StoryEditor

Zdravie je najcennejšie

04.05.2004, 00:00

Žijeme v čase, kedy sa tempo života zvyšuje. Ruka v ruke s tým rastie tlak na nás, hlavne na našu psychiku. Dá sa povedať, že kto sa nedokáže vyrovnať so stresom, ten má ťažšie podmienky na profesionálne uplatnenie, ale aj na fungovanie v bežnom živote -- v rodine, v súkromí.
Každý z nás po niečom túži. Jeden po aute, iný po väčšom byte, ďalší po kariére. Máme svoje sny, túžby, niekedy sa za nimi ženieme bez ohľadu na kapacitu svojho zdravia. Až keď nám zdravie začne škrípať, povieme si -- všetko mi je jedno, hlavne že mám strechu nad hlavou a čo do hrnca, len nech som zdravý. Choroba so sebou prináša nielen zlú náladu, slabosť, nútené domáce väzenie, ale ruka v ruke s tým aj zníženie zárobku a jednoznačné dovidenia našim túžbam a snom. Jediné, po čom snívame, je zdravie.
Prečo to nerobiť naopak? Prečo si nedať na zdravie pozor skôr, ako sa choroba prejaví, skôr, ako nemôžeme vstať z postele? Veď symptómy choroby k nám chodia takmer každý deň. Bolesť hlavy, pichanie v boku, pocit nadúvania a mnohé iné varovné signály. Zdráhame sa ísť na preventívnu prehliadku napriek tomu, že už dobre vieme, aká strava je zdravá, nevieme sa ovládať a dávame prednosť pažravosti a telo vystavujeme šokujúcim gurmánskych receptom.
Niekedy sa vyhovárame, že nemáme čas chodiť na preventívne prehliadky. O to viac nám prídu vhod výstavy, na ktorých pod jednou strechou nájdeme diagnostikáciu, zdravú stravu, literatúru či iné odborné návody, ktoré pomôžu našej psychike a telu, aby bolo zdravšie. Bez námahy nejde nič. Ale iste so mnou budete súhlasiť, že ísť na výstavu je príjemnejšie ako k lekárovi

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:28