StoryEditor

Aj nepravidelná konzumácia rýb chráni pred mozgovou príhodou

06.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Aj nepravidelná konzumácia rýb je zdraviu prospešná, tvrdia americkí vedci.
Aj keď oveľa optimálnejšie by bolo konzumovať ryby raz za týždeň, vedci z bostonskej Harvard School of Public Health upokoja tých, čo ryby nemajú veľmi v láske. Podľa nich stačí dať si rybku aspoň raz za mesiac.
V najnovšej štúdii sa uvádza, že riziko porážky sa znížilo aj u ľudí, ktorí si dopriali rybacinu raz až trikrát do mesiaca.
Mozgová príhoda je jednou z najčastejších príčin úmrtí a zdravotných postihnutí v USA. Porážku zapríčiní krvná zrazenina, ktorá upchá cievu alebo žilku v oblasti mozgu. Takéto zastavenie prúdenia krvi spôsobí odumieranie mozgových buniek, čo môže zapríčiniť ťažké ochrnutie i smrť.
Zvýšené riziko mozgovej porážky predstavujú kontrolovateľné faktory ako fajčenie, zvýšená konzumácia alkoholu a nadváha. Vysoký krvný tlak, srdcové ochorenie, vysoká hladina cholesterolu v krvi a dočasná zástava dýchania počas spánku sa tiež spájajú so zvýšeným rizikom mŕtvice.
Riziko mozgovej porážky si môžete znížiť zdravou stravou, kontrolovaním telesnej hmotnosti, pravidelným cvičením, nefajčením a len miernym požívaním alkoholu, radia americkí vedci na záver.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 03:08