StoryEditor

Správna výživa na jeseň

04.10.2002, 00:00

Jeseň je ročné obdobie, ktoré vnáša do života nové farby a súčasne je voči nám štedré: v záhradách i lesoch prináša ovocie, zeleninu, oriešky, huby. Ľudia už odpradávna tušili, že v týchto plodinách sa nachádzajú látky, ktoré pôsobia na ľudský organizmus ochranne. Súčasná veda tieto pradávne skúsenosti potvrdzuje. Ľudia konzumujúci veľké množstvo potravín rastlinného pôvodu (napr. budhistickí mnísi, vegetariáni a i.) majú v krvi oveľa menej cholesterolu ako rovnako staré osoby, ktoré konzumujú bežnú potravu. Súčasný výskum dokazuje, že v zelenine, ovocí, orechoch a hubách sa nachádza viacero biologicky významných látok, ktoré priaznivo vplývajú na srdcovo-cievny systém a znižujú riziko vzniku nádorov.
Jednou z týchto látok je vitamín C, ktorý pôsobí veľmi mnohostranne: je potrebný pre vytváranie spojivového tkaniva pri hojení rán, zabezpečuje normálnu funkciu imunitných obranných systémov, zasahuje do tvorby viacerých hormónov, zvyšuje vstrebávanie železa, aktivuje detoxikačný systém, prostredníctvom ktorého sa organizmus zbavuje cudzorodých látok a súčasne aj urýchľuje odbúravanie cholesterolu. Problém nedostatočného príjmu vitamínu C je osobitne dôležitý pre Slovensko, kde je stále vysoký výskyt úmrtí zapríčinených chorobami srdca a ciev i rakovinou. Ovocie a zelenina sú zdrojom ďalšej veľkej skupiny užitočných látok -- vlákniny. Vláknina je súbor vysokomolekulárnych látok rastlinného pôvodu, ktoré odolávajú tráviacim účinkom enzýmov ľudského zažívacieho traktu. Z chemického hľadiska je pojem vláknina veľmi široký, pretože zahŕňa celý rad chemicky rôznorodých látok, napr. celulózu, hemicelulózu, rastlinné gleje, gumy a slizy, lignín z drevitých častí rastlín, chitín z húb a mnohé ďalšie. Pretože vláknina je nestráviteľná, prechádza črevami nenatrávená, mechanicky čistí ako "kefa" vnútornú stenu čriev a súčasne na seba viaže rôzne toxické látky, ako aj splodiny rozkladu cholesterolu -- žlčové kyseliny. Medzi vitamínom C a vlákninou existuje súhra: vitamín C v pečeni urýchľuje odbúravanie cholesterolu na žlčové kyseliny, ktoré potom odchádzajú žlčou do tenkého čreva. Ak naša potrava obsahuje dostatok vlákniny, žlčové kyseliny sa na ne naviažu a vylúčia stolicou z organizmu. Touto cestou sa urýchľuje odbúravanie a vylučovanie cholesterolu z organizmu. A práve jeseň je obdobie, keď môžeme tieto priaznivé účinky využiť a pripraviť náš organizmus na zimné obdobie, keď už je príjem týchto ochranných látok nižší.
Zanedbávané flavonoidy
Účinok vitamínu C a vlákniny zosilňuje ešte ďalšia skupina látok rastlinného pôvodu, ktoré lekárska veda v minulosti dosť zanedbávala. Nositeľ Nobelovej ceny za objav vitamínu C, Albert Szent-Gyorgyi, oznámil svetu v roku 1936, že objavil ďalší vitamín. Zistil totiž, že surové extrakty vitamínu C z citrónovej šťavy alebo červenej papriky sú biologicky účinnejšie ako čistý vitamín C, pretože obsahujú ďalší faktor, ktorý nazval citrin a neskôr vitamín P (vitamín ovplyvňujúci permeabilitu, priepustnosť ciev). Ďalší výskum ukázal, že citrin či vitamín P je zmesou flavonoidov, farebných látok nachádzajúcich sa v takmer v celej rastlinnej ríši. Doteraz sa podarilo izolovať z rastlín vyše 800 rôznych flavonoidov. Nepodarilo sa však dokázať, že by niektorý z flavonoidov bol pre výživu ľudí či zvierat nenahraditeľný, t. j. že by podávanie potravy zbavenej flavonoidov vyvolávalo symptómy určitého nedostatku (tak ako napr. potrava zbavená vitamínu C vyvoláva symptómy smrteľného ochorenia -- skorbutu). Preto sa flavonoidom odobral "hrdý titul" vitamín P a záujem lekárskej verejnosti o túto oblasť prudko klesol. Výskum v posledných rokoch však ukázal, že ani unáhlené pasovanie nejakej látky za vitamín, ani jej úplné vylúčenie z pozornosti medicíny nie je rozumné. Popri vitamínoch, ktorých prítomnosť v potrave je bezpodmienečne nutná, sa v potrave vyskytujú stovky a možno aj tisícky biologicky účinných látok, ktorých neprítomnosť v potrave síce nevyvoláva zreteľné príznaky nedostatku, ale ktoré sú pre udržanie optimálneho zdravotného stavu pre ľudský organizmus užitočné. A práve do tejto skupiny patria flavonoidy či bioflavonoidy, ktoré pôsobia antioxidačne a chránia vitamín C a mnohé ďalšie biologicky významné zlúčeniny pred ničivým pôsobením kyslíka, najmä jeho aktívnych foriem -- kyslíkových radikálov. Objavili sa prvé správy o tom, že zvýšený príjem flavonoidov chráni aj srdcovo-cievny systém pred útokom agresívnych voľných radikálov a znižuje u ľudí riziko kardiovaskulárneho ochorenia. Denná spotreba flavonoidov v západnej Európe sa pohybuje okolo 25 miligramov a v Japonsku, v krajine s veľmi nízkym výskytom srdcovo-cievnych ochorení i rakoviny, sa približuje až k 100 mg. U nás a v okolitých štátoch nie je spotreba flavonoidov presne známa, pretože analýza ich obsahu v potrave a v telesných tekutinách je mimoriadne náročná. Vzhľadom na nízku spotrebu ovocia a zeleniny je však pravdepodobne v zimnom a jarnom období veľmi nízka. Flavonoidy sa vyskytujú prakticky vo všetkých potravinách rastlinného pôvodu, napr. v citrusových plodoch, v jabĺčkach, rajčinách, cibuli, hubách a všetkých druhoch zeleniny, ako aj v nápojoch, napr. v pive, ovocných džúsoch, v čaji a vo víne. Mimoriadne vysoký je obsah flavonoidov v niektorých druhoch vína. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že nízky výskyt infarktov vo Francúzsku súvisí s vysokou spotrebou červeného vína v tejto krajine. Takisto burčiak, ďalší dar jesene, je na tieto látky bohatý.
Vzácny dar lesov na jeseň sú i huby. Keďže sa svojím chemickým zložením chuťou podobajú viac mäsu než zelenine, môžu nahrádzať časť príjmu mäsa, čím sa zníži príjem cholesterolu. Huby obsahujú len nepatrné množstvo sodíka a naopak, obsah ochranne pôsobiaceho draslíka je v nich až nečakane veľký. Niektoré druhy húb ho obsahujú dvestonásobne viac ako sodíka. Nesmieme zabudnúť ani na mikroelementy s protisklerotickými účinkami, napr. selén a zinok. Jedine obsah troch ochranných látok vitamínovej povahy, vitamínu C, vitamínu E a karoténov, je v hubách malý. To možno napraviť tým, že sa huby pripravujú v kombinácii s rastlinnými olejmi (vysoký obsah vitamínu E) a so zeleninou (vysoký obsah vitamínu C a karoténov). Japonská a čínska kuchyňa tieto kombinácie s obľubou používa.
Zabudnime na nostalgiu jesene a využime jej dary na zvýšenie odolnosti nášho organizmu v zimnom období.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. máj 2024 11:40