StoryEditor

U predajcu preverte certifikát

18.06.2009, 00:00

Detské oblečenie, posteľná a spodná bielizeň či ponožky by mali patriť k tým, ktoré preveril a preskúšal certifikovaný ústav. Každý kupujúci má právo overiť si priamo u predajcu, či výrobok spĺňa určitú predpísanú kvalitu. "Predajca musí na požiadanie predložiť vyhlásenie o zhode výrobku s normou STN 80 0055," radí Jozef Šesták. Spotrebitelia majú na to právo podľa vyhlášky ministerstva hospodárstva.

Iný materiál kontrole nepodlieha. Preto, ak chcete mať istotu o zdravotnej neškodnosti napríklad rifieľ či koženej bundy, musíte sa obrátiť na certifikovanú skúšobňu. "Spotrebitelia si môžu overiť, či konkrétny výrobok bol skúšaný a certifikovaný zo stránky zdravotnej bezpečnosti. Certifikáty sú evidované v našej databáze," dopĺňa Šesták. V minulosti medzi povinne skúšané výrobky patril detský textil, dovážaný najmä z krajín Ázie. "Dnes zisťujeme zdraviu škodlivé až nebezpečné výrobky, ktorú sú dovážané aj z krajín Európskej únie. Vyrobené sú však väčšinou v Ázii," podotýka Šesták.

Ak si chcete kolotoč s testovaním ušetriť, skúste eko bielizeň. Je vhodná pre ľudí a tehotné ženy, ktorých pokožka reaguje citlivejšie na nevhodnú bielizeň. Eko znamená, že bielizeň je vyrobená z čistej bavlny, bez použitia chemických látok. Je preto vhodná pre ľudí s kontaktnou alergiou. "Materiál iba vyperieme v neagresívnom pracom prostriedku," vysvetľuje konateľka firmy Nika Intima Monika Vitanyi. Zákazníci túžiaci po zdravotnej bielizni však musia oželieť široký výber farieb. "Materiál nebielime ani nefarbíme, preto má prírodnú farbu," hovorí Vitanyi.

To, či ste alergický na textílie alebo kožu, môžete v konečnom dôsledku zistiť aj u dermatológa. Väčšie nemocnice majú k dispozícii diagnostické testy aj so súpravami textílií. Preto dokážu s veľkou pravdepodobnosťou určiť, akému alergénu by ste sa mali vyhnúť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:38