StoryEditor

Desať megatrendov ovplyvňujúcich budúcnosť

18.04.2006, 00:00

Analytická spoločnosť CNET na základe informácií, ktoré nazbierala na webe, určila 10 najdôležitejších technických trendov, ktoré budú ovplyvňovať rozhodovanie ľudskej komunity. Jednotlivé trendy sa týkajú:

1. Možnosti smerovania vývoja technológií
Technologickí spotrebitelia chcú poznať možnosti vývoja technológií viac než predtým. Priaznivci techniky DVD sú zvyknutí sledovať filmy práve v čase, keď sa im chce. Digitálny videorekordér umožňuje sledovanie televíznych programov rovnakým spôsobom. Širokopásmový prístup umožňuje nepretržitý a trvalý prístup k webovej sieti a jej bohatstvu. Mobilné zariadenia zaručujú, že si môžu vziať všetko so sebou. Tento vzrastajúci spotrebiteľský apetít pre prístup na požiadanie bude v dohľadnej budúcnosti dominantnou silou určujúcou vzájomné pôsobenie zariadení, služieb a obsahu.
2. HDTV, reálna a skutočná TV
Po mnohých rokoch sa nezadržateľne blíži televízia s vysokou rozlíšiteľnosťou HDTV. Nielenže sa blíži, ale stala sa skutočnou realitou. Využije svoju príležitosť? Prijímaný obraz je neskutočne jasný a detailný, ale to je len časť získanej hodnoty. HDTV predstavuje prirodzenú digitalizáciu TV, ovplyvnila aj softvér a otvorila dvere k neobmedzenej konvergencii, spracovaniu a interaktivite.
3. Okno do sveta
Súvisí to s obrazovkami. Sú kvalitnejšie a lacnejšie, väčšie a menšie. Technológia obrazoviek
dosahuje stupeň najvyššej dokonalosti. Kvalitnejšie obrazovky, či sa to týka bunkových telefónov, PDA,
herných konzol, monitorov počítačov alebo TV prijímačov, umožňujú získavať bohatšie, zaujímavejšie
skúsenosti a pripravujú prostredie pre úplne nové zariadenia a aplikácie.
4. Veľký trh pre komunikačné siete v domácnosti
Ide o komunikačné siete v domácnosti na poskytovanie zábavy na vyplnenie voľného času jej obyvateľov. Množstvo domácnosti s niekoľkými počítačmi nepretržite rastie. Ľudia sú očarení digitálnymi fotografiami a hudobnou produkciou. Svoje obľúbené programy si tiež zaznamenávajú na digitálny nosič. V súčasnosti sa prejavuje veľký záujem o možnosti prenášať v domácnosti obsah z miestnosti do miestnosti: z PC k TV prijímaču, z PC k stereoprehrávaču, z TV k TV v iných miestnostiach. Zatiaľ to nie je jednoznačné, ale budúcnosť je sľubná.
5. TiVo z Tokia
Ak máme predplatenú službu DVR a programy káblovej televízie, prečo sa máme obmedzovať na ich sledovanie len doma? V minulom roku bol viditeľný pokrok v dostupnosti technológií sťahovania obsahu z miest, ktoré nám zabezpečia prístup k uloženým záznamom domácej zábavy, bez ohľadu na to, kde sa ich majiteľ nachádza. Nebude nemožné sledovať epizódu obľúbeného seriálu, zaznamenanú na DVD v mieste bydliska, z hotelovej izby napríklad v Tokiu.
6. Auto ako počítač
Autá už pracujú na počítačových obvodoch, ale začína sa zviditeľňovať nová rovina automobilovej techniky. Nástup cenovo prístupných a spoľahlivých, palivovo úsporných motorov, ako je napríklad hybridný motor v automobile Toyota Prius, upútal pozornosť prvých majiteľov. Rovnako družicové rádiové vysielanie, Bluetooth, navigačný systém GPS a iné podobné technológie posúvajú do automobilov systémy digitálnej zábavy a produkcie.
7. Širokopásmové siete
Netreba zabúdať, že je omnoho viac bunkových telefónov než osobných počítačov. O tretej generácii mobilných sietí a bunkových telefónov počúvame už dlhšie a konečne prichádzajú. Postupne sťahované video v mobilnom telefóne je skutočne zaujímavý nápad. V súčasnosti je to možné vidieť, odskúšať a vyzerá to dobre. Ručné zariadenia so širokopásmovým prístupom možno zmenia zákaznícku množinu na rovnako rozsiahly rozsah, ako má širokopásmový prístup v pevnej sieti.
8. Renesancia rádia
Stali sme sa svedkami náhlej dôležitosti digitálneho rádia, a nie len družicových služieb. Pozemské rádiové stanice začínajú vysielať svoje signály digitálne a rádiové prijímače v automobiloch a domácnostiach, ktoré prijímajú signály, sa znovu dostávajú do obchodných regálov. Zvuk s kvalitou CD je samozrejmosťou. Miestne rádiové stanice budú tiež vysielať dáta, napríklad miestne športové výsledky prebiehajúce na rádiovom displeji v automobile.
9. Zariadenia na všetko
Nachádzame sa v uzavretom priestore, ktorý musíme opustiť, je nevyhnutné rozhodnúť sa medzi jednoúčelovými zariadeniami určenými na jednu funkciu alebo viacúčelovými zariadeniami, ktoré robia všetko. Je známa aj skutočnosť, že mnoho ľudí chce využívať bunkový telefón len ako telefón. To však nebráni výrobcom zariadení pokúsiť sa vytvoriť dômyselný prístroj, ktorý bude mať funkcie telefónu, fotoaparátu, hernej konzoly, prehrávača MP3, PDA a otvárača fliaš, všetko v jednom kryte.
10. Ukladanie dát opustilo spoločný kryt zariadenia
Domnievame sa, že v zariadeniach nebolo nič také fádne než pamäťová jednotka. Tento pohľad sa zmenil. Návrhy riešenia pamätí pokračujú v ceste, ako sa stať dôležitejšími pre zákazníka, ako aplikovať zákon fyzického priestoru do digitálneho priestoru. Všetko, čo je potrebné uložiť, sa zbiera a zväčšuje požiadavky na priamy prístup a neustále dostupnú kapacitu pamäťového priestoru, ktorá sa zaplní úplne. Spôsobí to, že v blízkej budúcnosti bude mať každá domácnosť k dispozícii svoj vlastný mediálny server s kapacitou niekoľko terabajtov.
Ako na záver svojej prognózy uviedla firma CNET, všetky prognózy sa viac-menej podobajú na predpoveď počasia. Napriek tomu, že sa na túto činnosť používajú najmodernejšie technické prostriedky, výsledok nie je vždy zaručený. Ak na prognózovanie technických trendov zvolíme formu predpovede počasia, ktorú všetci dobre poznáme, môžeme uviesť, že v najbližších 10 rokoch bude padať dážď, fúkať vietor a slnko bude svietiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:32