StoryEditor

Prechladnutia a bolesti hrdla

02.02.2004, 23:00
V tomto ročnom období vďaka premenlivému studenému počasiu a neraz nesprávnemu oblečeniu často prechladneme. Organizmus zareaguje na podchladenie poklesom obranyschopnosti, teda zvýšenou náchylnosťou na infekcie vírusové, bakteriálne a plesňové. Prechladnutie sa prejaví nádchou, bolesťami hrdla a kašľom.
Bolesť hrdla je subjektívny pocit pálenia, škriabania, pichania, svrbenia, laicky povedané, v hrdle. Bolesť má veľa príčin, najčastejšie ju spôsobuje zápal, menej často poranenie či nádor. Zápal hrdla sa prejavuje ostrou pichavou, postupne sa zväčšujúcou bolesťou, ktorá pri prehltnutí môže vystreľovať do uší. Takúto formu bolesti pociťujeme pri akútnom zápale, či už vírusovom alebo bakteriálnom. Úľava bolesti väčšinou nastáva po vypití teplého čaju s medom a citrónom a priložením teplého obkladu na hrdlo. Ak zápal hrdla prebieha bez teploty, vystačíme s vitamínmi, liekmi proti bolesti alebo lokálne pôsobiacimi dezinfekčnými liekmi a sprejmi. Bolesť v hrdle je v tomto období väčšinou začiatkom vírusového zápalu, kedy sa pridružuje aj teplota. Niektorí nesprávne považujú tento stav za chrípkové ochorenie. Nesprávne preto, lebo zápal môžu vyvolávať iné vírusy ako vírus chrípky. Liečba je však rovnaká: teplý čaj, teplý suchý obklad na krk, liek proti bolesti a teplote, ľahká strava bohatá na vitamíny a pri teplote pokojový režim. Mnohí ľudia teplotu bagatelizujú, chodia do zamestnania či na kultúrne, spoločenské a športové podujatia. Tak roznášajú nákazu a ešte viac si znižujú už oslabenú imunitu. Odôvodňujú to väčšinou tým, že chodia do práce autom a v zamestnaní majú teplo a pokoj. Režimom v pokoji myslíme ležanie v posteli a niektorí lekári odporúčajú aj potné kúry. Ako dlho ležať v posteli? Minimálne ešte 1 - 2 dni po poklese teploty na normálnu hodnotu. Pri takejto liečbe sa organizmus zregeneruje rýchlejšie a znižuje sa možnosť komplikácií choroby.
Nedá mi na tomto mieste nespomenúť bolesti hrdla pri herpangíne. Spôsobuje ju vírus coxakie. Je to herpetická infekcia, ktorá sa šíri v kolektíve väčšinou malých detí kvapôčkovou cestou. Ochorenie začína nečakane, teplotami vyše 39 stupňov Celzia, silnými bolesťami hrdla, hlavne pri prehĺtaní, prudkými bolesťami hlavy a svalov, bolesťami brucha, niekedy zvracaním a hnačkou. Na krku bývajú zväčšené, bolestivé lymfatické uzliny. Charakteristickým príznakom je tvorba malých červených pľuzgierikov na začervenenej sliznici mäkkého podnebia a oblúkoch mandlí. Typické je zvýšené vytekanie slín z úst. Keď pľuzgieriky popraskajú a stratia sa, väčšinou teplota a bolesť hrdla ustúpia. Liečba antibiotikami pri tomto type infekcie je neefektívna. Odporúčame len lokálne potieranie dezinfekčnými roztokmi a znižovanie teploty.
Výrazná bolesť hrdla predovšetkým u mladých ľudí býva dominantným príznakom infekčnej mononukleózy v začiatočnom štádiu choroby . Povlak na mandliach pripomína hnisavú angínu. Je to vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje Ebsteinov a Barrovej vírus, preto na liečbu nie sú vhodné antibiotiká. Tento vírus môže spôsobovať veľké zväčšenie lymfatických uzlín nielen na krku, ale aj pod pazuchami, v trieslach a v bruchu. Poškodzuje pečeň, preto je dôležité dodržiavanie pečeň šetriacej diéty a režim v pokoji. Niektoré stavy vyžadujú dokonca až hospitalizáciu, vždy je však dôležité dodržiavať pravidelné kontroly u lekára.
Bolesť hrdla môže byť príznakom aj akútnej hnisavej angíny, ktorá sa prejavuje vysokými teplotami, zväčšenými lymfatickými uzlinami na krku a sťaženým prehĺtaním slín. Chorí preto väčšinou nejedia, len pijú tekutiny a to v obmedzenom malom množstve a sú dehydrovaní. Mandle sú červené, opuchnuté, a keď je na nich hnis, pripomínajú muchotrávku. Hnisavý zápal spôsobujú vždy baktérie, preto toto ochorenie vyžaduje cielenú antibiotickú liečbu, ktorú môže predpísať len lekár.
Bolesť hrdla môže byť aj jedným z príznakov chronického zápalu mandlí. Nie je taká výrazná ako pri akútnej angíne a neraz má charakter pocitu niečoho cudzieho v hrdle. Bolesť býva najčastejšie vyvolaná vypitím studeného bublinkového - sýteného nápoja alebo zjedením zmrzliny. Väčšinou spontánne odznie alebo pomôžu lokálne pôsobiace lieky, roztoky, spreje. Takmer nikdy nebýva zvýšená teplota.
Pri oslabení imunity alebo dlhodobej liečbe antibiotikami sa môžu objaviť bolesti hrdla spôsobené aftami. Sú to belavé menšie ostro ohraničené plôšky s okolitým červeným lemom. Sú veľmi bolestivé a sú príčinou zväčšených lymfatických uzlín v hrdle. Ošetrenie áft sa robí lokálnym potieraním roztokmi, vysadením antibiotík, ak sa užívajú, a vitamínmi hlavne skupiny B. Samozrejmosťou je hygiena dutiny ústnej. Aftózne zápaly mávajú aj malé deti, ktoré cmúľajú cumle alebo dojčené deti, ktoré infekciu získajú zo stále vlhkých bradaviek matiek. Vo vlhkom prostredí sa plesne, ktoré spôsobujú afty, rýchle rozmnožujú. Preto je dôležité cumle vyvariť - vysterilizovať ich alebo vymeniť za nové a u dojčiacich mamičiek bradavky umývať mydlom, vysušiť a lokálne potierať roztokmi proti plesniam. Pri dojčení sa roztok dostane do úst bábätka, preto väčšinou dieťatko nemusíme lokálne ošetrovať.
Samostatnou, pomerne rozšírenou skupinou sú bolesti hrdla pri chronickom zápale hltana, označovanom aj ako chronická atrofická faryngitída. Pacienti s touto diagnózou veľmi často navštevujú lekárov, často ich striedajú a sú nespokojní vzhľadom na minimálne úspechy liečby. Na takúto formu chronickej bolesti hrdla trpia najčastejšie hlasoví profesionáli, herci, speváci a najpočetnejšou skupinou sú učitelia. Bolesti hrdla opisujú ako škriabanie alebo pocit cudzieho telesa alebo pociťujú každodenné bolesti hrdla hlavne podvečer a večer. Niektorí udávajú zvýšené hlienenie a prehĺtanie veľkého množstva hlienov. Je to však omyl, lebo chronicky zmenená sliznica produkuje menej slín a hlienov, ktoré sú husté, väzké a zachytávajú sa na sliznici, a ťažšie sa prehĺtajú, z čoho pramení i mylná predstava o ich nadprodukcii. V liečbe je dôležité piť väčšie množstvo tekutín v kratších intervaloch, naparovanie alebo kloktanie Vincentkou alebo slanou morskou vodou, hygiena ústnej dutiny, pravidelné ošetrovanie chrupu. Treba sa vyhýbať pitiu neriedených destilátov, príliš horúcich a studených tekutín a jedál, nejesť pikantné a korenené jedlá a, samozrejme, nefajčiť.
Bolesť hrdla môže byť prejavom aj laryngitídy (zápal hrtana), ktorá spôsobuje pocit "hrče" v hrdle, tzv. somárskym kašľom a pocitom nedostatku vzduchu či dusenia sa. Pri laryngitíde je hlas zmenený - plechový, hrubší, preskakuje, niekedy je chorý bez hlasu. Zápal väčšinou spôsobujú vírusy. Záchvaty dusenia, hlavne u detí do 3 rokov, nastupujú po polnoci. Budia sa so strachom z udusenia, plačú, majú zmenený hlas a štekavo kašlú. Je vhodné dať na krk teplý olejový obklad, otvoriť okno a dobre vyvetrať a vychladiť izbu, podať teplý čaj s liekmi proti alergii, prípadne kalcium a zvlhčiť vzduch napr. prikrytím radiátora mokrým prestieradlom. Ak ani po podaní liekov sa nezmiernia príznaky, treba vyhľadať ihneď lekára.
V alergickej sezóne bývajú alergické prejavy nielen na očiach a v nose, ale sú sprevádzané aj bolesťami hrdla a kašľom. Bolesti sa liečia symptomaticky, snažíme sa vylúčiť alergén z okolia chorého a liečbu riadi lekár - alergológ.
Je ešte mnoho iných príčin bolesti hrdla, ktoré pre krátkosť tohto príspevku nemôžem všetky vymenovať. Nezabúdajme, že bolesť hrdla je len subjektívnym prejavom nejakého ochorenia. Akútnu bolesť hrdla väčšinou zvládneme domácou liečbou i bez návštevy lekára. Ak je však intenzívna alebo trvá dlhšie ako pár dní, bude lepšie navštíviť odbornú ambulanciu, aby sme si boli istí, že sa za ňou neskrýva iné závažné ochorenie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 22:17