StoryEditor

Inkontinencia -- problém, ktorý sa dá riešiť

03.01.2005, 23:00

"Každá tretia žena vie, o čo ide. Vlhké nohavičky netrápia iba staršie dámy,
ako sa tradovalo, ale aj ženy v strednom veku, ženy vzdelané aj jednoduché. Mimovoľné unikanie moču je pre každú hrozný
problém, ale nie trvalý.
Inkontinenciu možno liečiť a vyliečiť. Patrí do oblasti urológie a u žien aj gynekológie. Určenie správnej diagnózy je nevyhnutné pre optimálny spôsob. Preto neotáľajte s návštevou lekára."

Problém "mokrých" nohavičiek trápi u nás viac ako pol milióna žien. Inkontinencia sa vyskytuje všade na svete a vo všetkých vekových skupinách. Stav, v ktorom človek nie je schopný vedome regulovať odchod moču a stolice z tela, sa nazýva inkontinencia. Unikanie moču obťažuje deti, ženy aj mužov. Dôvodom na únik moču môžu byť aj ťažké a opakujúce sa pôrody. Vo vyššom veku, v období menopauzy a po nej, tieto problémy spôsobuje nedostatok hormónu estrogén. Ak uniká moč v dôsledku fyzickej námahy, pri kýchnutí, smiechu či zakašľaní, ide o tzv. stresovú inkontinenciu.
Podľa prieskumu z roka 2002 na vybranej vzorke 1 023 respondentov starších ako osemnásť rokov trpelo u nás inkontinenciou moču 37,7 % žien a 15,4 % mužov. Je zrejmé, že u žien je výskyt masívnejší. Najmä močový mechúr žien v produktívnom veku pracuje veľmi usilovne. Štatistiky hovoria, že napríklad stresovou inkontinenciou trpí asi 20 % žien okolo štyridsiatky. Dobrá správa pre každú z vás: Nie ste v tom sama. S podobnými ťažkosťami zápasí aj vaša najlepšia kamarátka, suseda, sesternica, teta, ale ani jedna z nich o tom s nikým nehovorí. Tá téma je tabu. Hovoriť o tom im bráni aj mýtus, že inkontinencia je výsadou starých dám.
Príčiny vyprázdňovania močového mechúra bez nášho vedomia sú rôzne. Unikanie moču môže upozorňovať aj na iné vážne ochorenie. Niekedy však nie je jasné, či sa na inkontinencii nepodieľajú aj iné choroby. Lekári zistili, že niektorí postihnutí majú zvýšený krvný tlak, trpia cievnymi ochoreniami, cukrovkou, demenciou, majú psychické problémy. Močový mechúr je dutý sval, ktorého tvar sa mení podľa toho, koľko tekutiny obsahuje. Kapacita zdravého mechúra je okolo pol litra moču. Niekedy pociťujeme aj pri nepatrnom množstve, napríklad pri 100 ml, nutkanie na močenie, ktoré neznesie odklad. Na vyprázdňovaní mechúra sa podieľajú svaly stien mechúra, dolné močové cesty a zvierač močovej rúry. Otázkou ostáva, prečo si robí čo chce? Celý proces by malo mať pod kontrolou nervové centrum v dolnej časti bedrovej miechy. Začiatok vyprázdňovania je vyvolaný podráždením steny mechúra. Rozhodujúci pri vyprázdňovaní je sťah steny mechúra a uvoľnenie vonkajšieho zvierača -- kruhového svalu, ktorý je umiestnený okolo močovej rúry. Ovládať zvierač sa naučíme v detstve, a vyprázdňovanie máme tak pod kontrolou. Porucha, nekontrolovaný únik moču, vzniká vo väčšine prípadov vtedy, keď uzáverový aparát mechúra, vonkajší zvierač močovej rúry, a ochabnuté svaly panvového dna, zlyhajú.
Správna diagnostika je najdôležitejšia. Ak nastanú problémy, je dôležité, aby lekár rozlíšil, či ide o urgentnú alebo stresovú inkontinenciu. V praxi sa často zamieňajú. Typickým ochorením, ktoré sa prejavuje urgentnou potrebou vyprázdniť močový mechúr, je zápal močových ciest a močového mechúra. Pri správnej liečbe odznejú príznaky za 2 -- 5 dní. Nutkanie na močenie môže byť dôsledkom patologických zmien v stene mechúra. Príčinou samovoľného unikania moču bývajú aj močové kamienky a nádor. Nádorové ochorenie močového mechúra býva zriedkavé. Urgentná inkontinencia sa prejaví nečakaným silným nutkaním na močenie, preto sa nazýva aj nutkavá inkontinencia. Žena musí okamžite nechať všetko tak a bežať na toaletu. Zvyčajne príde aj tak neskoro. Únik moču spôsobuje mimovoľný sťah mechúra. V mnohých prípadoch sa príčiny spontánnych sťahov nepodarí odhaliť. Niekedy trpia touto poruchou ľudia s neurologickými ťažkosťami, napríklad po porážke alebo so sklerózou multiplex.
Nezabúdajme na prevenciu. Hoci lekári väčšinu ťažkostí spojených s inkontinenciou dokážu odstrániť bez použitia skalpelu, nezabúdajte na prevenciu. Nedvíhajte neprimerane ťažké bremená ani nákupné tašky, ťažkú fyzickú prácu prenechajte chlapom. Sú na ňu lepšie stavaní. Ak máte kilá navyše, snažte sa ich zbaviť. Škodia vám. Poraďte sa s lekárom, ako riešiť problém častej, respektíve chronickej zápchy. Veľmi dobrú službu urobíte svojmu telu, keď budete posilňovať svaly panvového dna, a to aj vtedy, keď sa vás problém s mimovoľným únikom moču ešte netýka. Posilňovanie svalov v okolí vagíny má nielen liečebný účinok, ale skvalitňuje aj sex. Cviky dostali meno podľa amerického gynekológa Arnolda Kegela, ktorý ich v podstate "odpozeral" z Kámasútry, a sú veľmi jednoduché. Môžete ich robiť posediačky, poležiačky, postojačky, doma, v práci, pri šoférovaní, v kine. Nemusíte mať obavy, nikto nič nezbadá. Svaly, ktoré treba precvičovať, nájdete jednoduchým spôsobom. Pri močení zastavte prúd moču. Skúste to niekoľkokrát za sebou, aby ste dobre cítili sťahujúce sa svaly. Najskôr stiahnite svaly na 2 až 3 sekundy 10-krát za sebou. Postupne čas sťahu predlžujme. Keď vydržíte 10 sekúnd, ste jednotka. Počas dňa treba sériu 10 sťahov opakovať 5-krát, aby bolo cvičenie účinné. Dôležité je, aby ste svaly na niekoľko sekúnd pevne stiahli. Čím dlhšie svalstvo zadržíte, tým bude mať cvičenie väčší efekt. Upozornenie: ak prestanete s tréningom, svaly stratia pružnosť. Akékoľvek otázky súvisiace s touto problematikou nájdete aj na www.incoforum.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:04