StoryEditor

Štítna žľaza "ide" na jód

03.05.2005, 00:00

Na prednej strane hrdla, tesne pod hrtanom, máme uloženú malú, ale veľmi dôležitú štítnu žľazu, ktorá produkuje dva hormóny nevyhnutné na činnosť celého organizmu -- tyroxin a trijodtyroxin. Tie ovplyvňujú predovšetkým činnosť srdca, žalúdka, mozgu,
správny krvný obeh, svalovú a nervovú aktivitu, stav kože, ale aj hospodárenie tela s kyslíkom, vodou a vápnikom. V neposlednom rade majú vplyv aj našu psychiku.
Na správnu činnosť štítnej žľazy je dôležitý dostatočný prísun jódu, asi 200 mikrogramov za deň pre dospelého človeka. Viac jódu potrebujú tehotné ženy (260 mikrogramov), inak sa zvyšuje riziko potratu, predčasného pôrodu alebo poškodenia mozgu dieťaťa. V prípade, že v tele chýba jód, štítna žľaza sa zväčšuje, vzniká hrvoľ, aby lepšie využila všetok jód v krvi a pracuje na plné obrátky, pretože musí vyrobiť potrebné množstvo hormónov. Človek je stále unavený, má problémy so sústredením, trpí na depresie, priberá na váhe, reaguje citlivo na chlad a stráca záujem o sexuálny život, jeho koža je vysušená.
Naopak, pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy je človek hyperaktívny, stále v pohybe, ale súčasne je úzkostlivý, trpí na hnačky a búšenie srdca, chudne. Na dostatok jódu reagujú citlivejšie dievčatá a ženy, pretože majú komplikovanejšiu látkovú výmenu. Zlá činnosť štítnej žľazy môže spôsobiť poruchy menštruácie, ovulácie a problémy s otehotnením.
Zdrojom jódu pre telo v prirodzenej forme je jodizovaná soľ -- každým solením dodáme telu trocha tohto prvku. Ďalšími zdrojmi sú najmä morské ryby a živočíchy. Inou formou môžu byť potravinové doplnky a minerálne vody. YM.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:49