StoryEditor

Odhalené krčky -- máte aj vy tento problém?

06.01.2004, 23:00
Stále viac pribúda ľudí, ktorí trpia odhalenými krčkami zubov. Stomatológovia odhadujú, že 80 % populácie má odhalené krčky a často o tom nevedia.
Stále viac pribúda ľudí, ktorí trpia odhalenými krčkami zubov. Stomatológovia odhadujú, že 80 % populácie má odhalené krčky a často o tom nevedia. Problém nastáva až vtedy, keď pocítia nadmernú citlivosť, napríklad pri chladnom vzduchu alebo horúcom jedle. Týmto nepríjemným fenoménom trpí 15 až 30 % populácie.

Možno sa vyhnúť bolesti?
Zuby a ďasná môžu zostať zdravé do pokročilého veku v prípade, ak sa ústnej hygiene dôkladne venujete a používate špecializované potreby a účinné látky. Zraniteľnosť zubov a ďasien s vekom rastie a stáva sa častejšou ako u mladých ľudí. Úplne bežné sú zápaly ďasien a citlivé krčky. Prvým varovným znamením je časté krvácanie po čistení, ako aj sčervenanie a opuchnutie okraja ďasien. Postupne ustupujúce ďasná odhaľujú citlivé krčky a nesprávne používanie kefky alebo pasty s vysokou obrusovacou hodnotou (napríklad pre fajčiarov) otvoria v krčku vodivé kanáliky. To je príčinou bolestivého pocitu pri teplom, studenom, sladkom alebo kyslom podnete. Preto boli pre užívateľov, najmä po štyridsiatke, vyvinuté tzv. senzitívne pasty, ktoré zuby a citlivé krčky citlivo očistia. Senzitívna čistiaca látka v kombinácii s povrchovo aktívnym aminfluoridom vytvorí na zubnom krčku ochrannú vrstvu, ktorá opäť uzavrie kanáliky vedúce vzruchy do vnútra zuba.

Kde vzniká problém odhalených krčkov?
Prvotnou príčinou tohto javu neraz býva zlá technika pri čistení zubov. Horizontálne drhnutie viac poškodí, ako pomôže. Obzvlášť vtedy, ak na kefku príliš tlačíme. Môžeme poškodiť aj samotný zub a na krčku vznikajú klinovité trhliny. Ak máte pocit, že zuby začínajú byť nadmerne citlivé, musíte dbať na veľmi jemné čistenie. Prehodnotením ústnej hygieny a osvojením si správnej techniky používania zubnej kefky môžete predísť budúcemu poškodeniu zubov a ďasien.

Výber produktov je rozhodujúci
Odhalené krčky sú zvlášť náchylné na kaz a riziko precitlivenosti. Existujú produkty, ktoré boli vyvinuté konkrétne na riešenie týchto problémov. Stomatológ alebo hygienička vám v prvom rade odporučia na jemné čistenie zubov a ďasien kefku s mäkkými štetinami. Potom je veľmi dôležité vybrať si pastu s fluoridom a nízkou obrusovacou hodnotou. Nakoniec môžete podporiť zmenenú ústnu hygienu ústnou vodou. Senzitívna ústna voda obsahuje kombináciu účinných látok, ktoré vytvoria ochrannú vrstvu pred vonkajšími vplyvmi a znížia citlivosť zubov.

V tomto prípade pokročili švajčiarske laboratóriá Gaba, ktorých vedci stavili na vysoko účinnú kombináciu aminfluoridu a fluoridu cínatého. Takáto kombinácia má na ďasná antibakteriálne a protizápalové účinky, pôsobí proti paradentóze a vzniku zubného povlaku. Zmes týchto látok je obsiahnutá v zubnej paste Meridol, ktorej používaním inaktivujete baktérie vyvolávajúce zápal sliznice ďasien a zároveň podporujete ich regeneráciu. Dôležitá je schopnosť tohto prípravku zneškodňovať zvyšky bakteriálneho povlaku, ktorý sa tvorí predovšetkým na okraji ďasien pri zubnom krčku. Vďaka jedinečnému pôsobeniu s postupným uvoľňovaním účinných látok má dlhodobý vplyv na zubný povlak. Dobré priľnutie kombinácie spomínaných látok na zubnom povrchu dlhodobo tlmí aj prípadné neskoršie tvorenie bakteriálneho povlaku. Tam, kde sa kefka už nemôže dostať, začína svoju prácu ústna voda Meridol, ktorá taktiež regeneruje podráždené ďasná a chráni zuby pred vznikom kazu. Jej význam určite ocenia najmä ľudia, ktorí trpia parodontitídou, prípadne ak používajú zubné strojčeky, mostíky a čiastočné protézy.

Sú odhalené krčky problémom iba starších ľudí?
Zubní lekári sa v ambulanciách neraz stretávajú s javom, že na odhalené krčky a citlivé zuby sa sťažujú nielen seniori. Tento zdravotný problém majú i mladší ľudia a tak nečudo, že k tejto problematike majú často veľa otázok.
Na niektoré z nich vám ponúkame odpovede dentálnej hygieničky.

Otázka: V chladnom počasí môžem sotva dýchať ústami. Pri každom nádychu cítim na zube prievan. Čo môže byť príčinou?
Odpoveď:
Keď sa zuby stanú citlivé na chlad a teplo, môže to byť znamenie, že máte odhalené krčky, ktoré nie sú chránené sklovinou. Je to preto, že sa vám stiahli ďasná. Musíte si správne a s citom čistiť zuby. Vaša hygienička vám poradí, aké prostriedky si máte vybrať a ako ich používať.

Otázka: Čítal som, že pričasté čistenie zubov im môže uškodiť. Je to pravda?
Odpoveď: Áno. Zuby a ďasná sa môžu poškodiť nielen ak ich čistíte málo, ale aj príliš často. Ďasná sú odtláčané a krčky sa odhalia hlavne vtedy, keď riadne pritlačíte a drhnete. Je dôležité, aby ste používali správnu techniku čistenia a čistili si zuby mäkkou kefkou. Ako často si treba čistiť zuby záleží od stravovacích návykov. Najdôležitejšie je čistiť si zuby večer.

Otázka: Pred časom som podstúpila liečbu parodontitídy. Odvtedy mám odhalené krčky. Dorastú mi ďasná?
Odpoveď: Bohužiaľ, ak sa raz ďasná stiahnu, už sa nevrátia na svoje miesto, aj keď sú vyliečené. Preto ostávajú krčky odhalené. Sú obzvlášť náchylné na kaz a môžu byť citlivé. Je dôležité čistiť si zuby jemne. Dôležitý je aj výber potrieb. Vybrané produkty musia čistiť čo najjemnejšie a pritom účinne chrániť pred kazom, t. j. musia obsahovať fluoridy a zvlášť účinné aminofluoridy.

Otázka: Ako si mám chrániť citlivé zuby?
Odpoveď: V prvom rade si musíte osvojiť správnu techniku používania kefky. Požiadajte svojho stomatológa alebo hygieničku o názornú ukážku. Druhou podmienkou je používanie výhradne mäkkej kefky, ktorá čistí s citom. Štúdie preukázali, že tieto kefky čistia lepšie ako tvrdé. A konečne, máme produkty, ktoré boli vyvinuté zvlášť pre citlivé zuby. Napríklad zubné pasty s nízkou obrusovacou hodnotou. Tiež novú senzitívnu ústnu vodu, ktorá podstatne znižuje nadmernú citlivosť zubov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:21