StoryEditor

Rozvojové trhy nesú potenciál aj riziko

11.08.2010, 00:00
Finančné trhy rozvojových krajín sú v súčasnosti na vrchole. Podľa odborníkov predstavujú trhy budúcnosti a budú rásť rýchlejšie, ako trhy rozvinutých krajín. Investovanie v oblastiach ako je Brazília, India či Čína však so sebou nesie aj isté riziká.

Rekordné hodnoty
Trhom rozvojových krajín sa v súčasnosti darí. Index MSCI dvadsiatky rozvíjajúcich sa štátov sa dostal na najvyššiu úroveň za viac ako tri mesiace. Hoci v utorok klesol o 0,6 percenta, v tomto štvrťroku stúpal, a to najmä pre dlhovú krízu v Európe.

Podľa odborníkov majú rozvíjajúce sa trhy obrovský potenciál. "V súčasnosti sa nám na týchto trhoch ponúkajú obrovské investičné príležitosti,“ cituje denník Financial Times Nicka Timberlakea, manažéra spoločnosti HSBC. Súhlasí s tým aj analytik spoločnosti Trim Broker Ronald Ižip. "Rozvojové trhy sú trhom budúcnosti. Majú obrovský potenciál vzhľadom na veľkosť svojho trhu,“ vysvetlil. Podľa Vladimíra Gešperíka zo spoločnosti Capital Markets môže byť však paradoxne veľkosť trhu nevýhodou. "Stáva sa totiž, že výpredaje zo strany zahraničných investorov náhle a výrazne znížia cenu,“ povedal HN s tým, že aj to treba vnímať ako príležitosť.   

Porastú aj ďalej
Z dlhodobého hľadiska budú trhy rozvojových krajín aj naďalej rásť. "A to výraznejšie ako trhy rozvinutých krajín,“ tvrdí Ižip. Do konca tohto roka je však výhľad negatívny. Dôvodom je predpokladaná opätovná recesia v Spojených štátoch. Potenciál rastu vidí aj Karol Piovarcsy zo Saxo Bank. "Hlavne v ekonomikách juhovýchodnej Ázie, Latinskej Ameriky či Afriky. Dôvodom je začiatok pozitívneho trendu hospodárskeho cyklu, silný nárast domácej spotreby a aj politické reformy smerujúce k trhovému hospodárstvu,“ zhodnotil. 


Bublina praskne
Podľa expertov však netreba zabúdať na riziká. "Momentálne je to hlavne bublina na čínskom trhu,“ upozornil Ižip. Jej prasknutie by malo negatívny vplyv na ekonomiky rozvíjajúcich sa trhov, najmä producentov komodít, ktorí sú od Číny závislí. Opatrný prístup k Číne odporúča aj Piovarcsy. "Vidíme možnosť prehriatia ekonomiky, ktorá bola v minulom a tomto roku stimulovaná najmä vládnou podporou,“ dodáva. Našim investorom sú tieto trhy dostupné prostredníctvom ETF fondov, ktoré sú obchodované na burze.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:03