StoryEditor

Šetriť či investovať? Obe možnosti prinášajú isté výhody

20.07.2010, 00:00

Stále skôr šetríme, ako by sme mali investovať. Ako vyplýva zo skúseností bankárov, počas doznievajúcej krízy ľudia vyhľadávajú najmä konzervatívne produkty so zabezpečeným výnosom. Kde môžete získať väčšie zvýhodnenie a ako sa budú vyvíjať úrokové sadzby v ďalšom období? Spýtali sme sa odborníkov v bankách.

 

Slovenská sporiteľňa
Podľa hovorcu Štefana Frimmera pozorujú, že klienti sa snažia ukladať peniaze do bezpečných produktov s vysokou likviditou. Zvýšený dopyt je však aj po menej konzervatívnych produktoch, ako sú napríklad podielové fondy, investičné poistenie, štruktúrované produkty alebo hypotekárne záložné listy. Pri investovaní do podielových fondov prevažná väčšina ľudí investuje skôr jednorazovo ako sporením.

Ako ďalej Frimmer dodáva, pri termínovaných vkladoch platí - čím dlhšie je obdobie viazanosti, tým vyššie zhodnotenie môžete získať. "Na termínovaných vkladoch s viazanosťou 24 mesiacov ponúkajú dve percentá ročne, s viazanosťou 36 mesiacov 2,5 percenta ročne. Menej konzervatívnym klientom odporúčame Zaistený vklad s viazanosťou tri roky. Aj keď základná úroková sadzba je jedno percento ročne, môžete tiež získať za istých podmienok bonusový úrok až 10 percent za tri roky,“ tvrdí Frimmer.

Podľa jeho slov Európska centrálna banka by tento rok nemala dvíhať základnú úrokovú sadzbu. Zvyšovanie úrokových sadzieb sa očakáva až okolo polovice budúceho roka. "Sadzby na medzibankovom trhu môžu ísť mierne hore, avšak tento rok by to ešte nemal byť výraznejší posun. Takže aj prípadné zvyšovanie úrokov na vkladoch bude tento rok len limitované.“

UniCredit Bank
V súčasnosti podľa ich skúseností prevláda tendencia ukladať si peniaze na dlhšie obdobie viazanosti. "Je to spôsobené i tým, že sa aj dlhodobé termínované vklady sa stali flexibilnejšie. Uvoľnili sa sankcie za predčasné splatenie tak, že sa vôbec nesiahne na istinu,“ hovorí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa banky. Naďalej sú v obľube tzv. sporiace účty Bonus a Effective, ktoré banka ponúka s lehotou viazanosti 1, 3, 6 a 12 mesiacov. Výhodou týchto produktov je vyšší úrok oproti bežnému účtu, bezplatné zriadenie a vedenie účtu a flexibilita vkladov a výbery bez sankcie.

Pokiaľ ide o investície, populárna zo strany klientov privátneho bankovníctva je investícia aj do fyzického zlata. Ako dodáva David Dereník, bankový analytik, v súčasnosti je kľúčová úroková sadzba na minime, a preto i vklady v celom sektore majú pomerne nízky výnos. Predpokladá sa, že do konca roka budú medzibankové sadzby narastať len nepatrne a tento efekt sa na sporiacich vkladoch v bankách zatiaľ neprejaví naplno. Avšak leto a jeseň budúceho roka by už mohli priniesť možnosti lepších úrokov, či už na termínovaných alebo krátkodobých vkladoch.

ČSOB
Podľa Andrey Halcinovej, riaditeľky odboru Sporenie a investície, na jednej strane sa niektorí klienti obávajú investovať a uprednostňujú bezpečnejšie formy sporenia, ako sú termínované vklady, sporiace účty a vkladné knižky, avšak nájdu aj takí, ktorí využívajú pokles na finančných trhoch na nákup progresívnejších produktov.

"U klientov sú obľúbené tiež zaistené fondy, ktoré predstavujú vhodnú kombináciu zaistenia a potenciálu atraktívneho zhodnotenia voľných financií. Ako vhodný vkladový produkt so zaujímavým úročením bez potreby viazať odporúčame Sporiaci účet s prémiou.“ Poskytuje zhodnotenie peňazí (od 500 eur za 1,35 percenta ročne) na dlhšie obdobie a zároveň v prípade nečakaných udalostí sú peniaze klientovi okamžite k dispozícii. Zároveň odporúča rozloženie úspor do viacerých produktov a na rôzne dlhé časové obdobie. Medzi menej vyhľadávané nástroje patria v súčasnosti dlhopisy, ktorých ceny sú veľmi vysoké.

 

Dexia banka Slovensko
Podľa vyjadrení Andrey Chadimovej z oddelenia riadenia produktov a cenotvorby, pomaly sa oživuje záujem o nové možnosti zhodnocovania financií, napríklad investovanie do hypotekárnych záložných listov (cca 3,3 percentá p. a.) či do štruktúrovaných produktov. "Prinášajú možnosť získať vyšší výnos ako pri štandardných termínovaných vkladoch alebo iných sporiacich produktoch.“ Tým, ktorí chcú sporiť pravidelne a dlhodobejšie, odporúča využiť Sporiaci účet Plus, kde za pravidelné sporenie dostanú na konca kalendárneho roka prémiu vo výške 50 percent z úrokov. Z dlhodobých produktov je vhodný trojročný termínovaný vklad so sadzbou 2,6 percenta ročne alebo Termínovaný vklad Premium s viazanosťami tri až päť rokov. Ak neurobíte žiaden výber do konca viazanosti, získate úrokovú prémiu až 4,50 percenta z priemerného zostatku vkladu. Do konca tohto roka Chadimová predpokladá, že klienti budú určitú časť peňazí ukladať na dlhšie obdobia splatnosti a do investičných produktov, aby využili zaujímavejšie úrokové sadzby.

Zuzana Kullová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:34