StoryEditor

Struhár: Nakupujte s chladnou hlavou

19.11.2012, 23:00
Pavol Struhár, Generálny riaditeľ spoločnosti Capital & Financial Protection pre HN:

Sú domácnosti v čase krízy opatrnejšie pri braní úverov či pôžičiek? Odráža sa to aj pred vianočnými sviatkami, alebo vtedy ľudia stratia hlavu?
Zastávam názor, že ľudia by sa mali prikrývať iba takou perinou, na akú majú. V čase krízy viac zvažujú väčšie investície, ako napríklad kúpu nehnuteľností či nového auta. Vianočné sviatky sú však špecifickým obdobím. Veľkú úlohu tu zohrávajú emócie, ktoré sú, samozrejme, z každej strany podporované aj masívnymi reklamami. Vtedy sa môže stať častejšie ako inokedy, že sú ľudia náchylnejší na prečerpanie účtu či branie úverov. Ešte stále si niektorí hovoria, že kedy si mám dovoliť, ak nie na Vianoce. Nakupujte s chladnou hlavou, a to isté platí aj v prípade, ak si chcete brať úver.

Aký postup by ste odporučili pri nevýhodných pôžičkách?
Vo všeobecnosti platí, že nevýhodného úveru sa treba zbaviť. No neraz sa stáva, že si ľudia berú ďalší nevýhodný úver, aby sa vyplatili z toho predošlého. Začne vznikať špirála. Odporúčam, aby sa ľudia v takejto situácii obrátili na finančného poradcu s dobrými referenciami, ktorý analyzuje situáciu a poradí, čo ďalej. Pokiaľ ide o vlastnú pomoc, stačí sa možno pozrieť na stranu výdavkov a nepotrebné veci skrátka zoškrtať.

Ale kto mi povie, že práve môj úver je ten nevýhodný?
Najlepší spôsob, ako zistiť, či nepreplácam úver zbytočne, je poznať všetky možnosti a produkty, ktoré sú na trhu k dispozícii. Následne ich porovnať a vybrať to najvýhodnejšie.

Hovorí sa, že keď chcem ušetriť, nemal by som míňať. Ale to sa nedá len tak ľahko dodržať.
Skúste si osvojiť zvyk, najskôr odložiť a až ten zvyšok míňať. To je rada z môjho osobného života. Ak je to pre vás ťažké, alternatívny postup je: na konci dňa alebo týždňa si vysypte drobné z peňaženky a odložte si ich. Ak tak budete robiť už od nového roka, budete prekvapení, koľko dokážete ušetriť. Existujú však aj ďalšie možnosti. Napríklad zriadiť si sporiaci účet a odkladať naň prostredníctvom trvalého príkazu určitú sumu. Dôležitá je disciplína. Na záver ešte jedna rada. Začnite merať svoju prosperitu podľa toho, koľko ušetríte a nie podľa toho, koľko zarobíte.

 

Tipy ako zbytočne neminúť viac:
Stanovte si pevnú sumu, ktorú tento rok chcete na darčeky minúť.
Spravte si zoznam ľudí a darčekov, ktorými ich chcete obdarovať.
Nenakupujte impulzívne, snažte sa vyhnúť ošiaľu „cenovo výhodné“, nakoniec môžete zistiť, že cena nebola až taká nízka.
Dohodnite si cenový strop pre jednu osobu. Aj za 10 eur sa dajú vymyslieť originálne darčeky.
Kto si trúfa, môže skúsiť aj vlastnoručné darčeky.
V rámci rodiny či priateľov sa môžete dohodnúť, že kúpite jeden väčší dar, na ktorý sa poskladáte.
Odolajte neuveriteľne výhodným podmienkam na úver.
Zdroj: Capital and Financial Protection
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:52