StoryEditor

Farby ovplyvňujú naše telo aj dušu

05.04.2005, 00:00

Na zdravie, správanie aj temperament vplývajú farby, ktoré nás obklopujú. Farby môžu byť pre nás priaznivé i nepriaznivé. Poznanie tajnej reči farieb a jej využitie je dôležité pri liečení duše aj tela.
V každej sekunde podlieha človek množstvu farebných podnetov, ktoré pochádzajú od vecí, udalostí či od iných ľudí. Svet farieb je bližší ženám ako mužom. Všetkým, ktorí sa nevedia zmieriť s každodennou všednosťou, odporúčame "farebné dýchanie". Stačí sa aspoň raz hlboko nadýchnuť, aby sme prerušili kontakt s nepríjemnou skutočnosťou a v myšlienkach si predstaviť zodpovedajúcu farbu. Telo sa nasýti farbou, ktorá pomáha. Postup však treba opakovať.
Ktorá farba je pre psychiku najvhodnejšia?

Melancholik: Rozumovo založený človek, váži si usporiadané pomery a istotu. Môže mať sklony k nečinnosti.
Farba: modrá
Pôsobí upokojujúco, zdržanlivo, pasívne, studeno. Melancholikovi poskytuje uvoľnenie, spokojnosť a harmóniu.
Ročné obdobie: leto
Vyvažujúce farby: komplementárne odtiene červenej, oranžovej, ale aj žltej.
Pôsobia na melancholika povzbudzujúco a podnetne ho aktivizujú.

Flegmatik: Obľubuje pokoj a ustálenosť. Má vyrovnaný, pokojný temperament. Často je introvertný a pasívny.
Farba: zelená
Pôsobí uspokojujúco, vyrovnane.
a) v žltkavých odtieňoch príjemne, veselo a povzbudzujúco,
b) v modrastých odtieňoch chladno, introvertne, s odstupom.
Ročné obdobie: a) jeseň, b) leto
Vyvažujúce farby: teplé, aktívne a povzbudivé červené a žltočervené tóny.

Sangvinik:
Je veselý a otvorený svetu. Vie od radosti vyskakovať, ale takisto vie byť na smrť smutný. Má sklon k optimistickému životnému postoju.
Farba: žltá
Pôsobí slnečno, veselo, svetlo, príjemne a optimisticky
Ročné obdobie: jar
Vyvažujúce farby: komplementárna fialová vytvára rovnováhu. Aj krycie, tmavé tóny môžu pozitívne tlmiť prekypujúci temperament sangvinika.

Cholerik: Je extrovertný, komunikatívny, často prudký. Dosť sa zapletá do konfliktov.
Farba: červená
Pôsobí dynamicky, aktívne, temperamentne, výstredne.
Ročné obdobie: zima
Vyvažujúce farby: modročervená tlmí extrémne extrovertný temperament bez toho, aby vyvolávala pasivitu. Vyrovnávajúco pôsobí aj komplementárna zelená.

Telo a farby
Záľuba v tej-ktorej farbe vypovedá nielen o našej psychike, ale o našich túžbach a snoch. Vedci zo západnej Európy (v Anglicku je liečenie farbami -- chromoterapia -- oficiálnou liečebnou metódou) napríklad dokázali, že ľudia, ktorí si kúpeľne zariaďujú v živých farbách, sa ľahšie dostávajú do formy a rýchlejšie regenerujú svoje sily ako tí, ktorí si rannú hygienu robia v klasicky bielej kúpeľni.
Farbami môžeme vedome meniť či dopĺňať svoje vlastnosti, ovládnuť strach a úzkosť, vytvárať vnútornú harmóniu.
Ako farby ovplyvňujú naše konkrétne choroby?
Čo sa týka farieb, intuitívne vycítime, ktoré nám vyhovujú a ktoré nie. Vieme, že niektoré z nich na nás pôsobia dráždivo, agresívne, iné v nás vyvolávajú dobrú náladu, iné zasa pasivitu. Farebné tendencie v móde nám nepriamo určujú spôsob správania. Svet farieb je bližší ženám ako mužom. Ženy ešte nestratili intuíciu do takej miery ako muži. Častejšie preto využívajú blahodarné pôsobenie farieb. Choroby brucha sú, podľa odborníkov, výsledkom nedostatku svetlozelenej farby, ktorá ničí takzvanú mužskú bojovnosť. Muža prinúteného k sústavnému súpereniu začína nakoniec atakovať -- vlastný žalúdok. Nedostatok tolerancie ničí v človeku žltá farba, vďaka ktorej srdce pracuje rovnomerne a krvný obeh nespôsobuje ťažkosti.
Z tohto hľadiska je červená najdôležitejšou farbou v našom tele. Urýchľuje vibrácie, látkovú výmenu, obeh krvi, pôsobí podnetne a povzbudzujúco. Červená sa výborne osvedčuje pri všetkých chorobách krvi. Zmierňuje paralýzu, lieči tuberkulózu. V chromoterapeutických sanatóriách liečili nespavosť pacienta tak, že ho umiestnili do izby vymaľovanej oranžovou farbou. Táto farba vitality a tepla sa odporúča aj pri oslabenej činnosti srdca, astme, bronchitíde, epilepsii.
Žltá regeneruje nervový systém a veľmi pomáha pri zápche, cukrovke a zlom trávení. Kto miluje žltú, má rád svet a rád pomáha iným.
Zelenou farbou liečia odborníci nervóznych ľudí a osoby so zvýšeným krvným tlakom. Reguluje činnosť srdca.
Modrá pôsobí na nervy, spôsobuje pokojný a hlboký spánok. Podľa názoru odborníkov vedie k zníženiu tlaku, spomaľuje rytmus srdca, zmenšuje svalové napätie. Modré svetlo je nezastupiteľné pri liečení neuralgických bolestí, psychických porúch. Blankyt lieči choroby hrdla a odporúča sa aj pri žltačke. Modrá je farbou odpočinku, uvoľnenia, zaháňa nepokoj, pomáha koncentrovať sa.
Fialová pôsobí mimoriadne dobre na nervový systém a odporúča sa tvorivým ľuďom, ktorí sú často v stave stresu a napätia.
Indigo usmerňuje oko, ucho a nos. Odporúča sa pri chorobách psychiky, ale i pri liečení astmy, zápalu pľúc, pri zápale očí.
Kúzlo farieb
Farby majú aj iný, hlbší význam. Napríklad podľa názoru psychológov je čierna farbou pasívnou. Pohľad na ňu nám pomáha koncentrovať sa, upokojuje. Tak ako biela aj čierna znamená v symbolike farieb absolútno. Preto zároveň vyjadruje plnosť života, ako aj jeho totálny nedostatok.
Červená je zasa magickou ochrannou farbou a používala sa vždy tam, kde šlo o život a odvahu. Červená je výzva, symbol mladosti, ohňa, energie a nadšenia. Je farbou horúcej lásky, synonymom ženskej krásy, sexu, cudzoložstva, ale aj plodnosti.
Zelená je protipólom červenej a je takisto farbou života. Zelená je však aj symbolom osvietenia a zároveň smrti i života. Čo je však málo známe, zelená je i farbou zábavy. Kto miluje zelenú, miluje život.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:15