StoryEditor

NOVÉ MOŽNOSTI LIEČBY ED (erektilnej dysfunkcie)

03.08.2004, 00:00

Dnes už málokto pochybuje o tom, že kvalitný sexuálny život je dôležitou zložkou celkového zdravia.
Najčastejším sexuálnym problémom u mužov je erektilná dysfunkcia (ED ). ED je progresívna a veľmi častá porucha, ktorá závažným spôsobom negatívne ovplyvňuje kvalitu života muža, jeho partnerky, negatívne ovplyvňuje rodinný život aj pracovnú výkonnosť muža.
Zo svojej praxe môžem potvrdiť, že len čo dôjde u muža k ED, je to preňho ten najdôležitejší problém, ktorý znižuje jeho sebavedomie, vedie k strate úspechu v partnerskom vzťahu, práci, obchodoch, rekreačných aktivitách, spôsobuje chronický stres. Chronický stres vedie k poklesu imunitnej obrany, častejšiemu výskytu fajčenia, alkoholizmu, výskytu telesných ochorení, napr. hypertenzie, depresií, odlúčeniu partnerov, nehodovosti a k ďalším problémom.
Podľa najnovších výskumov je až 80 % prípadov ED spôsobených telesnými príčinami, najčastejšie ochoreniami srdcovo-cievneho systému a diabetom. Zostávajúcich 20 % spôsobujú psychogénne príčiny. V klinickej praxi sa najčastejšie stretávame s prípadmi zmiešanej telesnej aj psychogénnej etiológie.
Až 50 % mužov nad 40 rokov je postihnutých určitým stupňom poruchy erekcie. Treba zdôrazniť, že ED nie je väčšinou samostatné ochorenie -- môže byť prvým a jediným príznakom iného závažného ochorenia, o ktorom nemusíte vedieť! Konkrétne môže ísť o diabetes mellitus (cukrovka), ochorenia srdcovo-cievneho systému, medzi ktoré patria vysoký krvný tlak (hypertenzia), ateroskleróza, ale aj o rakovinu prostaty.
Je pravda, že výskyt ED sa zvyšuje so stúpajúcim vekom muža, samotné starnutie nie je príčinou poruchy erekcie. Existujú isté rizikové faktory, pri ktorých sa môžu objaviť krátkodobé problémy s erekciou, ako napr. prepracovanosť, únava, stres, požitie nadmerného množstva alkoholu... atď. To ešte neznamená, že trpíte ED.

Je zarážajúce, že len jeden z 10 mužov s ED ide k lekárovi !
Dôvodom je zrejme nedostatok informácií a rôzne bludy, ktoré majú živnú pôdu tam, kde chýbajú dostatočné informácie.

Čo by ste poradili päťdesiatnikovi, ktorý pociťuje tento problém?
ED nie je normálny prejav starnutia! Nebojte sa o tomto probléme otvorene hovoriť so svojím lekárom. Moderná medicína v liečbe ED mimoriadne pokročila, nehrozí vám žiadne bolestivé ani zdĺhavé vyšetrenie. Praktického i odborného lekára (sexuológa) môžete navštíviť bez obáv, nepotrebujete nijaké odporúčania. Na vyšetrenie môžete ísť spoločne so svojou partnerkou, obaja tak získate jasnú predstavu o probléme a dostupných liečebných metódach.

Aké sú dnes najčastejšie používané spôsoby liečby ED?
Keďže lekári v minulosti nemali k dispozícii také účinné tabletky ako dnes, preferovala sa psychoterapia, ktorá zvyčajne smerovala k poskytnutiu rád vedúcich k zmene zaužívaného pohlavného života. Dnes, keď je potvrdené, že až 80 % ED spôsobujú telesné príčiny, zmenili sa aj názory na skutočne účinné spôsoby liečby. V súčasnosti sú najčastejšie používané a najúčinnejšie tri tabletky, ktoré zásadne zmenili pohľad lekárov aj pacientov na liečbu ED. Medzi laikmi sú známe ako modrá, žltá a oranžová tabletka. Chcem zdôrazniť -- tablety "nefungujú" bez erotickej stimulácie. Napríklad po užití lieku, ktorý má účinnosť až 36 hodín, nebude úd stoporený počas celej doby účinnosti, k stoporeniu dochádza len pri sexuálnom vzrušení. Z toho vyplýva, že môžete prežiť spokojný, spontánny sex kedykoľvek chcete počas 36 hodín.
ED v súčasnosti nepredstavuje nijaký neriešiteľný problém. Ak máte tento chlapský problém -- môžem vám poradiť len jedno: neváhajte a informujte sa u lekára! Za krátky čas diskrétne, len vy a váš lekár nájdete riešenie a okamžite sa vrátite do normálneho sexuálneho života, na aký ste boli zvyknutí. Na sexuologické vyšetrenie nepotrebujete nijaké odporúčanie lekára, potrebujete len odvahu riešiť svoj chlapský problém. Ďalšie diskrétne informácie môžete získať na webovej stránke www.sexualnezdravie.sk

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 16:31