StoryEditor

Filmové podujatia na najbližšie dni

10.11.2004, 23:00

Ponuka filmových noviniek na nasledujúci týždeň je viac než pestrá. Nerozhodné typy si len ťažko vyberú.
Zlodeji pamäti, americký sci-fi triller s Julianne Mooreovou o matke, ktorá prišla pri leteckom nešťastí o syna. Z tragédie sa pokúša dostať návštevami psychiatra. Ten jej však oznámi, že syn je iba výplodom ženinej fantázie, halucináciou. Šokovaná pacientka zháňa dôkazy o existencii svojho dieťaťa, v čom jej pomáha otec jednej z ďalších obetí.
O novom českom filme dvojice Hřebejk -- Jarchovský Horem pádem sme už písali. Prelínajú sa v ňom tri príbehy o láske, priateľstve, rodine. Rozpráva o strachu, altruizme, xenofóbii a rasizme v každom z nás. Intímne príbehy súčasných ľudí, ktorí po dlhom čase nachádzajú cestu k zmiereniu a k sebe navzájom.
V akčnej snímke Kráčajúca skala sa predstaví wrestler Dwayne Johnson, ktorý vo filmovej brandži používa prezývku The Rock (Skala). Tvorcovia nadviazali na sériu filmov o šerifovi Bufordovi Pusserovi. Ponechali pôvodnú schému, hrdinu premenovali na Chrisa Vaughna a urobili z neho bývalého člena zvláštnych jednotiek americkej armády. Chris sa vracia do rodného mesta, aby pomohol otcovi s rodinným podnikom. Zisťuje však, že v meste vládne násilie a drogy, a tak sa rozhodne dať všetko do poriadku.
Monštrum je drámou podľa skutočných osudov prvej americkej masovej vrahyne Aileen Wuornosovej, ktorá v osemdesiatych rokoch zavraždila niekoľkých mužov a vlani skončila na elektrickom kresle. Vrahyňu hrá na nepoznanie zmenená Charlize Theronová. Jej výkon je údajne bravúrny. Veď zaň aj krásavica dostala Zlatý glóbus, Strieborného berlínskeho medveďa na Berlinale 2004 a Oscara.
Vo filme Mobil zazvoní mladému mužovi telefón, v ktorom sa ozve hlas neznámej ženy, ktorá ho žiada o pomoc. Bola unesená, je zavretá v kufri auta a nevie, kde sa nachádza. Myslí si, že ju čoskoro zabijú spolu s manželom a so synom. Jediným kontaktom so svetom je jej mobil. Polícia ju musí nájsť skôr, ako sa naplní zlá predtucha.
Film Otcom na plný úväzok opisuje príbeh muža, ktorému sa zrúti svet. Pri pôrode mu zomrela milovaná manželka a on ostáva sám s dcérkou. Po čase nezvláda situáciu, príde o prácu, o dcéru sa stará jeho otec... Tomu však po čase dôjde trpezlivosť, takže rodič musí začať odznova. Dcérka je síce rozkošná, no mierne drzá. Karta sa obracia, až keď sa na scéne objaví sympatická študentka.
Islandská snímka Albín menom Nói sa odohráva v odľahlej islandskej dedine. Tam žije so svojou babičkou tínedžer Nói -- blázon alebo génius. Príbeh o vzdore, láske, sile osudu je vyrozprávaný s nadhľadom, oplýva poetikou a absurdným humorom. Film bol diváckym hitom na 5. MFF Bratislava 2003.

Bratislava
Od 14. do 28. novembra sa uskutoční v A4 -- nultý priestor Festival des festivals. Projekcie odprezentujú výber súčasných francúzskych dokumentov, ocenených na festivaloch FIPA, Cinéma du Réel, États généraux du film documentaire de Lussas, Festival les écrans documentaires a Festival International du Documentaire de Marseille. Viac informácií na www.a4.sk.

Bratislava, Trnava, Ružomberok
Zajtra sa začína v bratislavskom kine Tatra, v trnavskom Sony Cinecenter a v ružomberskej Kultúre Otvárací víkend digitálnej siete CinemaNet Europe. Podujatie je štartom digitálnej distribúcie a premietania filmov v kinách v sieti CinemaNet Europe. V rámci akcie premietnu niekoľko filmov, medzi nimi aj slovenskú snímku Sila ľudskosti. Projekcie budú súčasne aj v ďalších 189 kinách v ôsmich európskych krajinách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 22:33