StoryEditor

Festival, ktorý odhaľuje paradoxy a prináša svedectvá

10.11.2008, 23:00

Ako je možné, že Čína je obdivovaná za olympijské hry, ale prehliadaná za porušovanie ľudských práv? Ako je možné, že v Rusku zomrela Anna Politkovská a Alexander Litvinenko za to, že sa nebáli hovoriť nahlas pravdu o zabíjaní a mafiánskych praktikách v politike? Ako je možné, že za rannou šálkou čerstvej chutnej kávy sa skrýva mašinéria, ktorá ničí a vykorisťuje pestovateľov čierneho zlata? A ako je možné, že aj v 21. storočí vládnu v Afrike také silné tradície, že manželia ponúkajú svoje manželky mužským hosťom na oslavách?

Odpovede ponúka festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý na Slovensku už po deviaty raz upozorňuje na najpálčivejšie problémy sveta. Začne sa zajtra a v Bratislave a potrvá do nedele.

Otvoriť oči
Vezme si na paškál krízové oblasti, rozvojové a chudobné krajiny, globálne otepľovanie aj náboženské spory. Nemoralizuje, ukazuje obyčajných ľudí a ich príbehy, ktoré sú silné. A ktoré sú pre človeka, ktorý žije v normálnej krajine bez vojny či hladu, ako je Slovensku, azda nepredstaviteľné.

Keď v televíznych novinách vidíme krátke správy o vojnách, veľmi sa nad tým nepozastavujeme. Veď tie hrôzy sa dejú ďaleko od nás. Ale keď vidíme ľudí, ktorí sa brodia každou hodinou svojho života, príde emotívny zásah. A ten by mal viesť k zamysleniu sa, prečo je to tak. Niekoľko desiatok dokumentov z celého sveta je tu pre divákov, ktorí nezatvárajú oči.

Otváracou snímkou je dielo amerického režiséra Teda Brauna Za Dárfúr! o genocíde v Sudáne, ktorá si za svoje obete vybrala už vyše 200-tisíc ľudí a o domov pripravila dva milióny ľudí. "Nechceme útočiť na pokoj a mier divákov, ale pripútať ich pozornosť na konkrétne ľudské príbehy, nie na vymyslené postavy hraných filmov,“ hovorí PR manažérka podujatia Eva Zaťková.

Rusko zabíja odporcov
Jeden svet, ktorý organizuje občianske združenie Človek v ohrození si v sekcii Zaostrené na Rusko pripomenie významnú novinárku Annu Politkovskú, ktorú pred dvoma rokmi zavraždili pred jej moskovským bytom. Patrila totiž k popredným kritikom čečenskej vojny a krvavých masakrov, ktoré páchala ruská armáda na civilnom obyvateľstve. Nepozdávali sa jej ani metódy vládnutia prezidenta Vladimira Putina, ktoré posúvali Rusko k diktatúre.

Švajčiarsky režisér Eric Bergkraut už za dokument List Anne získal cenu od bývalého prezidenta a disidenta Václava Havla. "Bola to obdivuhodná, odvážna žena a je v záujme nás všetkých dopátrať sa pravdy o jej zavraždení,“ povedal Havel. Režisér uviedol, že nechcel nakrútiť snímku, ktorá by Politkovskú glorifikovala. "Nemyslím si, že by vo svojich názoroch bola vždy neomylná. Každý človek občas robí chyby. Na Anne ma fascinovala jej nezdolná vôľa nájsť pravdu a ochota podriadiť tomuto cieľu úplne všetko.“

Tiež o Rusku vypovedá film Andreia Nekrasova Kauza Litvinenko. Snímka, ktorá bola uvedená aj na festivale v Cannes, zobrazuje tiež dôverný rozhovor medzi dokumentaristom a agentom tajnej ruskej služby Alexandrom Litvinenkom o praktikách panujúcich v bývalej KGB, o masakroch v Moskve, o štátom kontrolovanej korupcii, o súdoch, ktoré rozhodujú na objednávku či o likvidácii odporcov režimu. Aj Litvinenko sa dostal na zoznam obetí. Otrávili ho pred dvoma rokmi rádioaktívnou látkou. Doteraz nie sú známi vrahovia Politkovskej ani Litvinenka.

Láska má mnoho podôb
Z inej časti sveta prichádza tiež znepokojujúci príbeh. Mladý moslim uteká z Iránu do Kanady. Je totiž homosexuál a v jeho krajine mu za to hrozí prísny trest. On však neprestáva veriť v Alaha. Len sa pýta: "Môže byť homosexuál alebo lesbička v očiach ostatných stále dobrým moslimom?“ Odpoveď dá film Džihádom za lásku zo sekcie Dve tváre islamu.

Až na úplne iný koniec zemegule sa vybral americký režisér. Snaží sa zistiť, prečo sa v Tanzánii nedarí zastaviť doslova lavínové šírenie vírusu HIV. Že by aj preto, že k starým "dobrým“ domácim tradíciám patrí, že manžel ponúkne ako dar svojmu hosťovi na noc svoju manželku? Film Cesta za svetlom predstaví aj deti, ktorým AIDS kruto zasiahol do života.

Pod lupou
Po prvý raz sa do festivalovej ponuky dostane časť Slovenský dokumentárny film. Sekcia Máte právo vedieť uvedie snímky o modernej Afrike, ktorú postupne rozožierajú skorumpované vlády. Globálne otepľovanie, ekonomická nevyváženosť, hlad verzus konzumný spôsob života, to sú otázky, ktoré rezonujú v sekcii Globálna (ne)pohoda. A Made in China neznamená len označenie výrobku z Číny. Pozrite sa lupou pod povrch honosnej čínskej olympiády.

Na plátnach sa teda stretnú inšpiratívne pohľady filmárov z nášho sveta na udalosti, činy a javy, ktoré nám často pripadajú ako z iného sveta. "Jeden svet nechce vyslovovať pesimistické odpovede. Skôr chce klásť otázky, odhaľovať paradoxy, prinášať prekvapenia, zviditeľňovať kultúrne odlišnosti, rôzne pohľady na život a otvárať na tieto témy diskusie. Festival je virtuálnym mostom medzi ,naším' svetom, ,druhým' a ,tretím' svetom,“ hovoria organizátori.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:46