StoryEditor

Spoločnosť Medirex dvíha latku kvality

23.10.2006, 00:00

Ešte v nedávno sa zdravotníctvo na Slovensku považovalo za výhradne štátny sektor. Bez priestoru na súkromné podnikanie. V druhej polovici deväťdesiatych rokov sa to zmenilo. Keď do ochrany zdravia obyvateľstva začali prúdiť privátne peniaze, vzniklo niekoľko neštátnych zdravotníckych zariadení.
Na lídra medzi poskytovateľmi laboratórnej diagnostiky sa vypracovala spoločnosť s ručením obmedzeným Medirex z Bratislavy. Od začiatkov v roku 1999 pri nej stál jej zakladateľ a konateľ Radoslav Bardún. Ako potvrdzuje, služby Medirexu dnes využívajú najdôležitejšie nemocnice, polikliniky a lekári v celom hlavnom meste i jeho okolí.
Robotizované laboratórium
Medirex začínal s približne dvadsiatimi zamestnancami. Pracovali na čiastočné úväzky a starali sa o zdravie zamestnancov Volkswagenu. Až neskôr začala spoločnosť podnikať aj v laboratórnej diagnostike. Najprv si Medirex prenajal laboratórium v Poliklinike Karlova Ves. Postupne rozšíril ich počet na dvanásť, z čoho päť slúži poliklinikám a sedem nemocniciam. Centrálne laboratórium zriadili vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v bratislavskom Ružinove. Prevádzkujú v ňom najväčší a najvýkonnejší analytický robotizovaný systém na Slovensku.
V začiatkoch riešili najmä dva okruhy problémov -- kvalitu ľudských zdrojov a financovanie. "Museli sme nájsť dostatočne rýchlo personál, aby sme mohli rozširovať služby. Snažíme sa využívať progresívne metódy, ktoré v praxi vedia využiť len špecialisti," hovorí o komplikáciách konateľ. Druhý problém -- financovanie rozvoja -- vyriešila táto čisto slovenská spoločnosť bez zahraničného kapitálu s pomocou Slovenskej sporiteľne.
Prevencia aj liečba
Tím okolo Radoslava Bardúna vytvoril postupne celú skupinu firiem -- Medirex Group. Okrem spomínaného Medirexu do nej patria aj spoločnosti Nemocničná, Labmed, Senior -- geriatrické centrum, Medirex -- medicínske centrum, Sanatórium Dr. Guhra a Medirex Servis. Všetky firmy sa venujú prevencii, diagnostike, liečbe aj následnej starostlivosti. Presadzujú sa predovšetkým vďaka vysokej kvalite a komplexnosti poskytovaných služieb, o čom svedčí aj získaný certifikát manažérstva kvality ISO 9001:2000.
Firma dnes zamestnáva viac ako 650 pracovníkov. Takmer tri štvrtiny z nich poskytujú odbornú zdravotnú starostlivosť.
Rozvoj sa nekončí
Medirex Group pokračuje v rozvoji aj naďalej. V tomto roku otvorili cytologické a bioptické centrum. V súčasnosti pripravujú investičný projekt na výstavbu nového sídla spoločnosti. Vďaka tomu vzniknú v Bratislave laboratóriá, ktoré budú najmodernejšie nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe. "Aj pri výstavbe novej budovy spolupracujeme so Slovenskou sporiteľňou. Ceníme si flexibilitu a ochotu hľadať riešenie aj pri financovaní veľkých a na naše pomery priekopníckych investičných zámerov," vysvetľuje konateľ Bardún. "Sme radi, keď sa našim klientom darí. Je to o to cennejšie, že napredujú aj v sektore, ktorý potrebuje ozdraviť a zvýšiť kvalitu služieb. K tomu môžu prispieť práve súkromní poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti," hovorí riaditeľ obchodného centra Slovenskej sporiteľne v Bratislave Branislav Rada.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 00:40