StoryEditor

Pamäť si chráňme pravidelným cvičením

09.05.2003, 00:00

Pamätať na zdravý životný štýl sa oplatí -- posilňuje to totiž pamäť, upozorňujú americkí vedci.
Podľa najnovšej americkej štúdie sa u ľudí v strednom veku, u ktorých bol diagnostikovaný predcukrovkový stav, známy ako syndróm inzulínovej rezistencie, prejavil výrazný pokles výkonu pamäti. Pravidelné cvičenie a udržiavanie si zdravej váhy však pomáha bojovať proti syndrómu poškodzujúcemu pamäť, konštatovali výskumníci v spoločnej štúdii newyorského Centra pre zdravie mozgu, Lekárskej fakulty Newyorskej univerzity a Inštitútu Nathana Klina pre psychiatrický výskum.
Jedna zo štúdií viedla k zisteniu, že ľudia so syndrómom inzulínovej rezistencie mali relatívne malý hippocampus, pásik tkaniva v mozgovej komore. Táto oblasť mozgu je zodpovedná za fungovanie krátkodobej pamäti.
Syndróm inzulínovej rezistencie sa prejavuje zníženou citlivosťou na hormón inzulín. Tento stav je predzvesťou ochorenia diabetes. Inzulín reguluje hladinu cukru v krvi. Ak sa ľudia stanú voči inzulínu rezistentní, ich telá majú ťažkosti s odstránením glukózy z krvi a jej efektívnym využitím. Na prevenciu proti tomuto syndrómu postačí pravidelné cvičenie, uzatvárajú vedci.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 07:05