O liečivých účinkoch melasy už dávno vedeli misionári, ktorí pôsobili na miestach, kde sa pestovala cukrová trstina a z nej sa vyrábal cukor, pretože robotníci netrpeli na rakovinu, ani na kĺbové ochorenia, ba ani na iné civilizačné choroby. Rovnako si to pred 1. svetovou vojnou všimol aj americký lekár Forbes Ross a usúdil, že robotníci na trstinových plantážach, ktorí celý deň prežúvajú cukrovú trstinu, takmer nikdy neochorejú. Po ďalšom prieskume vysvitlo, že trstina má ochranné látky a z nej vylisovaná melasa, z ktorej sa postupne extrahuje cukor, je prírodným liečivom. Možno, keby sme namiesto rafinovaného repného cukru používali nerafinovaný trstinový, náš zdravotný stav by sa vyvíjal priaznivejšie.
Trstinová melasa má tmavú farbu a chuť výrazného sladkého sirupu. Je to 100-percentný prírodný produkt, ktorý sa získava z cukrovej trstiny a vzniká pri záverečnej extrakcii cukru. Po každej extrakcii sa podiel cukru v melase znižuje, pričom sa zvyšuje koncentrácia minerálov. Po záverečnej tretej extrakcii má melasa najnižší obsah cukru, ale vysoký obsah minerálov a živín v prirodzenej organickej forme. Ide o vyváženú sústavu minerálnych prvkov. Obsahuje minerály, ktoré nie sú v bežnej strave v dostatočnom množstve, napríklad väčšinu minerálov skupiny B s výnimkou B1, viac vápnika ako v mlieku, organické železo (železo podávané v anorganickej forme sa v tele neaktivuje), horčík, fosfor, draslík zinok a veľa iných látok a minerálov, ktoré zabraňujú vzniku artériosklerózy a svojím antioxidačným účinkom aj vzniku zhubných nádorov. Podstatný je aj obsah enzýmov, nenasýtených mastných kyselín, aminokyselín.
V súčasnosti sa veľa hovorí o škodlivosti rafinovaného cukru. Aj napriek tomu, že cukor je silnou zásadou, v našom organizme vyvoláva kyslú reakciu. Táto reakcia je odpoveďou organizmu na vstup extrémne silnej zásady do žalúdka a tráviaceho traktu, ktorá je spôsobená prirodzenou snahou nášho tela vyrovnať pH v organizme potrebné na správnu činnosť všetkých orgánov. Kyslé prostredie sa neutralizuje minerálmi, ktorých je v našej strave nedostatok, a preto sa míňajú minerálové rezervy v kostiach, zuboch a pod. Táto demineralizácia organizmu je jednou z príčin väčšiny civilizačných ochorení. Trstinová melasa dodáva telu minerály a živiny, o ktoré bolo ochudobnené.
Komu pomáha?
Trstinová melasa svojím vysokým obsahom vápnika podporuje zdravý vývoj kostí, zubov, vlasov a jeho dostatočný prísun pomáha oddialiť nástup osteoporózy. Vápnik normalizuje nervové a svalové funkcie, reguluje srdečný rytmus, je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi a chemickú rovnováhu v našom tele. Melasa tiež podporuje vyplavovanie odpadových látok z tela a svojím miernym zásadovým účinkom zabraňuje prekysleniu organizmu. Má tiež schopnosť rozpúšťať nahromadené anorganické usadeniny v chrupavkách kĺbov, ktoré spôsobujú tuhosť a obmedzenie v pohybe.
Vhodná aj pre tehotné
Melasa vďaka mimoriadnemu obsahu železa v organickej forme s takmer 100-percentnou vstrebateľnosťou (je to nevyhnutné na tvorbu hemoglobínu a následne červených krviniek) podporuje zdravú krvotvorbu, čistí krv, posilňuje imunitný systém a odstraňuje únavu. Zvýšený obsah železa je nevyhnutný najmä pre tehotné ženy, dojčiace matky, ženy v prechode a v období menštruácie, deti vo vývine, fajčiarov a rekonvalescentov. Starším ľuďom pomáha pri osteoporóze, pri vysokom krvnom tlaku, angine pectoris, zlepšuje dokonca potenciu. Športovci si melasu pochvaľujú pre jej schopnosti chrániť zaťažené kĺby, deťom pomáha v zdravom raste a posilňuje ich imunitu. Melasa je vhodná aj pre pacientov s kožnými chorobami, napríklad trpiacim na lupienku, ale aj tým, ktorých trápia bolesti chrbtice, rôzne alergie a tráviace ťažkosti, napríklad zápcha. Trstinový extrakt je vynikajúcou výživou pre preťažený mozog a nervovú sústavu. Melasu môžu užívať aj cukrovkári, no jej spotrebu musia prispôsobiť dietetickému režimu.
Užívať ju možno pred jedlom i po ňom, ba i počas jedla. Odporúčaná denná dávka je 1 -- 3 lyžičky melasy rozpustenej v polovici šálky teplej vody, ktorá sa potom doplní studenou. Melasa sa dá piť aj v mlieku a kakau. Pôsobí dlhodobo a stabilne. Zlepšenie a ústup zdravotných ťažkostí nemožno očakávať po niekoľkých dňoch užívania. Iba trpezlivým polročným až ročným užívaním sa telu dodajú potrebné látky, aby mohlo spustiť samoliečiace mechanizmy. Účinok melasy sa zvýši, ak v strave vynecháme alebo obmedzíme cukor a výrobky z bielej múky.
Dobre vedieť, že trstinová melasa:
-- je tmavohnedý až čierny hustý sirup vyrobený z cukrovej trstiny
-- je 100-percentný prírodný produkt, neobsahuje žiadne prísady, ani farbivá či iné konzervačné látky
-- podporuje regeneráciu organizmu a harmonizuje jeho funkcie
-- ako doplnok stravy pomáha doladiť chýbajúce minerálne látky, ovplyvňuje a posilňuje odolnosť organizmu
-- vápnik a fosfor v nej zabezpečujú zdravý vývoj kostí a zubov
-- horčík obsiahnutý v nej podporuje dobrú funkciu srdca, nervov a svalov
100 g melasy obsahuje: tuky..................0
Železo............15,8 mg
Vápnik.........842,0 mg
Horčík.........181,0 mg
Fosfor........... 60,0 mg
Draslík..........2590,0 mg (žiadna iná potravina ho toľko neobsahuje).
StoryEditor