StoryEditor

Dna -- kráľovná chorôb i choroba kráľov

03.01.2005, 23:00

Reumatizmus definuje veľkú skupinu úplne odlišných ochorení, ktoré postihujú prevažne pohybové ústroje a ktorých spoločným znakom je bolesť. Najznámejším a najrozšírenejším metabolickým ochorením zapríčineným poruchami látkovej premeny je dna (arthritis urica, pakostnica, podagra). Patrí medzi najstaršie známe choroby.
Poznali ju Egypťania, pred 2 400 rokmi ju podrobne opísal aj slávny grécky lekár Hipokrates. Trpeli ňou vedci, panovníci, filozofi i politici: Paracelsus, Darwin, Crommwell, Ľudovít XIV., Newton, Luther, Kant, Franklin, Goethe... a vyslúžila si pomenovanie "kráľovná chorôb" i "choroba kráľov".
V minulosti sa tradovalo, že dna postihuje iba ľudí vo vyspelých krajinách, zvyknutých dobre jesť, piť, viesť neviazaný život. Dnes ochorenie výrazne stúpa a vyskytuje sú aj u ľudí, ktorí žijú skromne a jednoducho. Postihuje predovšetkým 90 % mužov okolo veku 40 rokov. U žien sa vyskytuje menej, zvyčajne po klimaktériu (okolo 55 rokov).
"Dna je porucha metabolizmu purínov, teda porucha látkovej premeny, pri ktorej sa v tele vytvára priveľa kyseliny močovej. U zdravého človeka sa bielkoviny prijaté v potrave štiepia pomocou enzýmov na kyselinu močovú a uráty, ktoré organizmus vylučuje ako odpad v moči. Hladina urátov v krvi je výsledkom rovnováhy medzi jej tvorbou a vylučovaním. Keď sa rovnováha naruší, hladina kyseliny močovej v krvi stúpa. Zo solí kyseliny močovej sa tvoria drobné ostré kryštáliky, zvané tofy, ktoré sa ako malé guľovité útvary ukladajú v tkanivách jednotlivých kĺbov. Pôsobia tam ako cudzie telieska a dráždia kĺb pri každom pohybe. Pacient má pocit, akoby sa napichol na ihlu. Na toto dráždenie okamžite reagujú okolité mäkké štruktúry kĺbu a výsledkom je jeho prudký a bolestivý opuch," hovorí MUDr. Andrea Škublová z neštátnej reumatologickej ambulancie Polikliniky Karlová Ves v Bratislave.
Noha ako v pasci
Záchvat dny najčastejšie začína na zadnom kĺbe veľkého palca na nohe -- odtiaľ pochádza i starogrécky názov dny -- podagra, čo doslovne znamená "pasca na jeleňov". Bolesť je taká prudká, že pripomína bolesť pri chytení nohy do pasce a prinúti pacienta vyhľadať lekára. "Prudká bolesť začína v nočných hodinách, najčastejšie nadránom, no môže vzniknúť aj inokedy. Kĺb je horúci, prekrvený a natoľko bolestivý, že pacient sa ho nemôže ani dotknúť. Často na postihnutom kĺbe neznesie ani tenkú plachtu. Bolesť navyše obmedzuje jeho pohyblivosť. Záchvat po piatich až siedmich dňoch spontánne ustúpi. Pri liečbe nesteroidnými antireumatikami bolesť ustúpi už po dvoch dňoch a pacient sa cíti dobre. Ak sa však zvolí nesprávna liečba, bolestivý stav sa môže predĺžiť aj na niekoľko týždňov. Keď sa záchvat dny nelieči, môže sa opakovať, je prudší, dlhšie trvá a okrem pôvodného kĺbu postihne aj ďalšie -- koleno, členok, lakeť, zápästie, prsty. Dna zriedkavo postihne aj niekoľko kĺbov naraz." Reumatologička dodáva, že správna a prísna diéta dokáže veľmi výrazne ovplyvniť opakované navodenie záchvatov, oddialiť ich frekvenciu a pacienta udržať bez záchvatov veľmi dlho.
Kto ochorie?
Príčina metabolickej poruchy pri dne je známa iba čiastočne. Na ochorenie vplývajú genetické faktory (familiárny výskyt dny), pohlavie (zväčša muži), no najmä metabolická porucha purínov, porucha v oblasti vylučovania, predovšetkým u ľudí s poruchami obličiek, s poškodením pečene, so zvýšenou hladinou tukov v krvi, u diabetikov či ľudí obéznych. Ochorenie môže vyvolať aj užívanie niektorých liekov, ožiarenie, stres...
Čo vyprovokuje záchvat?
Záchvat dny zvyčajne vznikne po vonkajšom podnete, napríklad po traume, operácii, infekcii, po prechladení, nezvyčajnej námahe, strese, úraze..., ale najčastejšie po dietetickej chybe, napríklad po požití jedál bohatých na puríny. Zväčša je to v období zabíjačiek, po konzumovaní vnútorností a mastných jedál, v čase husacích hodov, burčiaku, alkoholických pitiek. "Keď akútny záchvat ustúpi, stav sa ustáli a pacient je bez ťažkostí. Ak sa správne lieči a dodržiava diétu, medzizáchvatové obdobie môže trvať niekoľko týždňov, mesiacov, ale i rokov. U väčšiny chorých sa záchvat objaví niekoľkokrát do roka. U pacientov, ktorí sa neliečia, alebo liečia nesprávne, navyše nerešpektujú diétu, intenzita záchvatov sa stupňuje, záchvaty trvajú dlhšie, frekvencia medzizáchvatových období sa skracuje a ochorenie prechádza do chronickej dnavej artritídy," vysvetľuje MUDr. Škublová.
Dá sa dna vyliečiť?
Podľa reumatologičky reumatické ochorenia sú nevyliečiteľné. Ale ak pacient spolupracuje s lekárom, prísne dodržiava dietetické opatrenia a správnu životosprávu, ochorenie môže ustúpiť a pacient môže byť dlhodobo bez akýchkoľvek recidív. V opačnom prípade ochorenie prejde do chronickej dnavej artritídy s tvorbou tofov. V tomto štádiu je ústup ochorenia už minimálny. Pacient má už nepretržité bolesti, ťažkú deštrukciu kĺbov so zhoršením pohybu a často je odkázaný na pomôcky a pomocné barly. "Liečba je len vtedy úspešná, ak je včasná, presná a dlhodobá. Diéta v spojitosti s medikamentóznou liečbou dokáže zázraky, dokáže udržať koncentráciu kyseliny močovej v rámci normálnych hodnôt."
Čo jesť a čoho sa vystríhať?
Zakazujú
sa potraviny s vysokým obsahom purínov: vnútornosti (pečeň, obličky, mozoček, pľúca), mäsové vývary, ťažké nakladané mäsá, silné mäsové polievky a šťavy, zverina, ryby v oleji, sardinky, šproty. Z nápojov sú zakázané destiláty, viacstupňové pivá, ťažké vína.
V obmedzenom množstve možno konzumovať: varené mäso, hydinu, ryby, struky, strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica), špenát.
Vo veľmi obmedzenom množstve možno konzumovať tuky, maslo, oleje, vysokotučné syry, slabé pivo (10°) a ľahké víno.
Vhodné potraviny: zelenina, ovocie, mlieko, mliečne výrobky, nízkotučné syry, vajcia, obilniny, zemiaky, ryža, káva, čaj, kakao, alkalické minerálky, ovocné šťavy.
Osvedčilo sa: chorí na dnu by mali konzumovať bezmäsité večere najneskôr do 18. hod., dva razy do týždňa obed bez mäsa, dva razy do týždňa obed z vareného mäsa. V ostatných troch dňoch podávať mäso v ľubovoľnej úprave.
Odporúča sa čo najviac pohybu na čerstvom vzduchu. Vhodné sú ľahké rekreačné športy, najmä plávanie, bicyklovanie a nenáročná turistika. Dôležité je udržiavanie primeranej hmotnosti. Pozor! Náhle, výrazné schudnutie môže vyvolať záchvat dny. K správnej životospráve patrí dostatočný prísun tekutín, dostatok spánku, vyhýbať sa stresovým situáciám, ako aj fyzickému preťaženiu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. apríl 2024 21:32