StoryEditor

Poskladať sa dá dom i financovanie

30.05.2005, 00:00

Drevospracujúci priemysel je jedným z odvetví, ktoré podporuje aj štát. Konateľ firmy Drevodom Rajec, Miloš Bronček, ako správny manažér využil ponúkajúce sa možnosti a požiadal Slovenskú záručnú a rozvojovú banku o dotáciu. V rámci schémy na podporu spracovania a využívania drevnej suroviny v SR tak získal štyri milióny korún na nákup nových technológií.
Dotácie SZRB majú prispieť k spracovaniu drevnej hmoty s vyššou pridanou hodnotou, o čom pri Drevodome Rajec vyrábajúcom drevené domy na kľúč, niet pochýb. Na pokrytie plánovanej investície desať miliónov korún však dotácia nestačila a keďže firma nemala dostatok vlastných zdrojov, na rad prišla otázka bankového úveru. To v roku 2004 odštartovalo spoluprácu s Tatra bankou.
Rozdelenie rizika
Schválená dotácia zo SZRB navyše nebola firme k dispozícii ihneď, čo by investície ešte oddialilo. Vzhľadom na neurčitý termín vyplatenia dotácie musela Tatra banka prefinancovanie celého projektu štruktúrovať tak, aby bolo vzhľadom na dotáciu vyplatenú v budúcnosti pre klienta optimálne. Výsledkom bolo rozdelenie celého úveru na kontokorentný a klasický splátkový investičný úver, obidva približne v rovnakej výške. Ako vhodná sa ukazuje aj nová spolupráca so SZRB, alebo Európskym investičným fondom, ktoré sa podieľajú na riziku banky z nesplatenia úverov. Financovanie je tak flexibilnejšie.
Výhody internetu
Záväzky v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov, pravidelné platby štátnym orgánom i zamestnancom, Drevodom uhrádza elektronickou cestou. Okrem peňazí tým šetrí čas svojich zamestnancov. Popri nepravidelných platbách firma využíva aj možnosť trvalých platobných príkazov na lízingové a iné splátky nastaviteľné priamo z vlastnej kancelárie. Vďaka využívaniu elektronického bankovníctva tak firma nepociťuje neprítomnosť "kamennej" pobočky banky priamo v Rajci.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 15:31