetkým trh štátnych dlhopisov. Jeho vysoký rast v posledných piatich rokoch zrazil výnosy do splatnosti veľmi nízko. Napriek tomu neexistuje dôvod sa tomuto trhu úplne vyhýbať. Viac ako inokedy sa oplatí diverzifikovať – teda rozložiť svoje investície medzi viaceré typy aktív, zaradiť napríklad americké akcie, ako aj akcie z ďalších rozvinutých alebo z rozvíjajúcich sa krajín; štátne aj korporátne dlhopisy, prípadne aj rizikovejšie dlhopisy so zaujímavým potenciálom výnosu. A tiež využívať pravidelné investovanie – investovanie rovnakej sumy bez ohľadu na to, aká je aktuálna situácia na trhu, a tým dosiahnuť spriemerovanie nákladov na danú investíciu. Táto stratégia je výhodná najmä pre tých, ktorí chcú investovať dlhodobo, napríklad v horizonte 10, 20 alebo aj viac rokov.
Realitné fondy a ruské aktíva. Zbavte sa štátnych dlhopisov.
Matej Varga, portfóliový manažér, Poštová banka  Obchodom roka môže byť investícia do realitných fondov. Ide o investíciu do reálnych aktív, ktoré dôkazu chrániť aj pred efektom nárastu inflácie tým, že ju premietajú do svojich cien. Regionálne zameranie týchto fondov by mohlo byť sústredené na americky trh, ktorý sa odráža od dna, ale aj strednú a východnú Európu, ktorá stále ešte ponúka zaujímavé výnosy. Realitný fond je vhodným diverzifikačným prvkom akciového portfólia, pričom akcie s vyšším dividendovým výnosom by mohli tiež patriť k vyhľadávaným investíciám na rok 2013. Vzhľadom na extrémne nízke hodnoty volatility akcií v súčasnom období môže dôjsť v budúcom roku k jej zvýšeniu, tým pádom by mohli investori profitovať aj z nástrojov na ňu nadviazaných. Tieto nástroje v súčasnosti ponúkajú aj relatívne lacné zaistenie voči riziku výraznejšieho poklesu cien akcií. Zaujímavou príležitosťou môžu byť aj investície do ruských aktív – dôvodom je okrem atraktívneho ocenenia aj postupná liberalizácia tamojšieho trhu cenných papierov a nárast podielu zahraničných investorov. Naopak, nedržal by som sa už ďalej investícií do predražených bezpečných štátnych dlhopisov napríklad západnej Európy.
Európske akcie firiem, najmä v oblasti energetiky, a to na 10 rokov. Z komodít má potenciál sója, kukurica, pšenica. Zabudnite na štátne dlhopisy.
Tomáš Dányi, Team Manager, Partners Group SK  Veľmi zaujímavý je potenciál podielových fondov zameraných na európske akcie firiem. V Európe je mnoho podhodnotených podnikov a ich cena je priaznivá na nákup. Môj osobný tip sú investície do firemných dlhopisov európskych spoločností a firiem pôsobiacich na rozvíjajúcich sa trhoch na 3- až 4-ročnom investičnom horizonte. Osobne volím pravidelnú investíciu do podielových fondov zameraných na európske akcie spoločností z rôznych sektorov, napríklad spotrebného tovaru, médií a energetiky v investičnom horizonte 10 rokov. Sektor energetiky profituje z prognózy veľkého dopytu. Keďže ľahko dostupné zdroje ropy a plynu sa vyčerpávajú, musia ťažiari používať viac technológií, aby udržali limity. Medzi novoobjavené zdroje energie patrí bridlicový plyn, respektíve bridlicová ropa. Tieto sú dostupné iba s výrazne vyššími nákladmi ako pri bežných ropných a plynových poliach, čo podporuje vyššiu cenu ropy. S týmto trendom môžu byť zaujímavé na dlhšom horizonte investície do spoločností, ktoré sa zaoberajú alternatívnymi zdrojmi energie. Dopyt pravdepodobne porastie aj pri komoditách, ako sú sója, kukurica, pšenica. Tento rok bolo najsuchšie leto, v spojení s hurikánovou sezónou v Amerike predstavujú faktory, ktoré spôsobili ich slabú úrodu, a to môže vyvolať rast cien v budúcom roku. Zdržanlivý som pri jednorazových investíciách do štátnych dlhopisoch s dlhšími horizontmi splatnosti, keďže úrokové sadzby sú nízke a ich rast by mohol vyvolať výraznejší pokles.
Investujte do vlastnej firmy. Vhodné je aj investovanie do nehnuteľností a do komodít, najmä do zlata a striebra.
Bohuslav Švihra, regionálny riaditeľ, OVB  Všade sú obrovské príležitosti a rok 2013 nebude výnimkou. Peniaze a majetok sa nevyparujú, len presúvajú. Od koho a ku komu, záleží na nás. Lepšie šance majú pripravení, preto zdôrazňujem potrebu v prvom rade investovať do seba. Môj osobný názor je, že každý investor by sa mal zamerať: na svoj osobný rozvoj, rozvoj vlastnej firmy či podnikanie, podľa mňa je to najlepšie aktívum, až potom na ďalšie investičné nástroje. Jednoducho povedané: postarať sa o sliepočku, ktorá znáša zlaté vajcia, teda myslieť na vlastné finančné zabezpečenie a na zabezpečenie svojej rodiny. Z hľadiska stratégie treba myslieť na budúcnosť a stanoviť si výšku pasívneho príjmu na dôchodku. Odporúčam aj investovanie do nehnuteľností. Treba pravidelne investovať do produktov s rôznym rizikovým profilom a investičným horizontom. Z komodít má potenciál zlato i striebro.
Akcie s vysokými dividendami, zmiešané fondy, podnikové dlhopisy.
Andrea Halcinová, vedúca obchodného útvaru, ČSOB Asset Management  Mojím tipom sú zmiešané fondy s aktívnou správou typu Archipel, ktoré poskytujú príležitosť podieľať sa na raste akciových trhov, avšak zároveň investorovi vedia vopred presne vymedziť maximálnu stratu (5 - 10 % podľa fondu). Tieto fondy majú diverzifikované portfólio, ktoré je aktívne spravované investičnými špecialistami. Tí neustále posudzujú doterajší a predpokladaný vývoj na trhu, analyzujú jeho dosah na výkonnosť fondu a výsledky premietnu do portfólia tak, aby zmena pôsobila čo najviac v prospech klienta.
Potenciál vidíme pri:
– akciách s vysokými dividendami (solídna návratnosť; tieto akcie sú menej kolísavé v čase zvýšenej neistoty; dividendový výnos z akcií je hlavným ziskom a vyrovnáva potenciálny pokles cien),
– akciách spoločností (hlavne amerických), ktoré realizujú programy odkupovania svojich vlastných akcií – takéto „buyback“ spoločnosti vykazujú počas 3 až 4 rokov po spätnom odkupe vyššiu výkonnosť na akciovom trhu než ich konkurenti,
– akciách z rozvíjajúcich sa trhov (hlavne ázijských) – priaznivé podmienky na rýchly ekonomický rast; zároveň atraktívne ocenenie akcií,
–podnikových dlhopisoch (ponúkajú atraktívne odmeny za úverové riziko; rozpätie sadzieb medzi podnikovými a najkvalitnejšími vládnymi dlhopismi naďalej ponúka atraktívne príležitosti),
– dlhopisoch rozvíjajúcich sa trhov s vysokým výnosom v cudzích menách – okrem vyššieho výnosu, ktorý ponúkajú, môžu investori ťažiť aj z možného posilnenia meny oproti euru.
Zdržanlivý sme voči investíciám do najbezpečnejších štátnych dlhopisov (Nemecko, USA), ktoré sú v súčasnosti veľmi drahé a priestor na zisky je pri nich výrazne obmedzený. Tiež voči akciám z cyklických sektorov – pre neistý ekonomický výhľad, a akciám z oblasti Pacifiku pre rýchle spomaľovanie ekonomického rastu; akcie z tohto regiónu nie sú príliš lacné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:19