StoryEditor

FNM dostane peniaze v štyroch splátkach

06.06.2003, 00:00

Fond národného majetku SR (FNM) požiadal nedávno o vyplatenie podielových listov, ktoré vlastní v Reštitučnom otvorenom podielovom fonde (ROPF). Ten v súčasnosti spravuje správcovská spoločnosť J & T AM. ROPF však nie je schopný vyplatiť celú požadovanú sumu, pretože nemá dostatok hotovosti. To však nie je prekvapujúce, lebo požiadavka FNM, v závislosti od hodnoty podielového listu, dosahuje asi 450 miliónov Sk. A to je hodnota, ktorá v prípade ROPF presahuje zákonom stanovenú hranicu povolenú pre objem peňažných prostriedkov držaných v podielovom fonde. V súčasnosti je najväčší podiel majetku ROPF v akciách spoločnosti Slovnaft. A práve akcie Slovnaftu -- naopak -- presahujú v majetku ROPF zákonom stanovený podiel, a tak je správcovská spoločnosť povinná ich odpredať. Spolu s ostatnými minoritnými akcionármi však teraz J & T zrejme čaká na vypísanie povinnej ponuky spoločnosťou MOL na odkúpenie akcií Slovnaftu. Povinná ponuka by správcovskej spoločnosti J & T v tomto prípade pomohla vyriešiť hneď dva problémy -- získanie peňazí na výplatu podielových listov FNM a zníženie podielu akcií Slovnaftu v majetku ROPF na zákonom stanovenú úroveň.
Za súčasnej situácie, keď správcovská spoločnosť nie je schopná predať akcie Slovnaftu podľa svojich predstáv a nemá dostatok hotovosti, začala vyplácať podielové listy FNM po splátkach. Prvé peniaze, teda 100 mil. Sk, dostal FNM 20. mája 2003, druhú splátku v hodnote 200 mil. Sk dostal 28. mája 2003 a ďalších 100 mil. Sk má dostať 1. júla 2003. Zvyšok by mal FNM dostať 1. augusta 2003. Túto skutočnosť nám potvrdila aj hovorkyňa FNM Tatjana Lesajová, zároveň nás informovala o tom, že FNM upozornil Úrad pre finančný trh, akým spôsobom je ich podiel v ROPF vyplácaný. Zákon o kolektívnom investovaní však nepozná možnosť vyplácania podielového listu na splátky. Podľa § 30 tohto zákona je správcovská spoločnosť povinná bez zbytočného odkladu, najneskôr však do 14 dní odo dňa vrátenia podielového listu, vyplatiť podielnikovi aktuálnu cenu v deň vrátenia podielového listu. Na druhej strane FNM už dve splátky prijal, a teda spôsob výplaty zrejme akceptuje.
Zástupcovia spoločnosti J & T obhajujú svoj postup tým, že im nebol dostatočne včas oznámený záujem o vyplatenie takej veľkej sumy peňazí. "V rámci našich rokovaní sme zástupcov FNM SR požiadali, aby nám prípadný záujem o vyplatenie podielu FNM SR avizovali aspoň šesť mesiacov dopredu. Dôvodom tejto žiadosti bolo vytvorenie dostatočného časového priestoru na prípravu takého veľkého obnosu v hotovosti tak, aby nedošlo k znehodnoteniu majetku ostatných podielnikov. Zástupcovia FNM SR nás ubezpečili, že v tejto veci môžeme počítať z ich strany s korektným prístupom," vysvetľuje situáciu Boris Čarakčiev, člen Predstavenstva J & T AM.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 07:35