StoryEditor

Sean Paul si to chce u nás užiť

11.12.2006, 23:00

Ten, kto dostal dancehall do všetkých rádií. Aj tak býva označovaný "reggae umelec roka" Sean Paul, ktorý zajtra o 20 hod. vystúpi v bratislavskej Incheba Expo Aréne.
Z vodného pólistu dídžej
Po hip-hopových koncertoch skupiny The Black Eyed Peas či speváka Jay-Z prichádza do Bratislavy ďalší svetoznámy černošský umelec. Sean Paul vo svojej hudbe stiera rozdiely medzi hip-hopom a dancehallom, to všetko navyše podfarbuje jamajskými motívmi. Pochádza totiž z hlavného jamajského mesta Kingston. Lásku k umeniu zdelil po svojej matke, Jamajčanke s čínskym pôvodom, ktorá bola maliarka. Blízko mal však aj k športu - po židovskom otcovi s portugalskými predkami zdedil plavecké gény a niekoľko rokov sa intenzívne venoval vodnému pólu. Šport však napokon porazila hudba. Ovplyvnený viacerými hudobníkmi začal Sean Paul skladať vlastné piesne, neskôr sa pustil na dráhu dídžeja. Až stretnutie s reggae-popovou formáciou Third World mu otvorilo dvere do hudobného biznisu a od roku 2000 začal postupne svojimi hitmi valcovať americké hitparády. Na svojom konte ma milióny predaných albumov (prelomovým bol druhý album Dutty Rock z roku 2002, momentálne pripravuje svoj štvrtý) a získal niekoľko hudobných ocenení (vrátane Grammy za najlepší reggae album).
Chce vodu z Fidži
Spevák by mal priletieť na svoju prvú návštevu Slovenska už dnes, a to súkromným lietadlom, s vlastným štábom, spolu so svojou matkou. Čakať na neho majú dva Cadillaky. V Bratislave sa chystá na luxusný obed a prípadnú obhliadku mesta. Vyžiadal si mladého a komunikatívneho sprievodcu, pár špeciálnych požiadaviek má aj na vybavenie svojej šatne: dve veľké biele sedačky, veľké zrkadlo, audio vybavenie, vešiaky a uteráky. Čo sa týka jedla, nemá chýbať ovocie, zelenina, morčacie mäso, vegetariánska strava a voda z Fidži. Predskokanmi jediného koncertu Seana Paula v strednej Európe budú speváčka Nyaka z Trinidadu a bratislavský dídžej Kappa.
Sean Paul sa plánuje v Bratislave zabaviť aj po koncerte, pripravená je after party v bratislavskom klube Sparx. Po nej odchádza priamo do Dubaja, kde na jeho koncert čakajú už dva roky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:43