StoryEditor

Zanedbaná liečba plochej nohy v detstve sa vypomstí v dospelosti

07.09.2004, 00:00

Nohy, najmä chodidlá, sú najviac namáhanou časťou nášho tela. Na stavbe nohy sa podieľa veľký počet kostí, väzov, krátkych i dlhých svalov, nervov, ciev. Ak je pozdĺžna a priečna klenba na chodidle správne staticky formovaná, vyrovnáva (kopíruje) nerovnosti terénu a informuje o tom centrálny nervový systém. Keď sa však jeho statika akýmkoľvek spôsobom naruší, spôsobí nemalé, zväčša veľmi bolestivé problémy.
Štatistiky uvádzajú, že v civilizovanom svete je mnohonásobne viac ochorení chodidla ako v chudobných krajinách a 80 až 90 percent deformácií nôh v dospelosti má svoju príčinu v ranom detstve. "Je dôležité, aby lekári ešte v pôrodnici zistili, či dieťa má správne vyvinuté všetky časti tela. Môže sa totiž narodiť, napríklad, s rôznymi vývojovými chybami chodidiel, na následky ktorých trpí potom v dospelosti," povedal Prof. MUDr. Jozef Vojtaššák, CSc., prednosta II. Ortopedickej kliniky ružinovskej nemocnice v Bratislave. Pripomenul, že aj v jednotlivých obdobiach vývoja dieťaťa môže dôjsť k vážnym vývojovým poruchám na dolných končatinách.

Nebuďme netrpezliví
Treba rešpektovať daností detí a nenútiť ich nasilu stavať sa na nohy. "Ak sa dieťa pokúsi o to samo, je to v poriadku. Stáva sa však, že netrpezliví rodičia i starí rodičia sa chcú pochváliť, ako ich dieťa napreduje vo vývoji a napriek tomu, že má málo pevné svaly a väzy, stavajú ho na nohy. Tak sa môžu vytvoriť základy chybného postavenia chodidiel. Keď už dieťa začne chodiť, treba si všímať, či prsty nožičiek nesmerujú von alebo dovnútra. Ak áno, je to dôvod navštíviť ortopéda, ktorý stanoví liečbu. Kontrolovať treba aj váhu detí, pretože aj nadváha spôsobuje preťaženie chodidiel, ich deformáciu a vznik plochých nôh. Ľahké deformácie sa dajú vhodnou i špecifickou obuvou, ortopedickými vložkami, cvičením či bandážovaním v období vývinu zmierniť, ba i celkom odstrániť. Ak sú deformity chodidiel väčšie, možno zvoliť vhodný operačný zákrok."

"O", "X", alebo...
Nohy starších detí sa môžu tvarovať do "O", neskôr do "X" a až potom sa začnú formovať do správneho tvaru. Aj toto postavenie, navyše nedostatok vitamínu D, môže deformovať chodidlá. Ploché nohy môže zapríčiniť aj chybný vývoj bedrových kĺbov v detstve či nerovnaká dĺžka dolných končatín. Chodidlo sa síce prispôsobí, aby vyrovnalo dĺžku dolných končatín, no zároveň môžu vzniknúť aj jeho deformácie. Ploché nohy vznikajú aj v období dospievania a rýchleho rastu (hlavne v lete). Správnou a pravidelnou gymnastikou nôh, vhodnou obuvou s ortopedickými vložkami sa dá zabrániť chorobným následkom. "S plochou nohou sa stretávame aj u celkovo slabých pacientov trpiacich napríklad na málokrvnosť či avitaminózu. Klenbu totiž v správnej statickej polohe držia nielen kosti a väzivo, ale predovšetkým svaly," vysvetľuje profesor Vojtaššák. "Vpredu sa klenba nôh opiera o prsty a hlavičky záprstných kostí, ktoré tvoria tzv. predný pilier nohy. Oporou pre zadný pilier je pätová kosť. Klenba je tak stavaná preto, aby chôdza bola pružná a elegantná. Pri takejto chôdzi nie je preťažený pohybový aparát. Ak je pacient chorý, oslabnutý a nevládze, klenba klesá, deformuje sa. Pri plochej nohe je chôdza ťažkopádna, unavená, bolestivá. Iste preto ráno, keď je človek oddýchnutý, aj klenba je lepšie vyformovaná ako večer, keď je unavený po náročnej práci či dlhšom státí. Plochá noha bola aj dôvodom "modrej knižky" pri odvode brancov, pretože pri dlhom státí, pochode a záťaži dochádzalo až k únavovým zlomeninám. Deformitu chodidla však môžu spôsobiť aj rôzne zápaly kĺbov reumatického pôvodu."
Ploché nohy spočiatku nemusia bolieť. Následky neliečeného ochorenia v detstve sa začínajú objavovať po tridsiatom roku života. Bolesti chodidla vznikajú najmä pri preťažení a pri dlhšom státí v nesprávnej obuvi. Ak sa pacient nelieči, klesanie klenby a bolesti sú výraznejšie v prednej časti chodidla, na ktorú sa nastupuje, neskôr bolesť prechádza na priehlavok, pätu, dochádza k napätiu svalstva, preťaženiu a bolestivému opotrebovaniu drobných kĺbov nielen na chodidle, ale aj členku, často predkolenia i bedrových kĺbov.
Podľa štatistík je už na základnej škole veľa detí, ktoré z už spomínaných dôvodov majú poškodené chodidlá. Nosením nevhodnej obuvi sa ochorenie plochej nohy ešte znásobuje. Ideálne by bolo, keby sme sa každé ráno mohli prejsť naboso po orosenej tráve. Chodiť naboso je síce zdravé, ale nie po tvrdej podlahe či asfalte. Cieľom chôdze je masírovať pokožku, dráždiť nervové zakončenia a nútiť plochu chodidla, aby cvičila. Toto spĺňa piesok, lúka, poľná cesta s malými kamienkami. Namiesto papúč doma, v škole či zamestnaní by sme mali nosiť zdravotné ortopedické sandále.

Čísla a fakty:
-- Približne polovica štvorročných detí má problémy s dolnými končatinami.
-- Už na základných školách je veľa detí, ktoré majú poškodené chodidlá. Nosením nevhodnej obuvi sa to ešte znásobuje.
-- Podľa posledných výskumov sa po siedmich rokoch života chodidlá správne vyvíjajú len štvrtine školákov.
-- Následky neliečeného ochorenia v detstve sa často objavia až po tridsiatom roku života.

Čo treba vedieť:
-- Predškolákom treba obúvať vysokú pevnú obuv s pozdĺžnym aj priečnym vyklenutím.
-- Topánky škôlkarov by nemali byť väčšie ako nohy o viac ako 10 až 15 milimetrov.
-- Letné sandáliky majú mať pevnú podrážku, vystuženú klenbu i pätu.
-- Tenisky bez výstuže by mali deti nosiť iba na nevyhnutný čas.
-- Topánky by sa nemali dediť. Každý člen rodiny má mať vlastnú obuv.
-- Ženy majú inak formovanú panvu ako muži, preto by mali nosiť opätky, ale najviac 3 až 4 cm vysoké.
-- Dlhodobá chôdza na vysokých opätkoch výrazne mení funkciu klenby aj kolena a časom poškodí nohy každej žene.
-- Oplatí sa investovať do kvalitnej, najmä športovej obuvi.

Pomôžte si sami:
Pravidelne cvičte nohami jednoduchú gymnastiku. Nohy si denne ošetrujte, doprajte im osviežujúce a očistné kúpele a masáž chodidiel. Udržujte si primeranú telesnú hmotnosť. Choďte po špičkách, prstami nôh dvíhajte zo zeme drobné predmety, behajte alebo prechádzajte sa po mäkkom a nerovnom teréne, večer si chodidlá sprchujte striedavo teplou a studenou vodou. Ak v práci veľa stojíte, urobte si zopár krátkych prestávok a vyložte si nohy do vodorovnej polohy. Pri pretrvávajúcich bolestiach nôh neváhajte navštíviť ortopéda, ktorý vám v prípade potreby predpíše ortopedické vložky.
Dobroslava Medvecová

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:29