StoryEditor

Krátke správy

29.05.2003, 00:00

Česká poisťovňa - Slovensko, a. s., vykázala v minulom roku stratu vo výške 19 mil. Sk. Podľa predsedu predstavenstva Jána Ježdíka hospodársky výsledok negatívne ovplyvnili najmä náklady súvisiace s povinným zmluvným poistením. "Vstup na tento trh nebol najlacnejší a ukazuje sa, že lacný nebude ani v budúcnosti. Poisťovne sa totiž musia podieľať na krytí deficitu PZP, ktorý vznikol v minulosti a v súčasnosti dosahuje asi 4 mld. Sk."

Spoločnosť Istrokapitál, a. s., Bratislava plánuje ukončiť tohtoročné hospodárenie so ziskom po zdanení 16,4 mil. Sk. Vlani hospodárila spoločnosť s čistým ziskom 21,7 mil. Sk. Z finančných operácií predpokladá dosiahnuť Istrokapitál zisk 30,2 mil. Sk a z prevádzkovej činnosti stratu takmer 12,8 mil. Sk. Finančné výnosy spoločnosti by mali k ultimu roka dosiahnuť takmer 955 mil. Sk a náklady asi 924,5 mil. Sk. (SITA)

Nemenovaná švajčiarska banka si na Krajskom súde v Bratislave nárokuje voči SPP preplatenie jednej z tzv. Duckého zmeniek v sume 1 miliardy Sk. Ako TASR potvrdila hovorkyňa SPP Dana Kršáková, SPP je o spore informovaný. "Ide o jednu zo zmeniek, o ktorých vieme, že existujú a sú snahy o ich preplatenie. Na túto zmenku, vystavenú na spoločnosť Sezooz Group, bol súčasným vlastníkom zmenky na súd podaný návrh na vydanie zmenkového platobného rozkazu. Súd zatiaľ takýto návrh nevydal," konštatovala D. Kršáková. (TASR)

"Sektor sa po dvoch týždňoch refinancovania dostal do takmer 6-miliardového denného nadstavu korunovej likvidity, čo stlačilo ceny najkratších splatnosti k 5 % p. a. V strede týždňa pretrvával záujem o splatnosti od jedného do troch mesiacov. Klienti londýnskych bánk si vytvárali veľké korunové pozície a čiastočne sa tak zabezpečovali pred piatkovým zasadnutím Bankovej rady (BR) centrálnej banky," uviedol pre TASR díler VÚB Rastislav Habán. (TASR)

Po utorkovom oslabení maďarskej burzy o viac ako 1,6 % jej akciový index BUX včera dokázal túto stratu zvrátiť. BUX sa posilnil o 178,94 bodu (2,19 %) na 8 332,63 bodu. Všetky bluechipsové akcie sa posilnili, pričom najlepší zisk dosiahla telekomunikačná spoločnosť Matav. Jej akcie sa posilnili o 25 HUF (2,88 %) na 892 HUF. Ropná spoločnosť Mol si pripísala 145 HUF (2,61 %) a jej akcie sa v závere burzy obchodovali za 5 700 HUF. Akcie OTP Bank vzrástli o 55 HUF (2,32 %) na 2 430 HUF. (TASR)

Najväčšia poľská poisťovňa Powszechny Zaklad Ubezpieczen SA (PZU) zaznamenala v prvom štvrťroku pokles čistého zisku o 20 % na 348 mil. zlotých (PLN). Pod pokles sa podpísali najmä slabšie príjmy z investícií. "Nižší zisk je dôsledkom poklesu úrokových sadzieb a situácie na varšavskom trhu akcií," povedal generálny riaditeľ PZU Zdzislaw Montkiewicz. Hrubé poistné klesli v prvom kvartáli medziročne o 4 % na 3,6 mld. PLN. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. máj 2024 23:28