StoryEditor

Veľký investor sa nám už vyhráža odchodom

14.12.2011, 23:00
Výrobca televízorov z Nového Mesta nad Váhom zvažuje odchod do Maďarska.

Slovensku sa vyhráža odchodom ďalší veľký investor. Výrobca televízorov v Novom Meste nad Váhom, spoločnosť Universal Media Corporation (UMC), je pripravená presunúť časť výroby do Maďarska a Veľkej Británie, pokiaľ nedostane od štátu daňové úľavy.

Zatiaľ čo Samsung takýto prísľub dostal, UMC, ktoré zamestnáva u nás približne tisíc ľudí, dostalo iný odkaz „Nech sa páči, pokiaľ si myslia, že vo Veľkej Británii nájdu vhodnejšie podnikateľské prostredie, lepšiu pracovnú silu a pomer ceny práce,“ odkazuje fabrike minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS).

Miškov: Ja o žiadosti neviem
Výrobcovi televízorov sa nepáči to, že na jeseň pribral vyše 400 ľudí – podporu štátu však nezískal. „Bez štátnych stimulov sa v našej brandži v Európe už nedá podnikať. Nechceme priame dotácie, iba čiastočné daňové úľavy a keď ich nedostaneme, zariadime sa podľa toho,“ vyhlásil konateľ UMC Vladislav Khabliev. Podľa neho má fabrika v pláne expanziu, ale naráža na nedostatok kvalifikovaných ľudí a nečinnosť štátu.

Obvinenia ministerstvo odmieta. „Nemám informácie, že by podali počas môjho pôsobenia žiadosť o investičnú pomoc,“ argumentuje Miškov.

Iní investori záujem majú
Napriek tomu sa Slovensku v lákaní investorov tento rok darilo. Podľa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu u nás totiž 26 firiem preinvestuje asi 520 miliónov eur a vytvorí 4 300 pracovných miest. „Ide o najväčší prílev za ostatné tri roky,“ vyhlásil pre HN šéf agentúry Róbert Šimončič. Najvýznamnejší projekt nám dali Švédi – spoločnosť Dometic príjme vo Fiľakove 500 ľudí.

Podľa Róberta Kičinu z Podnikateľskej aliancie Slovenska čísla mohli byť i lepšie – ak by vláda po voľbách odstránila aspoň časť z najväčších prekážok v podnikaní.

01 - Modified: 2004-06-28 07:22:24 - Feat.: 0 - Title: SIS oznámila aj konkrétne mená
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 23:20