StoryEditor

Slovensko zabojuje remeslom

15.11.2009, 23:00

Prekvapenie na nedávnom odovzdávaní cien v súťaži Študentská firma roka 2009 vyvolalo vyhlásenie víťaza. Stal sa ním Michal Kačmár, študent Fakulty umení košickej Technickej univerzity so svojou dielňou umeleckého kováčstva, ktorú má spolu s ateliérom a prezentačnými priestormi v Prešove. Presadil v konkurencii piatich finalistov, majiteľov firiem, ktoré sa venujú prevažne informačným technológiám.

Zvedavosť zabrala
Michal Kačmár sa popri štúdiu venuje podnikaniu, má založenú vlastnú spoločnosť Metallin -- ateliér. Z jeho dielne vychádzajú rôzne kováčske výrobky, z ateliéru sochy a plastiky, vykupuje netradičné materiály. Je zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov. S ďalšími tromi kováčmi totiž vykuli najväčší kravský zvon na svete. Do súťaže sa prihlásil zo zvedavosti. "Chcel som zistiť, či sa umeleckému remeslu u nás dostane pozornosti, či oň je vôbec vo verejnosti nejaký záujem. Pod moje víťazstvo sa zrejme podpísalo aj to, že náš trh je presýtený informačnými technológiami. Ľudia sa dnes potrebujú aj odreagovať, odtrhnúť sa od počítačov, venovať sa aj iným hodnotám."

Prevaha IT technológií
Kačmár uspel popri takých nominantoch ako sú Jozef Metke, majiteľ spoločnosti mSolutions, ktorá pred tromi rokmi uzavrela exkluzívnu zmluvu pre región V4 s Írsko-Britskou spoločnosťouConcept Data Technologies, do svojho portfólia pribrala Bluetooth marketingové kampane, stala sa partnerom T-mobilu na Slovensku, ale aj ďalších významných spoločností doma, v Čechách, Holandsku a UK. Získala už niekoľko prestížnych ocenení na medzinárodných súťažiach. Ďalším z nominovaných bol Peter Dorčák, majiteľ regionálneho východoslovenského internetového portálu spoločnosti NetWorth. Spoločnosť sa so svojimi projektmi zúčastnila už dvoch svetových súťaží v Istanbule a v Tel Avive. Šíri blogy Prešovskej univerzity, prešovského divadla, Sninských novín, Prešovského večerníka a regionálneho štúdia STV. Má ambície prostredníctvom získania grantov realizovať cezhraničnú spoluprácu.

Napriek tomu, že nominanti, ktorí pracujú v IT technológiách, sú podľa výkonného predsedu Junior Chamber International Slovensko Mariána Meška výnimoční, porotcovia hľadali niečo typické pre Slovensko. "V kováčstve máme tradíciu. Skĺbené je v ňom umenie s remeslom. Víťaz na sebe pracoval dlhé roky. Na rozdiel od automatizovanej kováčskej výroby ide v jeho prípade o typickú, originálnu remeselnú výrobu. Verím, že osloví porotcov aj na svetovom finále."

Pre úspešných
Cieľom podujatia, ktoré zorganizovali Junior Chamber International Slovensko a Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania, je podporiť biznis medzi vysokoškolákmi, aby po skončení školy nerozširovali rady nezamestnaných. "Podnikať by mali u nás najmä vysokoškoláci, odborne zdatní a úspešní ľudia, ktorí majú v sebe určité kvality, a o to ide aj v tejto súťaži," povedala členka poroty Viola Kromerová, generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu. Pred tohtoročným víťazom je teraz celosvetové finále súťaže Global Student Entrepreneur Awards 2009, ktoré bude v Kansas City v štáte Missouri v USA.

Helena Kokolová

Pätica finalistov súťaže Študentská firma roka 2009
-- Peter Dorčák, spoločnosť NetWorth, s. r. o., -- Prešovská univerzita, Fakulta manažmentu, doktorand
-- Michal Kačmár -- spoločnosť Metallin -- ateliér kovu, Technická univerzita v Košiciach, Fakulta umení
-- Andrej Panák -- spoločnosť Monumental, s. r. o., Bratislavská vysoká škola práva, Fakulta masmédií
-- Jozef Metke -- spoločnosť mSolutions s.r.o., Univerzita Komenského Bratislava, Fakulta manažmentu, doktorand
-- Michal Sočuvka -- spoločnosť Viadon, s. r. o., Žilinská univerzita, Fakulta prevádzky ekonomiky, dopravy a spojov

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:48