StoryEditor

Podpora exportu cez SARIO

23.05.2005, 00:00

Okrem získavania zahraničných investícií plní štátna agentúry SARIO aj úlohy na podporu exportu. Do súťaže Najlepší exportér sa prihlásilo iba 45 podnikov. Čo robíte preto, aby ich bolo nabudúce viac?
-- Exportná aktivita prináša do domáceho prostredia oveľa väčší tlak na kvalitu a efektívnosť výroby. Podpora zahraničného obchodu je jednou z aktivít SARIO. Priestor na rozšírenie jej služieb vznikol tým, že od vlaňajšieho apríla, sme dostali z ministerstva hospodárstva metodické riadenie siete obchodných radcov v zahraniční. Prostredníctvom päťdesiatky zastúpení po celom svete môžeme vyhľadávať nové trhy a nové obchodné príležitosti pre exportérov a vytvoriť komunikačnú diaľnicu medzi zahraničnými teritóriami a Slovenskom.
Prevzali ste aj bývalý Fond na podporu zahraničného obchodu.
-- Aj všetky aktivity, ktoré fond vykonával. Budujeme zaujímavý portál na internete, prostredníctvom ktorého budú môcť tiež nachádzať exportéri príležitosti v zahraničí. No príležitosťou sú aj veľkí investori, ktorých SARIO získalo a etablujú sa na Slovensku. Hľadajú svoju dodávateľskú sieť a na druhej strane dávajú príležitosti aj našim podnikom zapojiť sa do exportu.
Malé podniky potrebujú špecifickú pomoc. Čo pripravujete pre nich?
-- Pre menšie a stredné podniky budú zaujímavé obchodné misie do zahraničia, môžeme pre ne pripravovať pracovné cesty a obchodné stretnutia. Čiže hľadať partnerov a spájať ich. Chceme sa ukázať nielen ako investičná agentúra. Významnou je pre nás spolupráca s Eximbankou, najmä pri poisťovaní zahraničných aktivít.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:08