StoryEditor

Februárová výplata vás nepoteší

21.12.2010, 23:00
Od januára sa znižuje suma nezdaniteľnej časti zo 4 025,70 na 3 559,30 eura, čo bude v praxi znamenať, že zaplatíme vyššiu daň z príjmu.

Zamestnancom sa zníži čistá mesačná mzda a mnohí možno nebudú rozumieť prečo. Nezdaniteľnú časť im od dane odpočítava už firemná účtovníčka, preto sa jej výškou nezaoberajú. Ak však nezdaniteľná časť klesne, zvýši sa daň, ktorú zaplatia. Dôsledkom toho sa zamestnancom zníži čistá mzda.

 

Mnohým zamestnancom sa plat zníži aj zavedením odvodov zo súčastí príjmu, z ktorých sa doteraz odvody neplatili. Ak napríklad niekto používa služobné auto na súkromné účely, alebo dostáva náhrady za pracovnú pohotovosť a zamestnávateľ mu dá odmeny, tak pocíti januárové zmeny pomerne výrazne.

Vyššia daň
Ak vám zamestnávateľ k januáru nevalorizuje plat, pripravte sa na jeho zníženie. Hrubá mzda síce zostane rovnaká, no na účet dostanete menej peňazí. "Čistá mzda zamestnanca od budúceho roka klesne, aj keď sa hrubý plat nezníži. Nezdaniteľná časť základu bola doteraz na dva roky prechodne zvýšená na 22,5-násobok životného minima. Od nového roka to bude pôvodná výška, 19,2-násobok životného minima,“ vysvetľuje daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková.

Sadzba dane z príjmu zostáva rovnaká - 19 percent. Avšak, keď sa pozriete na svoju výplatnú pásku, zaplatená daň je nižšia ako 19 percent z vášho príjmu. Je to práve vďaka nezdaniteľnej časti na daňovníka, ktorá zabezpečuje, že sa zdaní iba príjem nad 4 025,70 eura ročne. Táto suma sa v podstate odráta od vášho daňového základu a ročne vám zníži daň o takmer 765 eur. Nezdaniteľná časť sa znižuje, čo bude znamenať, že na dani zaplatíte viac. Ak ste doteraz využívali iba nezdaniteľnú časť na daňovníka, rozdiel bude takmer 89 eur ročne.

V prípade, že využívate aj nezdaniteľnú časť na manželku, ktorá nemá vlastný príjem, štátu môžete zaplatiť o ďalších 89 eur viac ako doteraz. Nezdaniteľná časť na doplnkové dôchodkové alebo účelové sporenie a životné poistenie sa úplne ruší, takže ak ste ju v minulosti využívali, podľa nových pravidiel už nebudete môcť a rozdiel v zaplatenej dani sa vám zvýši o ďalších 75,70 eura.

Širšie odvody
Celkovú čistú mzdu vám môže znížiť aj zavádzanie odvodov zo všetkých zamestnaneckých príjmov. Vládne "rušenie neopodstatnených výnimiek“ bude znamenať zdravotné aj sociálne odvody z odstupného a odchodného, z peňažných aj nepeňažných odmien či z náhrad za pracovnú pohotovosť. Dotkne sa to aj ľudí, ktorí používajú na súkromné účely služobné auto alebo dostali nejaký príspevok zo sociálneho fondu.

"Do vymeriavacieho základu zamestnanca vstupujú všetky príjmy, z ktorých sa odvedie daň z príjmov zo závislej činnosti, okrem dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru,“ potvrdzuje hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. Pre všetkých, ktorí majú takéto, doteraz odvodmi nezaťažené príjmy, bude januárová výplata nižšia ako decembrová.

Odborníci nesúhlasia
Podľa Juraja Karpiša z INESS to možno považovať za zvyšovanie daňového a odvodového zaťaženia. "Podľa nášho názoru nie je vhodné v súčasnosti zvyšovať daňovo-odvodové zaťaženie a priestor pre konsolidáciu verejných financií sa mal vytvoriť radikálnejším znižovaním verejných výdavkov. Prípadné odstraňovanie výnimiek v odvodovom systéme malo byť sprevádzané znižovaním sadzieb,“ tvrdí Karpiš.

S myšlienkou zníženia odvodových sadzieb ako s kompenzáciou za rozširovanie okruhu príjmov, z ktorých sa odvody platia, súhlasí aj Peter Goliaš, riaditeľ INEKO. Na nezdaniteľnú časť má však iný názor. "Nezdaniteľná časť bola v minulosti zvýšená ako dočasné protikrízové opatrenie, v súčasnosti sa teda len vracia na pôvodnú úroveň. V prípade odvodov by malo byť zvýšenie záťaže jednotlivým skupinám kompenzované plošným znížením sadzieb alebo zavedením odpočítateľnej položky. Keď nie teraz, tak aspoň v ďalšej fáze reformy,“ hovorí Goliaš.

01 - Modified: 2004-02-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: U.S. Steel chce znížiť emisie z ocele 02 - Modified: 2004-02-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruských byrokratov má byť menej 03 - Modified: 2004-02-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dohady okolo Saddámovej ropy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:50