StoryEditor

Európa na energiách šetrí. Pokladá to za štandard

18.12.2011, 23:00
Výsledky auditov. Slovenské firmy chcú šetriť, zápasia však s vysokými cenami energií.

Energetický audit poznajú aj firmy v iných štátoch. Únia totiž pre členov zaviedla systém povinných účinných energetických auditov. V Česku to parlament odsúhlasil ešte v roku 2001. Prvé audity mali byť ukončené o štyri, respektíve päť rokov neskôr, pričom okruh povinných subjektov bol oveľa širší ako u nás. Podľa Eurostatu odvtedy podiel českého priemyslu na konečnej energetickej spotrebe krajiny postupne klesá.

Spotrebu musíme znížiť
Slovenských podnikateľov môže k auditom inšpirovať aj zistenie, že v porovnaní s inými je naša energetická náročnosť priemyslu vysoká. „Podľa Eurostatu je podiel konečnej energetickej spotreby priemyslu k celkovej energetickej spotrebe krajiny v priemere až 1,5-krát vyšší, ako je priemer EÚ,“ hovorí Kvetoslava Šoltésová, riaditeľka odboru legislatívy, metodológie a vzdelávania Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Z porovnania údajov o cenách plynu a elektriny pre priemysel je podľa nej jasné, že cena zemného plynu pre náš priemysel sa pohybuje na úrovni európskeho priemeru, ale cena elektriny je od roku 2008 asi o tridsať percent vyššia ako priemerná cena v krajinách EÚ. „To nepriaznivo vplýva na konkurencieschopnosť slovenských výrobkov a služieb na trhu,“ dopĺňa Šoltésová.

Trend je napriek viacerým faktorom priaznivejší. Energetická náročnosť Slovenska sa medzi rokmi 2002 až 2009 znížila o 38 percent a naďalej klesá. „Keď však porovnáme stále ceny, Slovensko má ešte stále trojnásobne vyššiu energetickú náročnosť ako priemer európskej dvadsaťsedmičky,“ zdôraznila odborníčka, ktorá je presvedčená, že práve preto majú energetické audity pre podniky význam.

Dôsledným sa náklady vrátia
Mnohé firmy berú audit len formálne – ako nutné zlo. Keďže potrebujú mať urobenú pomyselnú čiarku, tlačia ceny auditov dole. Odborníci sa však zhodujú, že tieto spoločnosti sa oberajú o možnosť reálne usporiť. „Energetický audit si netreba mýliť s kontrolou. Energetický audit je cielené poradenstvo o tom, ako ušetriť energiu,“ zdôrazňuje Šoltésová.

Podľa energetického audítora Miroslava Diana zo spoločnosti Energy Systems Group môžu niektoré firmy usporiť vďaka opatreniam odporúčaných auditom aj stovky tisíc eur ročne. Ako príklad uvádza firmu podnikajúcu v spracovateľskom priemysle s ročnými nákladmi na energie 1,8 milióna eur. „Po realizácii nami odporúčaných opatrení, budú môcť ušetriť ročne 172-tisíc eur, pričom celková návratnosť investícií by mala v tomto prípade trvať päť rokov,“ spresnil Dian.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:51