StoryEditor

Kedy sa oplatí používať kreditnú kartu

20.04.2005, 00:00
Kedy je lepšie použiť kreditnú a kedy debetnú kartu. Poplatky.
Kreditná karta je vecou prestíže. Komerčné banky ju zväčša ponúkajú najmä svojim bonitnejším klientom. Pridanou hodnotou kreditnej karty je totiž možnosť vziať si od banky úver s bezúročným obdobím. Komu a kedy sa oplatí kreditná karta? Je vhodné ju používať pri platení alebo výberoch z bankomatov? Alebo je lepšie uprednostniť klasickú debetnú kartu?
"Kreditná karta je výhodná najmä pre tých klientov, ktorí majú veľa pohybov na účte a často platia kartou v obchodoch," tvrdí riaditeľ komunikačného oddelenia Tatra banky Roman Začka. Platenie kreditnou kartou, resp. charge kartou u obchodníka je lacnejšie ako s klasickou debetnou kartou. Pri kreditných kartách sa totiž neplatí poplatok za účtovnú položku ako pri debetných. Výpisy a zúčtovanie účtovných položiek je pri využívaní kreditnej karty zahrnuté už v cene ročného poplatku. "Princíp kreditnej karty je v tom, že nie je naviazaná na účet ako debetná karta. Držiteľ kreditnej karty tak má vždy prístup k peniazom bez ohľadu na stav na bežnom účte," hovorí šéf komunikácie Tatra banky Roman Začka. Majiteľ kreditnej karty môže čerpať peniaze a platiť až do výšky schváleného úverového rámca. Kreditná karta je poistkou pre prípad, ak by klient potreboval vyššiu finančnú sumu.
Menej výhodné je však vyberať si kreditnou kartou hotovosť z bankomatu. Pri kreditných kartách a najmä pri charge kartách sa výber z bankomatu výrazne predraží. Neporovnateľne vyššie sú najmä poplatky pri použití bankomatu inej banky, či pri výbere hotovosti v bankomate v zahraničí. "Je preto dobré používať kombináciu debetnej karty (napríklad Visa Electron) pre výbery z bankomatu a kreditnej karty pre lacnejšie platby u obchodníkov," odporúča Začka.

Príklad použitia kreditnej karty
Klient platí kreditnou kartou počas tridsiatich dní. Všetky výdavky, ktoré kartou zaplatí, sa odpočítajú z úverového rámca. Po tridsiatom dni dostane od banky výpis s dlžnou sumou. Tú musí uhradiť do 10 dní. Nemusí však platiť žiadny úrok. Prípadne uhradí úver postupne, ako určité percento z dlžnej sumy a zvyšok v nasledujúcich ľubovoľných mesačných splátkach.

Koľko stojí používanie kreditných, charge a revolvingových kariet
01 - Modified: 2003-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozvánky na kontrolu 02 - Modified: 2003-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bez limitu kilometrov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:52