StoryEditor

Vypadávajú vám vlasy?

28.02.2005, 23:00

Šestnásťročnej Zuzke začali vypadávať vlasy v celých chumáčoch. Prestala sa česať a po umytí si ich len voľne usušila -- tak jej radili kamarátky. Vyskúšala ešte mnoho "zaručených a osvedčených" prostriedkov, ale márne. Ozdoba hlavy, na ktorú bola právom hrdá, sa premenila na traumu. Handikep zakrývala klobúčikmi, šatkami, napokon požiadala o pomoc dermatológa. Liečba bola v jej prípade úspešná.
Čo bolo príčinou, že Zuzke začali výrazne vypadávať vlasy? Mohlo to spôsobiť nejaké ochorenie, alebo jej pubertálny vek citlivo zareagoval na vonkajšie vplyvy? "Vypadávanie vlasov, odborne alopécia, je pre väčšinu postihnutých nepríjemným handikapom, a najmä u citlivých ľudí so zníženým sebavedomím zvykne spôsobiť traumu. Môže byť aj jedným zo symptómov iného, niekedy i vážneho ochorenia. Ani subjektívny pocit by sa nemal podceniť, lebo práve ten môže mať psychicky devastujúci účinok. Zuzkin prípad jednoznačne patril do rúk dermatológa. No preriedenie vlasov mohla spôsobiť aj porucha menštruačného cyklu. V takomto prípade je odôvodnené vyšetrenie hladiny hormónov -- estrogénov i progesterónu. Ak sa ukážu akékoľvek odchýlky od normálu, dermatológ by mal liečiť pacienta v spolupráci s gynekológom. U dievčat, ale i u zrelých žien vypadávanie vlasov môže spôsobiť aj náhle vysadenie antikoncepcie," hovorí MUDr. Milena Osuská z Dermatovenerologickej kliniky LFUK a FN v Bratislave. Zdôraznila, že každý pacient, ktorý trpí nadmerným vypadávaním vlasov, by sa mal podrobiť odbornému vyšetreniu, aby sa vylúčili lokálne infekcie, napríklad v tráviacom systéme, nosohltane, mandliach či gynekologické ochorenia..., lebo alopéciu môže spôsobiť i zdanlivo nepodstatný zápal. Po liečbe antibiotikami sa zápal i vypadávanie vlasov zvyčajne upraví.
Podľa MUDr. Osuskej alopécia môže vzniknúť aj pri nedostatku železa, zinku, po drastických diétach, kde jednostranná strava vedie k nedostatku niektorých aminokyselín, vitamínov a stopových prvkov. Alopéciu môže spôsobiť aj zápalové, predovšetkým infekčné -- mykotické (hubové i kvasinkové) a bakteriálne ochorenie pokožky hlavy, ale vzniká aj ako následok niektorých chronických kožných ochorení. Poruchy ovlasenia súvisia s chorobami štítnej žľazy, objavujú sa počas ťažkých infekčných ochorení (týfus) a sprevádzajú chemoterapiu onkologických ochorení. Veľmi vážnym spúšťacím momentom alopécie často býva aj stres.
Cyklus rastu a vypadávania
Intenzita vypadávania vlasov sa mení. Súvisí to s ročným obdobím? "Vlasy rastú a vypadávajú v určitých cykloch. Ich vypadávanie však nesúvisí so žiadnym ročným obdobím. Tento prirodzený proces má rastovú fázu, trvá približne tisíc dní (asi 3 roky). Po nej vlasové folikuly prechádzajú do krátkeho 10-dňového obdobia, keď sa rast zastavuje a vlasy spontánne vypadávajú. Zdravému jedincovi pri česaní a úprave vlasov vypadne približne 50 -- 80 vlasov. Pri umývaní až sto. Ak je ich viac, treba pátrať po príčine," hovorí kožná lekárka. Prečo?
"Hustota vlasov nie je v priebehu života konštantná. Vo vysokom veku môžeme s veľkou pravdepodobnosťou očakávať ich preriedenie. Hustota vlasov je podmienená predovšetkým geneticky a hormonálne. Alopéciu spôsobujú aj jazvy po úrazoch a tých kožných chorobách, ktoré spôsobili zánik vlasového lôžka a tým aj definitívne vymiznutie vlasov. Vznikne po zjazvení, rozsiahlych tržných ranách, po popálení či poleptaní vlasovej časti hlavy. Zjazvením končia aj niektoré bakteriálne a mykotické infekcie, ochorenia kožného väziva, nádorové a i. Vlasy môžu vypadať aj v dôsledku pretrvávajúceho tlaku a ťahu pri mechanickom poškodení vlasového folikulu, napríklad ak sú dlhodobo a tuho stiahnuté v gumičke "do chvosta", pod čepcom, alebo následkom ťažkých kovových ozdôb. Aj necitlivé rozčesávanie vlasov po umytí môže spôsobiť traumu a mechanicky poškodiť vlasy," hovorí MUDr. Osuská.
Rohy múdrosti
Vlasy vypadávajú častejšie mužom ako ženám. Čo je príčinou? "U mužov, ale aj u žien, pôsobia tri faktory: vek, dedičnosť a mužské hormóny -- androgény. Od čias lekára Hippokrata, "klasická" hoppokratická plešivosť, ako pojem, zostáva neobjasnená. Nejasné zostáva aj to, prečo mužské hormóny súbežne stimulujú rast fúzov, brady a ochlpenia na tele, no zároveň spôsobujú plešivosť. Muži s určitým typom alopécie majú plešivosť "v rodine" a s tým sa dá robiť málo. Vlasy im môžu vypadať už v puberte, keď sa prirodzene zvyšuje hladina androgénov v krvi. Táto alopécia zvyčajne začína na čele. Lichotivo sa hovorí o "rohoch múdrosti" či hippokratickej plešivosti, ale i hanlivejšie, z nemčiny prevzatom pomenovaní "lumpenvinkle", ako následok neusporiadaného života či nočného hýrenia -- lumpovania. Ďalším štádiom je rednutie vlasov v oblasti temena a zátylku. Napokon vlasy pretrvajú len na bočných a zadných častiach ovlasenia v tvare podkovy. Jednou z príčin alopécie je aj neliečená seboroická dermatitída, prejavujúca sa najčastejšie výskytom lupín."
Kým u mužov sa alopécia nepokladá za "vážnu" chorobu, skôr za psychickú záťaž, u žien často signalizuje nejaké ochorenie, napríklad poruchu štítnej žľazy či hormonálne zmeny. Vzniká i pri vysadení antikoncepcie, v popôrodnom období a v období menopauzy. Vtedy sa zvýrazňuje s pribúdajúcim vekom. Vlasom pri farbení môže škodiť najme chemicky agresívna zložka farby, ktorá dráždi vlasové folikuly a neprospieva ani tupírovanie. Okrem stresu ovlasenie poškodzuje i okuliarmi či šošovkami nekorigovaná očná chyba. U pacientov, ktorí si trvalo namáhajú zrak, lebo sa hanbia nosiť okuliare (typické je "žmúrenie" pri zaostrení na nápis, ktorý chcú prečítať), môžu okrem vlasov vypadať aj mihalnice.
Liečba
"Pacientom postihnutým stratou vlasov po dôkladnom vyšetrení vysvetlíme príčinu a informujeme ich aj o prognóze ich stavu. Liečba geneticky podmienenej (vrodenej) plešivosti spočíva v transplantácii vlasov, ktorej efekt nemusí byť trvalý. Aj liečba mužskej hormonálne podmienenej plešivosti je náročná a patrí do rúk lekára. Ani jej efekt nie je vždy optimálny. V súčasnosti rozšírená aplikácia vlasových vôd s obsahom estrogénov a steroidov neprináša vždy zaručený výsledok." Podľa MUDr. Osuskej novú alternatívnu liečbu pri vypadávaní vlasov predstavujú lokálne podávané prípravky. Patria k nim prípravky obsahujúce fluoridil, ktorý predlžuje rastovú fázu vývoja vlasu a stimuluje rast vlasov.
"Pri liečbe alopécie súvisiacej s iným chorobným stavom sa musíme zamerať na základné ochorenie. Ak vypadávanie spôsobilo užívanie určitých liekov, snažíme sa liek s nežiaducim účinkom nahradiť iným. Pri vnútorných ochoreniach je nevyhnutná spolupráca s internistom, onkológom alebo endokrinológom. Aj keď "cielená" liečba alopécie celkom pochopiteľne neexistuje, odporúča sa podávanie prípravkov s obsahom želatíny, komplexu vitamínov B, beta-karoténu, vitamínu A, E, izoflavonidov, sulfátu zinku, železa a vápnika, ktoré sú vhodné aj pri vypadávaní vlasov zo známych príčin, lebo vlasom nepochybne prospievajú," hovorí MUDr. Osuská.
Pri ložiskovom vypadávaní vlasov s neobjasnenou príčinou patrí liečba výlučne do rúk odborníka -- dermatológa. Celková kortikostereoidná liečba máva len dočasný účinok. Po skončení liečby vlasy začnú nezriedka opäť vypadávať. Úspešná liečba u jedného pacienta nezaručuje úspech u iného. "Rozsiahla alopécia často spôsobí u postihnutých duševnú traumu. U týchto pacientov je dôležité psychologické poradenstvo. U pacientov by sa nemala vzbudzovať nereálna nádej. Nemala by sa ani používať liečba, pri ktorej vlasy síce rastú, ale za cenu vážnych vedľajších účinkov. V takom prípade radšej odporúčame pacientovi parochňu, než ohroziť jeho zdravie."
Vypadávanie vlasov, odborne alopécia -- názov je odvodený z gréckeho slova alopekia, čo označuje líšku, u ktorej sa vyskytuje škvrnitá "plešivosť".
Odporúčame:
-- Držte sa jedného dermatológa, nemeňte lekára pri prechodnom neúspechu liečby. Terapia alopécie je vzhľadom na vývojový cyklus vlasov dlhodobá.
-- Zamyslite sa nad svojou životosprávou. Spávate dosť? Doprajete si každý deň aspoň chvíľku relaxu? Chodievate do prírody?
-- Verte, že vypadávanie vlasov sa časom (po liečbe) upraví. Čím viac sa budete znervózňovať a počítať vypadnuté vlasy, tým dlhšie vám budú vypadávať.
Dobre vedieť, že:
-- Zdravému človeku vypadne denne, najmä pri umývaní a česaní, približne 80 -- 100 vlasov. Ak strácate viac, navštívte dermatológa.
-- Vlasy prechádzajú po tisícdňovej rastovej fáze do fázy pokojovej (trvá 10 dní), po nej sa uvoľňujú a spontánne vypadávajú.
-- Každé vypadávanie vlasov treba riešiť individuálne.
-- Fyziologické preriedenie vlasov súvisí so starnutím.
-- V určitých podmienkach, napríklad počas tehotenstva, majú vlasy vplyvom hormónov lepšiu kvalitu, sú hustejšie. Približne po 3 -- 4 mesiacoch po pôrode zvyknú znovu vypadávať.
-- Celkové vypadávanie vlasov môže byť spôsobené aj zápalovým ochorením pokožky hlavy. Pri správnom liečení sa dá vypadávanie zastaviť či aspoň spomaliť.
-- Vlasy často vypadávajú aj po rýchlom chudnutí, v dôsledkom dlhodobého stresu, pri nádorových ochoreniach, ochoreniach pečene, obličiek, štítnej žľazy, pri nedostatku zinku, málokrvnosti, v dôsledku vážnych infekčných ochorení a ťažkých chirurgických zákrokoch či užívaní niektorých liekov -- najčastejšie pri chemoterapii, resp. narušení obranyschopnosti organizmu.
-- Liečba sa skladá z celkovej terapie liekmi alebo miestnej terapie. Používajú sa pri nej rôzne prípravky s obsahom hormónov alebo látok na zlepšenie prekrvenia postihnutých častí ochlpenia. Súčasťou liečby je podávanie vitamínov a stopových prvkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:17