15.04.2003, 00:00

Spoločnosť Citygroup, najväčší poskytovateľ finančných služieb v USA, zvýšila v prvom tohtoročnom štrvrťroku zisk o medziročných 18 % na 4,1 mld. USD z vlaňajších 3,48 mld. USD, za čo vďačí rastu v divízii retailového bankovníctva, nízkym úrokovým sadzbám, silnému dopytu po obligáciách a tradične vysokým fixným príjmom. Zisk dosiahol 79 centov na akciu. Príjmy spoločnosti sa zvýšili o 4 % na 128,5 mld. USD z predchádzajúcich 17,8 mld. USD. Citygroup ťažila z nízkych úrokových sadzieb. (TASR/hn)

Tokijská burza sa včera prepadla na nové dvadsaťročné minimum, keď strácala už piaty deň za sebou. Hlavný index burzy Nikkei 225 klesol o 0,82 % na 7 752,10 bodu a širší index TOPIX stratil 0,85 % na 775,61 bodu. Obavy z oslabovania sa akcií stiahli najväčšiu maklérsku spoločnosť Nomura Holdings o 6,15 % na štvorročné minimum 1 114 JPY. Obavy zo slabých štvrťročných výsledkov Intel a Microsoft oslabili čipové firmy. (TASR/hn)

Poľský premiér Leszek Miller včera informoval, že vláda pravdepodobne odloží schvaľovanie fiškálneho plánu, ktorý navrhol minister financií Grzegorz Kolodko. L. Miller odmietol špekulácie niektorých médií, že G. Kolodko hodlal rezignovať v dôsledku navrhovaného plánu. Fiškálny program navrhuje zmeny vo formovaní poľského rozpočtu, aby bol čo najlepšie pripravený pri vstupe Poľska do EÚ. Plán však čelí výraznému odporu strán vládnej koalície. (TASR)

Cena ropy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) klesla minulý týždeň na najnižšiu úroveň v tomto roku. Barel (159 litrov) ropného koša 7 referenčných druhov ropy stál v priemere 25,34 USD a bol tak na najnižšej úrovni od konca novembra 2002. V prvom aprílovom týždni stál barel ešte 26,57 USD. V piatok ropa opäť zdražela na 24,96 USD za barel. OPEC sa snaží udržať cenu v rozpätí od 22 do 28 USD. (TASR)

Nemecká banková asociácia BdB očakáva v prvom štvrťroku mierne zlepšenie nemeckej ekonomiky a po vojne v Iraku taktiež celosvetové oživenie, i keď nie veľmi výrazné. V porovnaní s priemernou úrovňou posledného kvartálu minulého roka sa priemyselná výroba a počet objednávok v prvých dvoch mesiacoch roku zvýšili o viac ako 1 %. (SITA)


Výskumná spoločnosť European Forecasting Network (EFN), prepojená s Európskou komisiou (EK), apelovala na EK, aby opätovne zdôraznila svoj nesúhlas s oslabovaním nezávislosti centrálnych bánk v krajinách strednej a východnej Európy, kandidujúcich na vstup do Európskej únie. Spoločnosť EFN vyjadrila mimoriadne obavy z tlakov v Poľsku a Maďarsku, aby parlamenty a vlády získali väčší vplyv na rozhodovanie centrálnych bánk. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 11:38