StoryEditor

Twin Peaks presadený do cirkusu

02.02.2004, 23:00
Široko-ďaleko nie je nič, len nekonečná púštna krajina. Žiadny strom a žiadny dom, len sucho, prach a dlhá reťaz karavanov kočujúcich z miesta na miesto.

Je to kočovný lunapark, ktorý je už z diaľky vidieť, cirkusový stan plný podivných bytostí a kreatúr - žonglérov, fakírov, hltačov ohňa, hadích žien, telepatie a tajomna, tarotových kariet a veštenia. A je to tiež nový dvanásťdielny seriál z tvorivej produkcie HBO, ktorá úvodný diel seriálu Carnivale uvedie dnes.
Príbeh sa odohráva v 30. rokoch v americkej Oklahome, v čase veľkých ekonomických a sociálnych kríz, ktoré poznačili ľudskú existenciu. V krajine, kde vládne bieda, epidémie a prírodné katastrofy. V sivej krajine sivých ľudí, ktorí sa utiekajú do sveta zabudnutia. Hladní po nádeji a topiaci sa v mizérii, chytajú sa každého stebla a hľadajú nádej - chcú vedieť, čo ich čaká v budúcnosti.

Seriálový muž s haďou kožou. Snímka HBO


Túto ilúziu prináša pojazdný cirkus. Práve ten sa na ceste zaprášenou krajinou ujme aj tajomného osemnásťročného Bena (herecky ho stvárnil Nick Stahl), ktorý náhodou objaví svoje nadprirodzené schopnosti. Jeho záhadná minulosť ho celý život prenasleduje, čoraz väčšmi sa začína vynárať a zviditeľňovať, niet pred ňou úniku, čo Ben zistí aj pri veštení z tarotových kariet, ktoré mu ponúkne mladá vykladačka Sofia (Clea Duvallová). Cirkus sa stáva Benovým domovom a miestom, kde sa stretne s podivnou bradatou ženou, so slepým mystikom či s mužom s haďou kožou a štrkačím chvostíkom a tiež so sestrami - siamskými dvojičkami zrastenými panvou, ktoré sú v cirkuse azda najväčšou atrakciou. Okultnú atmosféru skvele dotvára aj trpasličí manažér cirkusu Samson v podaní skvelého Michaela J. Andersona, ktorého do seriálu Mestečko Twin Peaks obsadil už režisér David Lynch.
Obsadenie Andersona do úlohy Samsona nie je náhodné, rovnako ako nie je náhodná ani otvorená citácia pasáží (ba možno povedať, i celková inšpirácia) Lynchom, ku ktorej sa scenárista Knauf (ktorý sa napokon na tvorbe Twin Peaks i sám podieľal) akoby verejne priznával. Jeho príbeh chce byť príbehom tajomným, napínavým a vzbudzujúcim strach. Jeho príbeh chce byť príbehom boja dobra so zlom. Či je to skutočne tak, to odhalia až ďalšie časti príbehu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:38