StoryEditor

Ceny závisia aj od politiky či hurikánov

10.11.2005, 23:00

Komoditné trhy, na ktorých sa obchoduje káva, cukor či kukurica, sa líšia nielen cenami a ich premenlivosťou, ale aj likviditou. "Dá sa povedať, že káva a sójové bôby sú viac volatilné trhy, čo znamená, že ich cena sa mení výraznejšie. Zatiaľ čo cena cukru a pšenice menej. Ak sa však na trhu objaví prekvapivá správa, aj relatívne pokojnejšie trhy dokážu urobiť skutočne významný pohyb," hodnotí Kamil Bednář zo spoločnosti Colosseum, ktorá obchoduje aj s komoditami.
Káva. V prípade kávy Arabica, ktorá sa obchoduje na newyorskej burze, ide skôr o živší trh. Ponúka teda príležitosť na vysoké zisky, ale aj straty. Investor musí počítať aj s vyšším marginom (zálohou) -- okolo 3 500 USD. "Pre začínajúcich investorov môže byť zaujímavé obchodovanie s kávou Robusta na londýnskej burze," hovorí Marcel Haniš zo spoločnosti Fimex Capital. Ide o kávu nižšej kvality, z hľadiska obchodovania to však nie je dôležité. Trh je pokojnejší a požadovaný margin je asi 600 dolárov.
Cukor. Ide o veľmi pokojný trh s vysokou likviditou bez výrazných pohybov. Je vhodný aj pre začínajúceho investora. "Cukor si zvykne veľmi dobre držať trend, čo je z hľadiska investovania veľká výhoda," hovorí Haniš. Cena cukru rastie už dva roky a podľa niektorých analytikov pôjde ešte oveľa vyššie.
Kakao. Je to podstatne volatilnejší a živší trh. Takmer polovica kakaa vo svete sa vypestuje v Afrike v Pobreží Slonoviny. Jeho ceny dosť reagujú na politické udalosti a aj veľkosť úrody v tejto oblasti. Cena kakaa teraz klesá a pohybuje sa okolo 1 350 USD za tonu. Ak by prišlo k vážnejším problémom v tejto krajine, cena kakaa sa môže zvýšiť aj dvojnásobne.
Pomarančový džús. Tento trh je zaujímavý najmä počas takzvanej hurikánovej sezóny -- od júla do začiatku novembra. Vtedy je viac volatilný. Následkom hurikánu Vilma, ktorý nedávno zničil úrodu pomarančov na Floride, cena džúsu prudko vzrástla -- v priebehu dvoch týždňov z asi 95 na 122 centov za libru. Mimo hurikánovej sezóny je pomarančový džús podstatne náročnejší na obchodovanie. Na trhu sa objavuje veľa falošných signálov, nie je tam taká veľká likvidita.
Pšenica. Ide o priemerný trh s dostatočnou likviditou. Výhoda pšenice je v tom, že sa pestuje na celom svete. Na tomto trhu tak prevažuje technické obchodovanie.
Sója. Ďalší zo živších trhov, ktorý sa označuje aj ako kráľovský. Tento rok bola úroda sóje druhá najväčšia v histórii, preto sa jej ceny obchodujú na veľmi nízkych úrovniach (okolo 580 centov za bušel). "Sezónne grafy naznačujú, že ceny by sa mali z minimálnych hodnôt postupne začať dvíhať," konštatuje Haniš.
Kukurica. Jej ceny v poslednom období prudko klesli pod vplyvom dobrej úrody a pohybujú sa na minimálnych úrovniach. Sleduje sa najmä úroda v Spojených štátoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:09