StoryEditor

Hodokvas lámal rekordy, Iggy zábrany

21.08.2006, 00:00
Včera ráno opúšťali Piešťany masy návštevníkov Hodokvasu 2006. Na koncertoch multimediálneho festivalu sa od štvrtka zabávalo viac ako 20-tisíc ľudí. Hodokvas sa zaradil medzi najžiadanejšie kultúrne podujatia na Slovensku...

Siedmy ročník festivalu sa niesol v znamení rekordov. Na Slovensku vyrástlo najväčšie hudobné pódium v histórii s mólom dlhým 42,5 metra. Počas troch dní sa na letisku v Piešťanoch predstavilo spolu viac ako 150 hudobných i nehudobných združení, v ktorých účinkovalo vyše tisíc umelcov.

Dotykový Iggy
Svojimi najväčšími hitmi obšťastnil návštevníkov hneď v prvý deň americký hudobník Iggy Pop, ktorý vystúpil spolu s kapelou. Starý otec punk-rocku predviedol šou plnú živelnej energie a charizmy. Napokon sa zaobišiel aj bez živého krokodíla v šatni, ktorý údajne patril medzi jeho špeciálne požiadavky. Do pása nahý spevák v hodinovej šou nešetril hlasivky, navyše predviedol aj zopár divokých gest, ktorými je povestný.
Počas svojho vystúpenia nadviazal so slovenským publikom doslova osobný kontakt. Zoskočil z pódia, na prekvapenie príslušníkov bezpečnostnej služby sa prevesil cez bezpečnostné zábrany a nechal sa objímať divákmi. Iggy sa nakoniec - na všeobecné sklamanie skalných - rozlúčil jediným prídavkom. Vystúpenie legendy sledovalo podľa organizátorov približne 10-tisíc ľudí všetkých vekových kategórií.

Šťastná Zóna
Vo štvrtok koncertovali aj členovia Zóny A. Líder kapely Peter "Koňýk" Schredl si pochvaľoval, že mohli vystupovať pred ich najobľúbenejšou skupinou The Adicts. "Sú tu výborní ľudia, perfektná atmosféra a aj zvuk je super. Lepšie to už ani byť nemôže. My si ani nezaslúžime takýto dobrý festival. My, takí dementi," glosoval atmosféru Koňýk.
Iggyho a Zónu vystriedali v druhý deň podujatia škótski punkeri The Exploited.
Pod piatkovým premenlivým nebom vystúpili aj interpreti ako Slobodná Európa, Dorota Nvotová a kapela Mango Molas, ktorá sa v zmenenej zostave "prekrstila" na Mango Salseros. Festival vyvrcholil v sobotu večer, keď pre masu fanúšikov hrali Presidents of the USA, Macka B, Bauchklang, Vec, Supercroo či The Last days of Jesus.

Tak si to zopakujeme!
Hodokvas si pritom zachoval svoju pravú tvár a zostal verný prívlastku multimediálny. Výtvarné diela tu dokončilo osem umelcov, svoje miesto našla aj tradičná, tentoraz 7,5 metra vysoká festivalová socha. Vytvoril ju výtvarník Norbert Kelecsényi.
Vystúpenie musela zrušiť iba jediná skupina - Rotterdam Ska Jazz Foundation nemohli na festival pricestovať pre poruchu auta. Hudobníci aj účastníci sa zapojili do programu Hodina deťom. K spokojnosti organizátorov prispel fakt, že na Hodokvase nikto z návštevníkov neutrpel žiadne vážne zranenie. O bezpečnosť návštevníkov sa staralo vyše 100 SBS-károv, 25 zdravotníkov a jednotky mestskej a dopravnej polície z Piešťan.
Napriek tomu, že sa festival konal v novom a pre organizátorov neznámom prostredí piešťanského letiska, dopadol nad ich očakávania. Počet návštevníkov, úroveň služieb, programová skladba, ústretovosť mesta Piešťany - to všetko je pre organizátorov zárukou, že sa budúci rok stretneme na Hodokvase 2007.

Prišli davy. Spevák americkej skupiny The Living Colour neverí vlastným očiam.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:34