StoryEditor

Nakrúcanie je najkrajšia fáza filmu

26.05.2008, 00:00

Dokumentarista Juraj Lehotský pre HN:
Dokument Slepé lásky získal na Filmovom festivale v Cannes prestížne ocenenie Medzinárodnej konfederácie umeleckého a esejistického filmu CICAE. Čo ocenenie znamená pre tvorcov filmu?
V prvom rade je to pre nás veľká pocta, že sme túto cenu dostali a veľmi sa tešíme najmä tomu, že náš film vďaka tomu bude uvádzaný nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Samozrejme, že máme radosť, že si Slepé lásky v Cannes všimli a tešíme sa z toho.
Ako sa na dokument pozeráte s odstupom času? Ako vnímate rozhodnutie nakrútiť film o láske nevidomých?
Pocity sa od nakrúcania nezmenili. Proces tvorby dokumentu bol zaujímavý, to nás najviac tešilo, keď sme hľadali protagonistov, neskôr nakrúcali -- čiže pre nás bol proces nakrúcania najkrajšia fáza filmu. Teraz sme radi, že prišlo určité zadosťučinenie. Sme radi, že nakoniec prišla aj táto forma satisfakcie.
Zmení účasť slovenských filmov práve na takýchto prestížnych filmových festivaloch úroveň slovenského filmu? Ponúkne nášmu filmu nové možnosti?
Poviem to v skratke. Kategória, do ktorej nás vybrali -- Directors Fortnight je práve o tom, že mnohokrát otvorí dvere nezávislým filmárom, ktorí túžia tvoriť originálne, svojsky a zároveň nezávisle. V tomto zmysle je to pre nás veľká pocta. Tešíme sa na ďalší film.
Tento rok vás čakajú ďalšie filmové festivaly -- náš Artfilm a český filmový festival v Karlových Varoch. Tešíte sa po prvom úspechu snímky na ďalšie?
Samozrejme. Účasť máme na oboch festivaloch a tešíme sa najmä na festivalovú atmosféru.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:36